Incontinentie bij mannen
Spread the love

Incontinentie bij mannen komt veel meer voor dan je denkt, het is geen uitsluitende vrouwenzaak. Het komt zowel voor bij vrouwen als bij mannen. Het grootste verschil tussen beiden is dat vrouwen er over het algemeen meer openlijk over praten en dus ook sneller hulp zoeken. Onderzoek leerde ons dat ruim tien procent van alle mannelijke veertigplussers last heeft van incontinentie. En ondanks er bij vier op de vijf gevallen iets kan aan gedaan worden, bestaat er dus nog altijd een groot taboe rond mannelijke incontinentie. Toch kunnen ook mannen veel doen om de problemen met incontinentie zoveel mogelijk te beperken. Met het gebruik van aangepast materiaal zoals Tena for men bijvoorbeeld. Vrouwen zullen dan eerder kiezen voor Tena Lady.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie bij mannen en wat kunnen we er nog zelf aan doen?

Leeftijdsgebonden

Zowel incontinentie bij vrouwen als bij mannen is leeftijdsgebonden. Eén op drie mannelijke 75-plussers kampt met ongewild urineverlies. Een minderheid daarvan zoekt medische hulp. Mannen denken vaak aan prostaatklachten als oorzaak van hun incontinentie. De meeste mannen hebben angst om na een ingreep impotent te worden, maar die vrees is gelukkig ongegrond.

Oorzaken van incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen heeft meerdere oorzaken. De meest voorkomenden zijn:

  • Overgewicht
  • Vaak en hevig hoesten
  • Operaties aan hun buik, bekken of aan hun prostaat
  • Het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen
  • Psychische factoren zoals verdriet, angst, boosheid, spanningen en mentale overbelasting

Incontinentie bij mannen: nadruppelen of een vergrote prostaat

Net als bij vrouwen zijn er ook bij mannen meerdere vormen van incontinentie mogelijk. Die komen vaak zelfs tegelijk voor. De meest voorkomende vorm bij mannen is nadruppelen. Dat kan over een relatief grote hoeveelheid gaan. De oorzaken zijn niet altijd even duidelijk. Met het ouder worden ontstaan bij mannen bijvoorbeeld plooien ​​in hun urineleider, waardoor een hoeveelheid urine achterblijft. Een andere oorzaak van incontinentie bij mannen is de aandrangincontinentie. Daarbij trekt hun blaas samen voordat deze helemaal met urine gevuld is. Ze komen dan dikwijls te laat, met het bekende gevolg. Dit probleem gaat vaak samen met een vergrote prostaat.

Medicatie die prostaat ontspant

Tegen nadruppelen kunnen we weinig doen. Aangepast hulpmateriaal zoals Tena for men is een goede keuze, vrouwen zullen dan eerder kiezen voor de Tena Lady. Een andere manier om dit plasprobleem bij mannen zoveel mogelijk te beperken is het gebruik van geneesmiddelen om de prostaat te ontspannen. In een minderheid van de gevallen kan een operatie waarbij het binnenste van de prostaat wordt verwijderd, een oplossing bieden. Beter ontspannen kan ook met aangepaste kinesitherapie. Aandrangincontinentie kan soms verbeterd worden met de uitgang ter hoogte van de prostaat te verbreden. Anderen leren hun urine te verwijderen via een tijdelijke of een permanente sonde.

Inspanningsincontinentie

Er kan ook urineverlies ontstaan als gevolg van bepaalde inspanningen zoals niezen, hoesten, lachen of tillen. Dit komt bij mannen bijna uitsluitend voor na een beschadiging van zenuwen, vooral na een prostaatoperatie en- of bestraling. En dan zijn er ook mannen die niet meer in staat zijn om hun blaas volledig te ledigen, dit als gevolg van problemen met hun prostaat of door veroudering van hun blaas.

Kinesitherapie

De eerste stap om inspanningsincontinentie te verhelpen is kinesitherapie. Met aangepaste oefeningen leren de patiënten om hun bekkenbodem beter te gebruiken. Is een operatie aan de prostaat oorzaak van incontinentie? Dan zorgt deze therapie ervoor dat patiënten hun blaas sneller en beter onder controle krijgen.

Stressincontinentie

Dit urineverlies komt bij mannen vooral voor na een operatie aan de prostaat, meestal bij prostaatkanker. Dit soort incontinentie is vaak leeftijdsgebonden. Dan gaan de spieren minder goed functioneren.

Het plaatsen van een pacemaker

Wanneer medicatie niet meer helpt gebruiken we bij aandrangincontinentie een elektrode die een pacemaker stuurt. Die geeft impulsen aan de zenuwen in het heiligbeen. Daardoor worden te sterke signalen vanuit de blaas verzacht. En om de blaaswerking te vertragen, wordt meer en meer gebruikgemaakt van inspuitingen in de blaas met botulinetoxine. Daarmee kunnen meer dan negentig procent van de patiënten met aandrangincontinentie geholpen worden.

Een kunstsluitspier

Daarbij wordt een ring uit siliconen rond het plaskanaal gelegd. Die wordt bestuurd door een pompsysteem dat in de balzak wordt aangebracht. Deze ingreep helpt tussen de tachtig en negentig procent van de patiënten. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde male sling. Deze prothese wordt onder het plaskanaal geplaatst. Deze ingreep is minder ingrijpend dan het pompsysteem, maar helpt niet bij de ernstigste vormen van incontinentie bij mannen.

Extra tips om incontinentie bij mannen te verbeteren

Gelukkig kunnen mannen met incontinentieproblemen zelf veel doen om hun vervelende problemen te verminderen, zoals:

  • Minder of geen koffie en alcohol drinken
  • Stoppen met roken
  • Na samenspraak met je huisdokter of arts spierontspanners nemen bij een te actieve blaas
  • Iets doen aan je overgewicht
  • Je eet- en leefpatroon aanpassen door natuurlijk te eten en meer te bewegen



Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole