Jetlag voorkomen of behandelen
Spread the love

Jetlag voorkomen of behandelen is onmisbaar om probleemloos van je lang verwachte vakantie te genieten.

Als je ooit lange afstanden hebt gereisd, ben je waarschijnlijk bekend met het fenomeen. Het kan een behoorlijke zware tol eisen van zowel je lichaam als geest. Het kan zelfs invloed hebben op je reiservaring.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om jetlag op een natuurlijke manier te voorkomen en te behandelen.

In dit artikel zullen we ingaan op wat jetlag precies is, de oorzaken en symptomen ervan, en hoe je het kunt tegengaan met behulp van voedingsstoffen.

Jetlag voorkomen of behandelen doe je met meer:

Deze kruiden voorkomen of verminderen de symptomen van jetlag

  • Gember: kalmeert je maag en voorkomt misselijkheid
  • Komijn: brengt je tot rust en doet je snel inslapen
  • Lavendelolie: verbetert je slaap
  • Gaba: verbetert de communicatie tussen onze biologische klok en onze hersenen

Wat is jetlag?

Jetlag is een verstoring van ons natuurlijke slaap-waakritme. Dat is het gevolg van snel reizen over meerdere tijdzones. Zo raakt je biologische klok in de war, omdat deze gewend is aan een bepaald dag-en-nachtritme. Dat wordt geregeld door de afwisseling van (dag)licht en donker.

Wanneer we op relatief korte tijd grote afstanden overbruggen, bijvoorbeeld door vliegreizen, duurt het enige tijd voordat onze biologische klok zich aanpast aan de nieuwe tijdzone.

Oorzaken en symptomen van jetlag

Jetlag heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste factor is nochtans de snelle verandering van tijdzones.

Hoe meer tijdzones we overslaan, hoe groter de kans op jetlag. Andere factoren die kunnen bijdragen aan jetlag zijn uitdroging als gevolg van vliegreizen en vermoeidheid door gebrek aan slaap tijdens lange vluchten.

Symptomen van jetlag

De meest voorkomende symptomen van jetlag zijn:

  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Spijsverteringsproblemen: vooral maagklachten en obstipatie (verstopping),
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde prikkelbaarheid
  • Een algemene inzinking

Deze symptomen kunnen een negatieve invloed hebben op je reiservaring en zelfs je vermogen om te genieten van je bestemming.

Jetlag voorkomen of behandelen: Voedingsstoffen die je slaap-waakritme regelen

Van bepaalde voedingsstoffen is wetenschappelijk bewezen dat ze een hoofdrol spelen bij het regelen van ons slaap-waakritme.

Melatonine, vitamine C, magnesium, zink, vitamine B en serotonine zijn namelijk verantwoordelijk voor het reguleren van onze slaap.

Melatonine brengt je bioritme weer in evenwicht

Een jetlag verstoort dus ons bioritme. Dit vermindert de aanmaak van melatonine, een hormoon dat van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij het slaapproces.

Melatonine wordt in onze hersenen aangemaakt door onze pijnappelklier. Naarmate de dag vordert en het daglicht vermindert wordt er meer melatonine aangemaakt. Daardoor worden we slaperig en verwittigen onze hersenen dat het bedtijd is.

Je kunt dit proces extra ondersteunen met een melatonine supplement.

Voedingssupplement melatonine doet je sneller inslapen

Jetlag zorgt ervoor dat we minder melatonine aanmaken. Een voedingssupplement met melatonine helpt ons sneller inslapen.

Start met het nemen van een tablet melatonine vlak voor je naar bed gaat op de eerste reisdag en een aantal daaropvolgende dagen na aankomst op de bestemming. Zo kun je het gevoel van een jetlag verlichten.

Jetlag voorkomen of behandelen met Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die betrokken is bij de productie van serotonine. Het speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van stress en vermoeidheid. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen en paprika’s zijn rijk aan vitamine C.

Vitamine D

We maken vitamine D vooral onderhuids aan door de zon. Voldoende vitamine D maakt ons fitter en dat is nog altijd de beste manier om onze interne klok aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Ondersteun dit met het gebruik van een vitamine D supplement

Jetlag voorkomen of behandelen met Magnesium

Magnesium staat bekend om zijn ontspannende effect op zowel lichaam als geest. Het helpt bij het bevorderen van een diepe en rustgevende slaap. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en zaden zijn goede bronnen van magnesium.

