Hoe gezond of ongezond is vermageren met shakes en maaltijdvervangers?

Vermageren met shakes

Vermageren met shakes of maaltijdvervangers is ook bij ons erg populair. Velen zijn bewust van hun overgewicht en zijn negatieve invloed op hun gezondheid en hun lichamelijke conditie. Ze willen dan ook zo vlug mogelijk en van zoveel mogelijk kilo’s lichaamsgewicht verlost raken… maar dan wél met zo weinig mogelijk inspanningen. Die twee gaan uiteraard niet samen. Gezond en blijvend afslanken heeft tijd nodig. Diegenen die toch zo vlug mogelijk willen vermageren, hebben de keuze tussen de vele maar ongezonde crashdiëten die nooit lang vol te houden zijn en shakes of maaltijdvervangers.

Maar hoe gezond of ongezond zijn deze shakes of maaltijdvervangers?

Wie vlug en zoveel mogelijk wil vermageren  begint er best niet aan en neemt zichzelf zoals hij is, mét de kilo’s overgewicht. Vlug en veel vermageren gaan namelijk niet samen. Alle moeite is dan tevergeefs en eens met je dieet gestopt en in je oude voedingsgewoonten hervallen, vliegen de kilo’s er zo weer aan. In vele gevallen weeg je na zo’n ongezond crash dieet méér dan voor je ermee begon! Hoe is dat dan met het gebruik van shakes of maaltijdvervangers?

Lees verder: Koolhydraten die je meer zou moeten eten om makkelijk af te vallen

Vermageren met shakes: De ingrediënten

Shakes om te vermageren bestaan uit veel eiwitten. Kies bij voorkeur shakes met whey eiwitten. Dat zijn de beste eiwitten die je kunt gebruiken. Zowel voor je gezondheid, je spiermassa, om meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Verwacht van deze eiwitshakes geen wonderen. Makkelijker afvallen en meer vet verbranden lukt alleen in een gezond eetpatroon met veel eiwitten maar ook met voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten.

Gezond en natuurlijk voedingspatroon

Verantwoord afvallen vraagt in de eerste plaats gezond en natuurlijk eten en voldoende bewegen. Gezonde voeding is verantwoordelijk voor gemiddeld 70 procent van je totale gewichtsverlies. De overige 30 procent komt van voldoende beweging. Eiwitshakes kunnen je verbrandingsproces ondersteunen. Maar natuurlijk afvallen met veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten is nog altijd de beste manier om definitief je overgewicht te verliezen.

Lees verder: Snel vermageren met het vegetarisch dieet

Vermageren met eiwitshakes en weinig vaste voeding

Overweeg jij te vermageren met shakes of maaltijdvervangers? Daan eet je bijna alleen vloeibaar voedsel. Klassieke vaste voeding wordt dan zoveel mogelijk uit je dagelijks eetpatroon geschrapt. Dat vraagt een grote aanpassing die er vaak te veel aan is. Velen stoppen dan ook vroegtijdig met het vermageren met shakes.

Wat eten als je wilt vermageren met shakes?

Vermageren met shakes zorgt voor weinig variatie. In plaats van een stevig ontbijt, lunch en avondmaal drink je vooral vloeibare shakes of maaltijdvervangers, soep en energierepen. Dit is voor velen een échte beproeving die ze onmogelijk lang volhouden. Hoeveel klassieke maaltijden je door shakes moet vervangen hangt van vele factoren af. Vooral van het programma waar je voor koos. Sommige vermageringsprogramma’s vinden één of twee maaltijdvervangers ruim voldoende. Anderen kiezen uitsluitend voor vermageren met shakes. Ze eten dus niets anders, ook als tussendoortjes.

Lees verder: Gewicht verliezen met fietsen: Wat eet je best voor, tijdens en na je inspanningen?

