IJzertekort aanvullen is nodig om erger te voorkomen. Het komt veel meer voor dan je denkt. Het is het gevolg van ons eenzijdig eetpatroon met steeds minder gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.
Voel je je vaak moe en futloos zonder duidelijke reden? Dan is de kans groot dat je last hebt van een ijzertekort.
Ontdek hoe je dit tekort effectief kunt aanvullen en je energieniveau kunt boosten. Leer de beste voedingsmiddelen kennen die rijk zijn aan ijzer en ontdek handige tips om dit essentiële mineraal beter op te nemen.
Laat je vermoeidheid achter je en lees verder voor een gezonde dosis ijzer.
Je ijzertekort aanvullen doe je best met deze supplementen:
- IJzertekort aanvullen met hooggedoseerde ijzercapsules
- Brandnetels
- Paardenbloem
- Zwartestrap melasse
- Rozemarijn
- Zwarte peper
Wat doet een ijzertekort met onze gezondheid en hoe kunnen we zo’n tekort best aanvullen?
IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van hemoglobine, de basis van rode bloedcellen. Die rode bloedcellen transporteren zuurstof door ons hele lichaam.
IJzer komt in onze dagelijks voedsel voor onder twee vormen, namelijk heemijzer en non-heemijzer.
Heemijzer vinden we vooral in dierlijke producten, vooral in rund- en lamsvlees.
Non- heemijzer
Dit soort ijzer is afkomstig uit plantaardige zoals peulvruchten, noten, zaden, donkergroene bladgroenten, spirulina en brood.
Heemijzer
Dit ijzer uit dierlijke bron wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige bron. In combinatie met vitamine C wordt ijzer uit plantaardige voeding beter opgenomen.
Wanneer dagelijks genoeg verse groenten en fruit eet neem je beter ijzer op.
Andere voedingsproducten maken opname van ijzer moeilijker
Dat zijn vooral calcium in melkproducten en cafeïne in bijvoorbeeld thee en koffie. Dit wil niet zeggen dat je deze voedingsstoffen moet vermijden om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Door gezond en gevarieerd te eten, krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen.
Je lichaam vult een dreigend tekort aan ijzer bovendien zelf aan doordat het extra ijzer uit voeding kan halen als de opgeslagen ijzervoorraad afneemt.
IJzertekort oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die een tekort aan ijzer kunnen veroorzaken, zoals:
- Een eenzijdige voeding met te weinig gezonde voedingsstoffen
- Chronische darmziekten: vooral ontstekingen van je dikke darm en de ziekte van Crohn
- Zware menstruatie
- Chronische aandoening: zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker
- Een vergrote milt
IJzertekort Symptomen
Het herkennen van de symptomen van een ijzertekort is essentieel om tijdig te kunnen ingrijpen.
Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Vermoeidheid
- Bleke huid
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Haaruitval
De invloed van een tekort op onze gezondheid
IJzer speelt een cruciale rol bij het transport van zuurstof naar onze cellen en weefsels. Het is ook betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen en het ondersteunt ons immuunsysteem.
Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, wat resulteert in vermoeidheid en zwakte. Daarnaast kan een langdurig tekort aan ijzer ook leiden tot cognitieve problemen en verzwakking van ons immuunsysteem.
Onbehandeld ijzertekort
Een onbehandeld ijzertekort kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Naast de eerder genoemde symptomen, kan het ook leiden:
- Hart- en vaatproblemen
- Ernstige groeiachterstand bij kinderen
- Problemen tijdens de zwangerschap
Het is daarom noodzakelijk om een tekort aan ijzer altijd ernstig te nemen en actie te ondernemen om dit aan te vullen.
Tekort aanvullen met voeding
Voeding is vaak de eerste stap in het aanvullen van een ijzertekort. Voeding met het meeste ijzer zijn ongetwijfeld:
- Rood vlees
- Kip- en kalkoenfilet
- Vis,
- Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook bronnen van ijzer. Probeer ze te verwerken in stoofschotels, soepen of salades voor een extra boost van dit belangrijke mineraal.
- Donkergroene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, boerenkool, Chinese kool, paksoi, spruiten, broccoli, bloemkool en tuin- en waterkers zijn uitstekende bronnen van ijzer.
- Volkorengranen: vooral haver, havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
- Voeding rijk aan vitamine C: deze vitamine bevordert de opname van ijzer. Citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s, grapefruits, citroenen en limoenen en paprika’s zijn evenveel belangrijke bronnen van vitamine C.
IJzertekort aanvullen met kruiden
Naast voeding zijn sommige kruiden natuurlijke bronnen van ijzer.
Met Peterselie
Peterselie is de smaakmaker van vele gerechten, en is tegelijk ook rijk is aan ijzer. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en verbetert de opname van ijzer in het lichaam.
IJzertekort aanvullen met de bladeren van Brandnetels
Barst van ijzer bevat. Het stimuleert de aanmaak van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof door het lichaam transporteert.
Paardenbloemwortel
De wortels van de paardenbloem bevatten niet alleen veel ijzer. Ze ondersteunen ook je leverfunctie, wat belangrijk is voor een goede opname van voedingsstoffen uit one dagelijkse voeding.
Zwartestrap melasse
Wordt zowel gebruikt als natuurlijke zoetstof als bron van ijzer. Het bevat ook vitamine B6, wat helpt bij de opname van ijzer in het lichaam.
Andere kruiden met veel ijzer zijn:
- Tijm
- Basilicum
- Marjolein
- Rozemarijn
- Zwarte peper
IJzertekort aanvullen met supplementen
In sommige gevallen kan het nodig zijn om naast een gevarieerd eetpatroon ook voedingssupplementen te gebruiken om een ijzertekort aan te vullen.
IJzersupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en doseringen.
Het is belangrijk om de juiste dosering te respecteren en altijd professioneel advies in te winnen alvorens supplementen te gaan gebruiken.
Conclusie: IJzertekort aanvullen om optimaal te functioneren
Met een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon, aangevuld met voedingsmiddelen rijk aan ijzer en eventueel supplementen, kunnen we ervoor zorgen dat ons lichaam voldoende ijzer krijgt om optimaal te functioneren.