Jetlag voorkomen of behandelen met zink

Dit mineraal speelt een cruciale rol in het regelen van ons interne klokmechanisme.

Zink is onder meer verantwoordelijk voor het regelen van ons slaap-waakritme. Voedingsmiddelen zoals schaal- en schelpdieren, vlees en zaden zijn rijk aan zink.

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de synthese van serotonine en melatonine. Zo bevordert deze vitamine van het B- complex een gezonde slaapcyclus en vermindert het de vervelende symptomen van jetlag.

Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten en bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine B.

Serotonine zorgt voor een opgewekt gevoel

Serotonine is een neurotransmitter met een stimulerende werking. Het wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd.

Het zorgt voor de gezondheid van ons geheugen, vergroot ons zelfvertrouwen en verbetert ons humeur én onze slaap.

Serotonine werkt ook als regulator van het dopaminesysteem in ons lichaam. Dat systeem is verantwoordelijk voor een prettig gevoel, bijvoorbeeld bij het krijgen van een beloning.

Te weinig serotonine vergroot ons risico op depressie

Te weinig serotonine is en belangrijke oorzaak van depressief. Het vergroot ons risico op jetlag. Om uit tryptofaan serotonine te maken, hebben we vooral genoeg vitamine B en C, zink en magnesium nodig.

Voorkom uitdroging door veel water te drinken

Dehydratatie of uitdroging is een van de belangrijkste oorzaken van jetlag. Tijdens je reis is het belangrijk voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik. Deze stoffen verstoren namelijk ons slaap-waakritme.

Jetlag voorkomen of behandelen doe je ook met deze tips

Naast het innemen van de juiste voedingsstoffen, zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om jetlag te voorkomen of de symptomen ervan te verminderen:

Pas je slaapschema aan

Pas enkele dagen voor vertrek je slaapschema geleidelijk aan de nieuwe tijdzone zone. Ga eerder naar bed als je naar het oosten reist en later naar bed als je naar het westen reist.

Zorg voor voldoende rust

Zorg ervoor dat je uitgerust bent voordat je op reis vertrekt. Neem voldoende rust, zeker enkele dagen voor je vertrek.

Vermijd dutjes

Probeer dutjes te vermijden tijdens de dag van aankomst. Zo wen je sneller aan de nieuwe tijdzone.

Jetlag voorkomen of behandelen door je eetpatroon aan te passen

Pas je eetpatroon aan de nieuwe tijdzone aan door op de juiste tijden te eten. Dit helpt je biologische klok synchroniseren.

Blijf actief

Blijf regelmatige beweging. Dat helpt bij het reguleren van je slaap-waakritme en het verminderen van jetlag symptomen.

Conclusie: Jetlag voorkomen doe je best op een natuurlijke manier

Jetlag is een veelvoorkomend probleem bij langdurig reizen over meerdere tijdzones. Gelukkig zijn er manieren om de symptomen ervan op een natuurlijke manier te voorkomen of te behandelen.

Door voldoende vitamine C, magnesium, zink, serotonine, melatonine en vitamine B in te nemen, kun je je lichaam extra ondersteunen bij het regelen van je slaap-waakritme.

Het aanpassen van je slaapschema en eetpatroon, blootstelling aan natuurlijk licht en regelmatige lichaamsbeweging zijn andere mogelijkheden om jetlag te voorkomen of te behandelen.

7. Ren weg voor de jetlag

Sporten is misschien niet helemaal wat je van plan was op vakantie, maar bewegen is ook goed. Een wandelingetje bijvoorbeeld! Een jetlag pakt je eerder wanneer je niet veel beweegt. Door beweging houd je het langer vol om wakker te blijven en maak je je lichaam moe om te kúnnen slapen wanneer het ‘moet’.

Wat kun je verder doen tegen een jetlag?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om het gevoel van een jetlag te verminderen. Hieronder vind je vier tips:

  • Enkele dagen voor de reis alvast je slaaptijd aanpassen. Vlieg je naar het oosten, ga dan 1 tot 2 uur eerder naar bed. Vlieg je naar het westen, ga dan een uurtje later naar bed om je lichaam alvast te laten wennen aan de nieuwe tijd.
  • Drink geen koffie, omdat dit slaap ontregelend kan werken. Drink bij voorkeur alleen water of thee.

Wist je dat je een minder intense variant van de jetlag de clocklag wordt genoemd? Dit kun je ervaren bij de omschakeling van de wintertijd naar zomertijd. 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.