Hoest stillen

Hoest stillen met natuurlijke kruiden + Recepten

Spread the love

Hoest stillen is makkelijker dan je denkt. De meesten die kampen met een vervelende hoest grijpen naar hoestsiropen en andere hoeststillende geneesmiddelen. Maar het kan ook anders. Met natuurlijke middelen zoals met kruiden en specerijen. Maar de ene hoest is de andere niet, er bestaan namelijk verschillende soorten hoest. Elk amet een specifieke behandeling. Bij hevig hoesten grijpen we massaal naar allerlei hoestsiropen en andere hoeststillende geneesmiddelen. Volgens recente wetenschappelijke onderzoeken blijken deze hoestsiropen…  weinig te helpen. Ze zijn ook niet zo gezond.

Met welke natuurlijke kruiden en specerijen kun je je hoest stillen?

Hoesten op zich is geen ramp. Het kan je in je dagelijkse bezigheden wel sterk hinderen. Hoesten is in vele gevallen een symptoom van een onderliggende en meer ernstige aandoening. Hoest stillen is dan ook meer dan welkom en dat kan op vele manieren. Hoesten is een natuurlijke manier om je luchtwegen te zuiveren. Met het ophoesten van slijm verwijder je allerlei schadelijke stof- en rookdeeltjes uit je luchtwegen, je keel en/of je longen. Alles wat je luchtwegen dreigt te verstoppen probeert je lichaam er via hoesten uit te krijgen, ook slijm. Dan is een helpende hand zeker welkom. Hoest stillen doe je bij voorkeur met kruiden, de natuur stelt heel wat ter beschikking om je hoest de baas te worden.

Lees ook: Deze superfoods en vezelrijke voeding verzachten de symptomen van griep en verkoudheid

Soorten hoest

Je hoest stillen met de juiste kruiden is uiteraard belangrijk. Maar om die te vinden moet je uiteraard weten met welke soort hoest je te maken hebt. Je moet in de eerste plaats onderscheid maken tussen een vastzittende en een droge prikkelhoest. Hoest kan het gevolg zijn van een doodgewone verkoudheid of griep, maar erger ook van een bronchitis, van astma, van geïrriteerde stembanden en luchtwegen. Het kan uiteraard ook het gevolg zijn van zenuwachtigheid, angst en stress. Alle deze oorzaken vragen een andere aanpak en dus ook een ander kruid.

Een droge hoest stillen

De oorzaak van een droge hoest is niet altijd vast te stellen. Een droge hoest heeft geen enkel nut. Het is wel vervelend en kan dikwijls lang aanhouden

Kriebelhoest

Deze is het gevolg van geïrriteerde slijmvliezen van je luchtwegen. Die irritatie wordt veroorzaakt door actief en passief roken of door een gebrek aan frisse lucht

Vastzittende hoest

Wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bij vastzittende hoest je gekleurd (vooral groen)slijm op.

Rokershoest

Zowel de buiten als de binnenkant van je luchtpijp als van je kleine luchtwegen (bronchiën) zijn bekleed met slijmvlies en vele trilhaartjes. Deze laatsten doen dienst als een soort lopende band die zowel slijm als allerlei schadelijke stofdeeltjes via je keelholte naar buiten brengen. Rokers verliezen deze trilhaartjes waardoor het slijm en de schadelijke stoffen in hun luchtwegen achter blijven.

Lees ook: Stoppen met roken op een natuurlijke manier

Hoest stillen: gebruik geneesmiddelen beperken

Je hoest stillen met allerlei hoestsiropen is zeker geen goed idee en zeker niet bij kinderen. Vele hoestsiropen werken sterk verslavend en zijn zelfs minder doeltreffend dan vele natuurlijke middelen zoals honing. Hoestsiropen onderdrukken wel je hoest maar doen niets aan de oorzaak. Hoest stillen doe je best met natuurlijke middelen zoals kruiden en specerijen. Die werken efficiënter en hebben geen vervelende nevenwerkingen.

Hoest stillen met verse kruiden

Tijm

Betreft een natuurlijk antibioticum. Gecombineerd met allerlei mediterrane kruiden is tijm efficiënt bij verkoudheden en griep. Maak thee met een theelepel verse mediterrane kruiden, tijm en een schijfje citroen. Laat dit mengsel tien minuten trekken en drink deze verkwikkende thee zo warm mogelijk.

Hoest stillen met Salie

Overgiet enkele blaadjes salie met kokende melk voor een aangename smaak. Laat alles vijf minuten trekken. Nadat deze thee afgekoeld is, kun je er een theelepel honing aan toevoegen. Zo blijven alle gezonde eigenschappen van honing onaangetast.

Hoest stillen met Rammenas

Snij een rammenas in schijfjes, bestrooi deze met bruine rietsuiker en plaats er een bord bovenop. Laat dit alles 24 uur trekken, zeef grondig en bewaar dit mengsel bijvoorbeeld in een fles op een donkere plaats. Volwassenen gebruiken drie eetlepels per dag, kinderen driemaal een theelepel.

Hoest stillen met een ui en honing

Snij een ui in kleine ringen en leg er een laag zuivere onbewerkte natuurhoning zonder toevoegingen over. Laat dit mengsel een nacht staan en je bekomt een doeltreffende hoestdrank. Neem hiervan tot vijf soeplepels per dag. Dit drankje helpt vooral tegen vastzittend taai slijm.

Hoest stillen met onbewerkte natuurhoning 

Onbewerkte honing is puur natuur en sterk slijmoplossend. De aanwezige suiker trekt vocht aan. Daardoor maak je minder slijm aan. Honing is ook rijk aan etherische oliën. Die verdunnen het slijm en verminderen vervelende prikkels.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.