Voeding speelt een belangrijke rol bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte die vooral het maag-darmkanaal aantast. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar vaak wordt de diagnose gesteld bij jongvolwassenen tussen de 15 en 30 jaar oud. De ziekte van Crohn is vernoemd naar dokter Burrill Crohn die in 1932 als eerste deze ziekte beschreef.
Wat veroorzaakt de ziekte van Crohn?
De oorzaken van de ziekte van Crohn zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Erfelijkheid is daarbij de belangrijkste oorzaak. Mensen met een familielid met de ziekte hebben meer kans om ook deze aandoening te krijgen.
Daarnaast kan roken leiden tot verergering van de symptomen en het verloop van de ziekte versnellen. Ook kan stress invloed hebben op het immuunsysteem, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.
Symptomen
De symptomen van de ziekte van Crohn variëren per persoon en kunnen mild tot ernstig zijn in intensiteit. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Diarree
- Buikpijn
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Bloed in ontlasting
- Verminderde eetlust
- Divertikels (fistels), abcessen of vernauwingen in het maag-darmkanaal
Gezond voedingspatroon ziekte van Crohn
Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon is erg belangrijk bij de behandeling van de ziekte van Crohn. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en ej immuunsysteem te versterken.
Voeding die ontstekingen kunnen verminderen: vezelrijke voeding
Voedingsmiddelen met veel vezels, zoals groenten, fruit en volkorenproducten, zijn over het algemeen goed voor mensen met de ziekte van Crohn. Vezels helpen namelijk bij een goede spijsvertering en stimuleren de darmbewegingen.
Voeding met veel eiwitten
Ook voedsel rijk aan hoogwaardige eiwitten kan bijdragen aan een gezond dieet voor patiënten met de ziekte van Crohn. Eiwitten zijn nodig voor het herstel en behoud van spiermassa en ondersteunen daarnaast het immuunsysteem.
Voeding rijk aan eiwitten
Dat zijn vooral:
- (mager) Vlees, vette, vis, kip, kalkoen en eieren
- (karne)Melk en melkproducten, zoals pap, vla, yoghurt, kwark en yoghurtdranken
- Kaas en smeerkaas
- Sojaproducten, zoals tahoe, tempé, quorn en sojamelk
- Peulvruchten: zoals erwten, witte en bruine bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten
- Onbewerkte noten en pinda’s.
Voeding dat patiënten met de ziekte van crohn best niet eten
Aan de andere kant zijn er ook voedingsmiddelen die patiënten met patiënten beter kunnen mijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten of suikers kunnen leiden tot overbelasting van hun maag-darmkanaal, waardoor klachten kunnen toenemen.
Voeding rijk aan suikers en vetten
Deze voeding met veel toegevoegde suikers en vetten kunnen patiënten met de ziekte van Crohn best zoveel mogelijk beperken:
- Snoep, koekjes en gebak
- Volle yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
- Alle kant en – klare ontbijtgranen, muesli, cruesli
- Light voeding en dranken
- Diepvriesmaaltijden
- Smoothy’s, soepen en sauzen uit de supermarkt
- Ingeblikte groenten en fruit
- Gedroogd fruit
- Fris-, energie- en sportdranken en alcoholische dranken
- Chocolademelk
- Graan- en eiwitrepen
- Witte deegwaren en witte rijst
- Alle witte soorten brood
- Melk
- Kaas (+48)
- Rund- en schapenvlees
- Roomboter en margarine
- Kokos- en palmolie
- Vet en bewerkt vlees
- Vlees als broodbeleg zoals worst, salami en paté
- Alle gefrituurde gerechten
- Fast food
Conclusie
De ziekte van Crohn is een chronische aandoening waarbij ontstekingen in het maag-darmkanaal optreden. Hoewel de oorzaken nog niet helemaal duidelijk zijn, spelen erfelijkheid, roken en stress een belangrijke rol. De symptomen variëren per persoon, maar kunnen mild tot ernstig zijn in intensiteit.
Een gezond en uitgebalanceerd dieet is erg belangrijk bij de behandeling van deze vervelende aandoening. Voedingsmiddelen met veel vezels en proteïnen dragen bij aan een gezonde spijsvertering en versterken het immuunsysteem. Aan de andere kant dienen voedingsmiddelen rijk aan vetten of suikers vermeden te worden, evenals alcohol.
Raadpleeg altijd een arts of diëtist voor persoonlijk advies over je eetpatroon en behandeling van de ziekte van Crohn.