Hooikoorts komt veel meer voor dan je denkt. Zij die jaarlijks kampen met hooikoorts zien de komst van de lente somber tegemoet.


En terecht, want eens hooikoorts, altijd hooikoorts. Tegen de vervelende symptomen van deze allergie worden allerlei pilletjes en neussprays gebruikt, het ene middel al doeltreffend dan het andere.

Maar wat kan je zelf doen om de vervelende symptomen van hooikoorts zoveel mogelijk te verzachten?

Lente betekent lang niet voor iedereen zalig genieten in het deugddoende lentezonnetje, de geur opsnuiven van vers gemaaid gras of genieten van een gezellig terrasje en een picknick midden de openbloeiende natuur.

Het klinkt voor de meesten onder ons erg veelbelovend, maar dat is zeker niet zo voor de vele hooikoortslijders in ons land. Voor hen is het niezen geblazen en strijden tegen koppig lopende neuzen, tranende ogen, en een vervelende kriebelhoest. Voor we de strijd tegen hooikoorts aangaan, is het belangrijk te weten wat hooikoorts nu precies is.

Allergie en hooikoorts

Hooikoorts is een abnormale reactie van je lichaam op bepaalde stoffen, die in principe onschuldig en dus onschadelijk zijn. Maar liefst dertig procent van de bevolking heeft last van een of andere allergie, waardoor hun lichaam op een of andere manier zal reageren op deze stoffen, in wetenschappelijke kringen allergenen genoemd.

Wij zijn vooral allergisch tegen allerlei pollen van bloemen, planten en grassen en stuifmeel, tegen huidschilfers van honden, katten en andere huisdieren, allergisch ook tegen de uitwerpselen van de huisstofmijt of voor sporen van allerlei schimmels.

Symptomen van hooikoorts

De belangrijkste symptomen om hooikoorts te herkennen zijn ongetwijfeld:

 • Tranende ogen
 • Loopneuzen
 • Longproblemen
 • Jeuk
 • Huidproblemen zoals huiduitslag, acne, eczeem en psoriasis
 • Maag- en darmproblemen
 • Aandoeningen van je maag- darmstelsel, en tranende ogen.

Soms reageert ons lichaam ook bijzonder heftig tegen voedingsmiddelen zoals fruit, granen, vis-, schaal- en schelpdieren en tegen… pindanootjes.

Een allergie voor pollen, in de volksmond hooikoorts genoemd, is een allergische aandoening waarbij je afweersysteem ongecontroleerd en overmatig reageert op pollen van allerlei grassoorten (stuifmeel), maar ook van bomen, kruiden en op pollen van onkruid.

Hooikoorts en stuifmeel

Niet alleen grassen maar even goed planten, bloemen en bomen vormen in hun bloeiperiode stuifmeel, de grootste boosdoener bij het ontstaan van hooikoorts.

Vanaf februari vergroot je risico op hooikoorts aanzienlijk.

Dan staan immers zowel de els als de hazelaar in bloei. De eerste graspollen worden begin mei waargenomen. Sommige grassoorten produceren stuifmeel tot eind september.

Hooikoorts door kruiden

Hooikoorts wordt ook veroorzaakt door kruiden die bloeien vanaf begin mei tot eind september.

De vervelende symptomen van hooikoorts manifesteren zich als al dit stuifmeel via de slijmvliezen van je ogen, neus en- of je luchtwegen, je lichaam binnen dringen.

Je slijmvliezen reageren door het aanmaken van histamine en prostaglandine, anti- stoffen die vooral de slijmvliezen in je neus uitzetten. Met een vervelende verstopte neus als resultaat.

Lichaamseigen afweerstoffen zijn de oorzaak van je plotse niesbuien, tranende ogen en kriebelhoest.

Naast deze klassieke klachten zorgt hooikoorts soms ook voor hevige en plotse opduikende hoofdpijn, voor oververmoeidheid en keelontsteking.

