InsulineEen onstabiele bloedsuikerspiegel eb verstoorde zijn belangrijke oorzaken van overgewicht. Daarbij speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Met de juiste voeding kun je een te hoog insulineniveau gemakkelijk verhelpen
Spread the love

Insuline – Insuline in evenwicht brengen voor snel afvallen


Insuline is een hormoon dat je vetopslag regelt. Als je hormoonhuishouding in de war is, wordt afvallen moeilijker. Als die toestand niet wordt genormaliseerd, wordt vet verbranden en snel gewicht verliezen zelfs onmogelijk. Als je iets aan je overgewicht wilt doen, zal je dus in de eerste plaats je hormonen terug in evenwicht moeten brengen.  Naast Ghreline, leptine en cortisol, is insuline het belangrijkste hormoon voor het bereiken en behouden van je gezond streefgewicht.  Daardoor heeft insuline uiteraard ook een belangrijke invloed op je gezondheid.

Hoe kun je je insuline verlagen, het liefst zonder geneesmiddelen?

Voor velen is gezond en snel afvallen een kwestie van honger lijden en calorieën tellen. Niet dus. Vet verbranden en gewicht verliezen moet aangenaam blijven. Anders hou je het nooit lang vol, en is je gewichtsverlies erg tijdelijk. Met te weinig eten bereik je het tegenovergestelde resultaat.

Als je lichaam te weinig calorieën binnen krijgt, zal je meer vet opslagen.

Calorieën zijn immers een bron van energie, nodig om goed te functioneren. Uit welke voeding je calorieën afkomstig zijn is daarbij van groot belang. Duizend calorieën uit vetrijke voeding een een andere effect op je gezondheid en lichaamsgewicht dan dezelfde hoeveelheid calorieën uit koolhydraten of eiwitten. Je zal gemakkelijkst afvallen met calorieën uit gezonde; onverzadigde vetten, hoogwaardige eiwitten en trage koolhydraten.

Met snelle koolhydraten, krijg je een gans ander verhaal.

Bij het eten van voedsel rijk aan snelle koolhydraten zoals suikers en zetmeel, maak je insuline aan. Hoe meer suiker en zetmeelproducten je eet, hoe hoger je concentratie aan insuline. Insuline is een hormoon dat je lichaam vet doet opslaan, of verbranden. Dat bepaalt dus of je gezond afvalt zonder het gevreesde jojo effect, of niet.

Insuline beïnvloed je bloedsuikerspiegel

Het grote gevaar voor overgewicht, schuilt in voeding rijk aan snelle koolhydraten zoals in snoep, koekjes en gebak. In snelle koolhydraten vind je geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels.

Daar bovenop veroorzaken ze pieken in je bloedsuikerspiegel.

Na een razendsnelle stijging,  zorgen snelle koolhydraten voor een even snelle daling. Dat is ook het geval met het eten van wit brood, van geraffineerde witte deegwaren en pasta, witte rijst, maar ook van cornflakes, cruesli, en van bloem.

De nadelen van een te hoge bloedsuikerspiegel zijn vooral:

  • Irritatie van je bloedvaten en ontstekingen aan de aderwand. Deze ontstekingen leiden veroorzaken op hun beurt vervolgens tot arteriële spasmen of het samentrekkingen van je bloedvaten.
  • Om je bloedsuikerspiegel zo vlug mogelijk onder controle te krijgen, maakt je lichaam via onze alvleesklier of pancreas extra insuline aan.

Die extra insuline zal er voor zorgen dat de glucose als lichaamsvet wordt opgeslagen in je spieren en in je lichaamscellen, vooral in die van je lever.

Hoe hoger je bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline wordt aangemaakt.

Uiteindelijk kan je lichaam dit onmogelijk verwerken. De insuline slaat het overschot aan glucose op in je spieren en lichaamscellen.

Insuline wordt niet voor niets het vetopslag-hormoon genoemd.

Door de overproductie aan insuline, zakt je bloedsuiker dus even hard als hij steeg. En ook je cortisol en adrenalinegehalte gaan de hoogte in. Deze brengen je bloedsuikerspiegel weer op zijn gezond niveau. Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen.

Hoe meer stress, hoe meer vet je lichaam zal opslagen; en hoe minder vet je zal verbranden.