Vermageren met shakes en whey eiwitten

Snel veel afvallen doen we vooral met veel eiwitten. Crash diëten doen het zelfs zonder gezonde vetten en trage koolhydraten. Dat zorgt al vlug voor gezondheidsproblemen. Die zijn dan het gevolg van een gebrek aan gezonde voedingsstoffen en vooral aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Eiwitten verteren niet of nauwelijks en geven ons  snel een langdurig voldaan gevoel. Daardoor eten we minder en verdwijnt onze trek in zoet. Eiwitten verzadigen uitstekend, maar niet als je haast alleen eiwitten in de vorm van vloeibaar voedsel naar binnen krijgt. Uiteindelijk eet je dan meer dan met vaste voeding.

Vermageren met shakes zonder gezonde vetten en koolhydraten

Wanneer je wilt vermageren met shakes krijg je weinig of geen gezonde vetten en trage koolhydraten naar binnen. Die zijn even onmisbaar om gezond te vermageren dan eiwitten. Gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten zijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen en van energie.

Lees meer: Vetpercentage verlagen verbetert je gezondheid en geeft je een strak figuur

Vermageren met shakes zorgt vlug voor een gebrek aan energie

Deze eiwitshakes om snel te vermageren leveren veel minder energie dan een klassieke maaltijd. Daardoor vermindert je dagelijkse energie- inname aanzienlijk en dat zorgt uiteraard tot gewichtsverlies. Dat gewichtsverlies hangt op zijn beurt af van het aantal shakes en van wat je er bij eet. Je houdt dit regime onmogelijk lang vol. Eens je met shakes stopt en in je oude ongezonde eetgewoonten hervalt, vliegen de kilo’s er razendsnel weer aan. Zo weeg je al vlug meer dan voor je met deze maaltijdvervangers startte

Vermageren met shakes zorgt voor een tekort aan gezonde voedingsstoffen

Het betreft hier een streng dieet met veel eiwitten maar met weinig of geen vetten en koolhydraten. Dat zorgt al vlug voor een ernstig tekort aan gezonde voedingsstoffen. Belangrijke bronnen van koolhydraten zijn verse groenten en fruit, noten, zaden en vette vis. Eten zonder koolhydraten zorgt vlug voor een tekort aan vitamine C, vitamine B1 en B2, foliumzuur, calcium, bètacaroteen en voedingsvezels. Deze laatsten geven je snel een langdurig voldaan gevoel en zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige en soepele stoelgang. Een tekort aan vezels zorgt al snel voor spijsverteringsproblemen en constipatie of verstopping.

Lees ook: Meer vet verbranden met de juiste voeding

Vermageren met shakes brengt gezondheid darmflora in gevaar

Voeding zonder koolhydraten is schadelijk voor onze darmflora. En een verstoorde darmflora is op zijn beurt oorzaak ernstige lichamelijke klachten zoals een:

  • Slechte spijsvertering

  • Diarree

  • Verstopping

  • opgeblazen gevoel na iedere maaltijd

  • Winderigheid

  • Buikkrampen

  • Verzwakt immuunsysteem en verlaagde natuurlijke weerstand

  • Verminderde stofwisseling.

  • Gebrek aan gezonde voedingsstoffen en vooral aan vitaminen en mineralen

Lees ook: Afvallen volhouden – Op wat moet je letten om je doel te bereiken

Vermageren met shakes oorzaak van jojo effect

Een dieet met te weinig gezonde (trage) koolhydraten is een belangrijke oorzaak van het zo gevreesde jojo effect. Zo’n strenge diëten hou je nooit lang vol. Eens in je oude en vaak ongezonde eet- en leefgewoonten hervallen weeg je al vlug meer dan voor de start van je dieet.

Shakes zijn geen volwaardige voeding 

Ze veroorzaken namelijk al vlug een tekort aan onmisbare gezonde voedingsstoffen. Shakes zijn  dus zeker volwaardige maaltijdvervangers.

Gezond vermageren zonder het gevreesde jojo effect doe je alleen in een gezond en natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.