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Moeder natuur slaagt en zalft tegelijkertijd. De natuur veroorzaakt allergieën en hooikoorts, maar dezelfde moeder natuur bezorgt ons ook heel wat natuurlijke middelen waaronder kruiden en planten die de symptomen van deze allergieën verzachten.

Het mediterrane dieet tegen hooikoorts

Het mediterrane dieet is niet alleen het beste dieet ter wereld. Het doet ons niet alleen gezonder langer leven. Het helpt ook allerlei allergieën waaronder hooikoorts te voorkomen of te verzachten.

Zo hebben inwoners van Griekenland, de Griekse eilanden, Spanje en Portugal veel minder last van hooikoorts dan hun leeftijdsgenoten uit andere Europese landen.

Het mediterrane dieet zorgt daar voor.

Centraal daarin staan het eten van veel verse groenten en fruit, maar ook van onbewerkte noten, zaden en pitten, en het gebruik van olijfolie. Daarbij drinkt men dagelijks twee glazen rode wijn.

Dit voedingspatroon zorgt voor extra vitamine E, magnesium en sterke antioxidanten. Deze gezonde voedingsstoffen hebben vooral een positieve invloed  op allerlei infecties.

Vooral rode druiven, appelen, tomaten, sinaasappelen en noten passen in ieder dieet om de effecten van hooikoorts zoveel mogelijk te verminderen. 

Honing voorkomt hooikoorts en andere allergieën

Honing is puur natuur. Bijen zoeken stuifmeel in bloemen en maken er honing van. Dat betekent dat lokale honing ook lokale pollen bevatten. Door de toevoeging van nectar en enzymen heeft dit stuifmeel een geneeskrachtige werking.

Gebruik dagelijks onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van een imker uit je buurt.

Zo word je immuun tegen specifieke pollen uit je onmiddellijke leefomgeving.

Andere voedingsproducten om hooikoorts te voorkomen of te bestrijden zijn:

 • Brandnetels tegen allergieën: ordinaire brandnetels hebben een positieve invloed op je verdedigingsmechanisme. Dat vermindert de aanmaak van chemische stoffen die bij een allergische reactie worden aangemaakt. Kook de bladeren van brandnetels en gebruik ze als spinazie, als soepgroente of in thee
 • Uien: barsten van quercetine, een chemische stof  die je beschermt tegen hooikoorts. Quercetine blokkeert de allergische reactie tegenover pollen en vermindert ontstekingsreacties
 • Immunotherapie of allergievaccinatie: deze relatief recente therapie pakt niet alleen de klachten van hooikoorts aan. Het pakt meteen ook de oorzaken van je allergie. Tijdens de behandeling met de immunotherapie gebruikt men een kleine dosis van de stof waar je allergisch voor bent. Zo word je natuurlijke weerstand verhoogt. Bij deze immunotherapie maakt men zowel gebruik van tabletten als van druppels of injecties. De tabletten worden veruit het meest gebruikt. Laat ze bij voorkeur smelten onder je tong. Dit maakt je minder gevoelig voor de allergenen die je hooikoorts veroorzaken
 • Pissebed: naast het bestrijden van allerlei maagkwalen, is pissebed ook doeltreffend tegen hooikoorts. Het pissebed wordt bij voorkeur fijngemalen of verwerkt in allerlei kruidenmengsels. Een eiwit in pissebed is verantwoordelijk voor de geneeskracht van dit kruid dat ook helpt tegen bedplassen
 • Vaseline: zorgt voor een beschermlaag op de slijmvliezen van je neus. Pollen blijven in deze vaseline plakken waardoor ze niet op je slijmvliezen terecht komen en je beschermen tegen hooikoorts
 • Geitenmelk: verhoogt je natuurlijke weerstand en verzacht de symptomen van hooikoorts
 • Drink koriander sap: doe enkele takjes koriander in een blender en meng dit met water. Drink driemaal daags een glas van dit koriander sap
 • Vitamine C: bouwt extra weerstand op. Gebruik aanvankelijk vijf gram vitamine C per dag om dit langzaam af te bouwen tot twee gram
 • Sojamelk: vervangt koemelk en verzacht