Je trek in suiker en ongezonde zoetigheden wordt daardoor nog groter. Daardoor wordt afvallen steeds moeilijker, en uiteindelijk zelfs onmogelijk.

Hieruit  blijkt dat vooral suiker, en in veel mindere mate vet, verantwoordelijk voor overgewicht.

Blijft dit proces duren, dan wordt je uiteindelijk ongevoelig voor insuline.

De nadelen van insuline ongevoeligheid of  insulineresistentie:

  • Meer trek in suikers en snelle koolhydraten
  • (vr)Eetbuien en emo- eten
  • Het ontstaan van ontsierende zwembandjes en ongezond buikvet
  • Moeilijk, en uiteindelijk niet meer afvallen
  • Overgewicht, zonder daarom meer te eten
  • Vermoeidheid, vooral na iedere  na een maaltijd
  • Gebrek aan energie
  • Een te hoog cholesterolgehalte
  • Brandend maagzuur
  • Pijn aan je slokdarm
  • Slapeloosheid
  • Onregelmatige menstruatie

Hoe breng ik mijn insulinewaarden weer in balans?

Gelukkig kun je zelf veel doen om je verstoorde insulinewaarden in  evenwicht te brengen.

Wat je eet heeft een belangrijke invloed op je bloedsuikerspiegel, en je hormonen.

Je brengt je insulinewaarden in balans door zo weinig mogelijke snelle koolhydraten zoals suikers en zetmeel te eten. Zorg er tegelijk voor dat je naast hoogwaardige eiwitten voldoende gezond en dus onverzadigde vetten en trage koolhydraten naar binnen krijgt. Eet minstens tweemaal per week vette vis zoals wilde zalm, paling, dorade, heilbot, tonijn, forel, makreel, sardienen, haring en ansjovis. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel en hormonen in evenwicht eet je voldoende voedingsvezels. Voedingsvezels geven  je tegelijk een langer verzadigingsgevoel. Zo blijft je honger langer uit, eet je automatisch minder en verbrand je meer vet. Op die manier kun je niet anders dan snel afvallen zonder jojo effect.

  • Voor een stabiele bloedsuikerspiegel en hormonen in evenwicht eet je best ook: broccoli, basilicum, kip, biergist, lever,  vette vis, eieren, peulvruchten en orgaanvlees, blauwe druiven, rode wijn, bosbessen, cranberries

Extra tips voor een gezonde bloedsuikerspiegel en hormonen in evenwicht: 

De gouden tip: breng je bloedsuikerspiegel in balans

  • Ga nooit zonder ontbijt de deur uit: een gezond ontbijt met eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten vormt de basis voor een stabiele bloedsuikerspiegel en hormonen in balans.
  • Kies voor gezonde tussendoortjes:  honger lijden en calorieën tellen heeft geen enkele zin, integendeel. Dat heeft een averechts effect. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals rauwe groenten, een stuk fruit, een handjevol noten, zaden en pitten, magere yoghurt, kwark of een zelf gemaakte groene smoothie

Jij wilt toch ook een stabiele bloedsuikerspiegel en hormonen in evenwicht voor verantwoord en snel afvallen? Dat doe je dus met een gezond eetpatroon met hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten. De juiste voeding en gezonde recepten om dit doel te bereiken, vind je onderstaande website: [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_aspect_ratio=”16:9″ overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

Een uitstekend alternatief is het Paleo Dieet

paleorev-new2Paleo eten is dan ook beslist iets voor jou. Het Paleo dieet van Mitchell Van Duuren is geen dieet in de echte betekenis van het woord, maar een gezonde eet- en levenswijze die je na een korte aanpassing moeiteloos kunt volhouden. Met Paleo eet je vooral veel groenten; fruit, zaden, pitten en noten, even goed vlees en vis.

“De Paleo Revolutie” is een “dieetboek” gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studie naar onze evolutie. Het is controversieel en gaat recht in tegen alles wat je “denkt te weten” over voeding en is, simpel gezegd de beste handleiding om weer controle te krijgen over je lichaam.

[fusion_button link=”https://www.paypro.nl/producten/De_Paleo_Revolutie/15058/50831″ color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! Ik wil meer weten over Paleo (en dus gezond) eten![/fusion_button]
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole