Kardemom
Spread the love

Kardemom is gezond. Het kan heel wat voor je gezondheid betekenen. Deze lichtgroene peulvrucht is afkomstig van de gelijknamige, kruidachtige struik. Kardemom maakt als kruid deel uit van de uitgebreide gemberfamilie en is afkomstig uit China. Het heeft een opvallend frisse geur die aan sinaasappelen doet denken. 

Wat betekent kardemom nu precies voor onze gezondheid?

Daar waar dit vooral in de Aziatische geneeskunde al eeuwenlang worden gebruikt, ontdekken pas nu onze wetenschappers de vele gezondheidsvoordelen van kardemom.

Deze specerij is er in verschillende soorten, elk met hun specifieke werking en voordelen, namelijk:

  • Gewone, groene kardemom
  • Witte kardemom
  • Zwarte kardemom
  • Indiase kardemom
  • Chinese kardemom
  • Indonesische kardemom

Kardemom gezond: De voedingswaarde

Kardemom is gezond, want rijk aan gezonde voedingsstoffen. Het bevat vooral:

  • Vitaminen: waaronder B1, B2, B3 en vitamine C
  • Mineralen: kardemom is een belangrijke bron van ijzer. Daarnaast bevat het relatief grote hoeveelheden magnesium, calcium, fosfor, kalium, mangaan en zink
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels

Kardemom gezond: verbrandt meer buikvet en doet je makkelijker afvallen

Buikvet nog ongezonder dan onderhuids vet. Het verspreidt zich tussen alle organen in onze buik en maakt ongezonde afvalstoffen vrij. Kardemom is dus zeker gezond.

Buikomtrek even belangrijk dan gewicht en BMI

Ook op het vlak van onze buikomtrek is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen.  Bij  vrouwen spreken we van een ongezonde situatie vanaf een buikomtrek van 94 centimeter, bij mannen vanaf 102 centimeter.

Gezond BMI

Zelfs bij een gezonde BMI tussen de 18 en 25 zorgt teveel buikvet voor ernstige gezondheidsproblemen

Door kardemom aan je gezond voedingspatroon toe te voegen kun je veel van deze problemen voorkomen. Verder helpt kardemom helpt bij (een):

  • Overgewicht en ongezond buikvet
  • Een slechte spijsvertering
  • slechte darmflora
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel na iedere maaltijd
  • Maagkrampen
  • Constipatie of verstopping
  • Lever- en gal problemen
  • Verkoudheid, griep en bronchitis
  • Ontstekingen

Kardemom activeert je metabolisme of vetverbranding

Kardemom is gezond. Het stimuleert je metabolisme. Ons metabolisme of spijsvertering is nauw verbonden met onze vetverbranding. Hoe actiever je metabolisme, hoe meer vet je verbrandt en hoe sneller je afvalt. Deze specerij bezorgt je te ook snel een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet.

Kardemom gezond: het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Dat is vooral goed nieuws voor diabetici. Met een stabiele bloedsuikerspiegel maken we namelijk minder insuline aanmaakt.

Daardoor houden ze hun bloedsuikerspiegel én hun gewicht makkelijker onder controle. Hoe minder insuline in ons bloed, hoe meer vet we verbranden in plaats van het in onze lichaamsweefsels op te slaan.

Kardemom gezond: het beschermt tegen het metabool syndroom

Door dit alles kardemom ook tegen het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een verzameling van veel voorkomende aandoeningen, het rechtstreekse gevolg van een combinatie van ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging.

Onze voeding bevat steeds meer toegevoegde vetten en suikers en minder gezonde voedingsstoffen. Een combinatie van ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging is oorzaak van:

  • Overgewicht
  • Ongezond buikvet
  • Aderverkalking
  • Levensbedreigende hart- en vaatziekten
  • Een te hoog cholesterolgehalte
  • Verstoorde hormonen
  • Een hoge bloeddruk
  • Insuline resistentie of glucose intolerantie
  • Een hoge bloedsuikerspiegel
  • Een hoog insulinegehalte
  • Teveel vet in ons bloed
  • Diabetes

Kamp je met drie van deze aandoeningen?  Dan spreken we van het metabool syndroom. Het aantal landgenoten met het metabool syndroom neemt van jaar tot jaar sterk toe. Het een ernstige bedreiging van de volksgezondheid.

Het gebruik van kardemom

Kardemom wordt nu ook bij ons meer en meer gebruikt in:

  • Zowel zoete als hartige gerechten
  • Allerlei kruidenmengsels
  • Peperkoek
  • Curry, rijst of Indiase theemengsels
  • Koekjes, gebak en in brood
  • Vlees
  • Vis

Gezond en natuurlijk eten voorkomt het metabool syndroom.

Kardemom recepten: Perencake met kardemom

Ingrediënten voor zes personen: drie peren, twee theelepels gemalen kardemom,  50 gram ongezouten boter, 65 gram rietsuiker, een halve theelepel vanille-extract, twee eieren, honderd milliliter halfvolle melk, honderd gram zelfrijzend bakmeel en een snuifje zout.

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 180 graden
  • Bekleed je cakevorm of ovenschaal met bakpapier
  • Smelt de boter met de rietsuiker op laag vuur. Roer regelmatig door elkaar
  • Neem het mengsel van het vuur en laat afkoelen
  • Voeg het vanille-extract toe
  • Klop ondertussen de eieren los met de melk
  • Zeef het bakmeel, de kardemom en het zout
  • Schil de peren, verwijder hun klokhuis en snijd ze in plakjes
  • Meng al roerend de gesmolten boter door het eimengsel
  • Roer het bakmeelmengsel erdoor
  • Verdeel de peren over de springvorm of ovenschaal en verdeel het beslag erover.
  • Bak de cake gaar in het midden van de oven gedurende 45 minuten. Controleer tijdig met een prikker.  Blijft deze schoon? Dan is je cake gaar
  • Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Verwijder na twintig minuten de rand van de springvorm
  • Je kunt de cake een dag vooraf maken. Bewaar afgedekt buiten de koelkast.

Recept met kardemom: Crème brûlée met koffie en kardemom

Ingrediënten voor acht personen: vier theelepels gemalen kardemom, 200 ml espresso koffie, twaalf eieren, 140 gram rietsuiker, 500 gram magere room, 300 ml melk

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 150 graden
  • Laat de espresso afkoelen in de koelkast
  • Gebruik alleen de eierdooiers de eieren.
  • Meng de eierdooiers met de honderd gram (riet)suiker en bewaar de overblijvende suiker voor later
  • Roer de afgekoelde espresso, slagroom en de melk erdoor
  • Schenk dit mengsel in de schaaltjes en plaats ze in de braadslede
  • Giet kokend water in de braadslede tot een kwart onder de rand van de schaaltjes en zet in de oven.
  • Laat de crème stollen (au bain-marie) gedurende gemiddeld 45 minuten
  • Haal de schaaltjes uit de braadslede en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Dek daarna af met vershoudfolie en zet minstens drie uur in de koelkast
  • Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker of met suiker naar keuze
  • Brand met een brûléebrander of met de grill van je oven de gesuikerde bovenkant tot deze karamelliseert en knapperig wordt
  • Direct opdienen

Recepten met kardemom: Wafels met kardemom en gember

Ingrediënten voor acht personen: twee theelepels gemalen kardemom, twee theelepels gemalen gember, 250 ml verse slagroom, twee theelepels gemalen gember, een eetlepel kristalsuiker, acht Luikse wafels, 150 gram verse (blauwe) bessen

Bereiding

  • Klop de slagroom met de gemalen kardemom, gemalen gember en de kristalsuiker stijf
  • Verdeel dit mengsel over de wafels, garneer met de blauwe bessen en serveer direct

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 gedachte over “Kardemom gezond: Dit kan dit kruid voor je gezondheid betekenen + Recepten”
    1. Dag Irene,

      Je koopt kardemom zowel vers, gemalen en in capsules. Je vindt het zeker in de betere natuurwinkel of bio- shop.

      Laat je ons je ervaringen met kardemom weten?

      Gezonde groetjes,

      Francois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole