Ibuprofen
Spread the love

Ibuprofen is een van de meest veel voorkomende vrij verkrijgbare geneesmiddelen die we kennen. Mensen kopen het bij de drogist, in een online apotheek of zelfs in de supermarkt. Maar wat weet je er eigenlijk van? Ibuprofen en andere NASID kop je makkelijk bij de online apotheek.

Is dit populaire geneesmiddel een NSAID of een Non- Steroidal Anti-Inflammatory Drug? 

Om de vraag in de titel succesvol te beantwoorden moet je eerst weten wat een NSAID is. Deze in de (Bio)medische industrie vaak gebruikte afkorting staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Dit betreft een groep ontstekingsremmende medicijnen die niet onder de corticosteroïden valt. Dat zijn namelijk hormonen of hormoon derivaten.

Aanmaak van prostaglandines afremmen

IbuprofenIbuprofen maakt deel uit van deze specifieke groep geneesmiddelen. Net zoals andere NSAIDS werkt het door de aanmaak van prostaglandines af te remmen. Prostaglandines zijn stofjes die betrokken zijn bij pijnwaarneming, ontsteking en koorts. Deze medicijnen zijn dus niet alleen ontstekingsremmers. Vaak werken ze ook nog tegen koorts en pijn. Lief je een of andere kwetsuur op? Dan gebruik je wellicht Ibuprofen om zowel de pijn te stillen als het ontstaan van een ontsteking te voorkomen of te verminderen.

Hoe wordt Ibuprofen toegediend?

De meest toegediende dosering van Ibuprofen bedraagt 200 of 400 milligram. Omdat dit geneesmiddel veel en in diverse situaties gebruikt wordt bestaan er uiteraard ook veel verschillende doseringen. Ibuprofen wordt meestal genomen als tablet. Daarnaast is het ook verkrijgbaar  als suspensie, bruistablet, capsule of als dragees.

Wat zijn de eventuele bijwerkingen van ibuprofen?

Ibuprofen is een geneesmiddel dat vrij verkrijgbaar is zonder recept. Dat betekent echter niet dat je onbeperkt mag gebruiken.  Elk medicijn heeft bijwerkingen. Dat is ook zo met Ibuprofen.  De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Spijsverteringsproblemen 
 • Maag en darmklachten
 • Brandend maagzuur
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • En in zeldzame gevallen ook allergische reacties

Wees voorzichtig bij een gevoelige maag

IbuprofenWees dus voorzichtig met het gebruik van Ibuprofen. Zeker als je een gevoelige maag hebt. Prostaglandines zijn namelijk ook betrokken bij de aanmaak van maag- en darmslijmvlies. Het maagslijmvlies beschermt je maag tegen teveel maagzuur en brandend maagzuur. Een verstoort maagslijmvlies vergroot je risico op maagproblemen. Daarom geeft men vaak maagzuurremmers aan patiënten die een lange tijd NSAIDS- medicijnen zoals Ibuprofen moeten gebruiken.

Invloed op je bloedstolling en je nierfunctie

Sommige NSAIDS geneesmiddelen kunnen ook de tijd voordat je bloedt stolt  verlengen. Op deze manier hebben ze een negatieve invloed op de hersteltijd van wonden en andere aandoeningen. Deze geneesmiddelen hebben ook invloed op je nieren. Dat vergroot je kans op hoge bloeddruk. Meteen voldoende redenen om voorzichtig te zijn met het gebruik van Ibuprofen en gelijkaardige medicijnen.

Mag je Ibuprofen nemen tijdens je zwangerschap?

Dat doe je best niet en nooit zonder toestemming van je huisdokter of specialist. Het gebruik van NSAIDS tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op misvormingen van de baby. In de eerste fase van de zwangerschap verhoogt het ook de kans op miskramen geven.

Goed geneesmiddel in de juiste situaties

Ibuprofen blijft toch een uitstekende pijnstiller en ontstekingsremmer. Zoals het met alle geneesmiddelen het geval is moet je het wel in de juiste situaties en doseringen gebruiken om vervelende bijwerkingen te voorkomen. Raadpleeg daarom altijd een arts als je niet zeker bent of  het medicijn wel goed is voor je.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

One thought on “Ibuprofen – Is dit een NSAID of een Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug?”
 1. Goedemorgen, ik heb diclofenac geslikt zonder maagbeschermer, waardoor mijn maagwand beschadigd is. Nu begrijp ik dat collageen dit kan helpen herstellen. Welk collageen kan ik daarvoor ‘t beste gebruiken?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie!
  met vriendelijke groet,
  Caroline Schors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole