Hoe gezond is kamut
Spread the love

Hoe gezond is kamut? Diegenen die met hun gezondheid begaan zijn vragen zich dit meer en meer af. Tijdens onze voortdurende zoektocht naar de gezondste voeding ontdekken we steeds meer nieuwe en vergeten granen zoals spelt, Quinoa, teff, haver, amarant, en boekweit. Daar komt nu ook kamut bij. Steeds meer landgenoten maken kennis met deze graansoort die ze ook meer en weten te waarderen. En nu wordt ook Green Kamut bij ons steeds populairder.

Wat is kamut en welke invloed heeft het op onze gezondheid?

Kamut is een van de vele vergeten graansoorten zoals spelt, quinoa en boekweit die recent werden herontdekt. Het bevat meer gezonde voedingsstoffen dan om het even welke andere graansoort ook. Het is ook uitzonderlijk rijk aan eiwitten en bevat het weinig of geen gluten. Dat maakt het tot een gezond alternatief voor diegenen die allergisch zijn aan tarwe.

Biologisch geteeld oergraan

Het is ondertussen al eeuwen oud, de Egyptenaren kende het al. Aan kamut worden bijzonder hoge eisen gesteld. Zo moet dit oergraan volledig biologisch geteeld worden om officieel te worden erkend. Graan en meel is geschikt voor het bakken van zowat alle broodsoorten. Het wordt nu ook in onze voedingsbranche steeds meer gebruikt. Zo vind je dit graan in babyvoeding, in brood, koekjes en gebak, en nu ook in energierepen, ontbijtgranen, muesli, pasta, pannenkoeken en in wafels.

Hoe gezond is kamut: Gezond alternatief voor tarwe

Zelfs de International Food Allergy Association (IFAA) is zich bewust van de vele gezondheidsvoordelen van dit oergraan. Volgens recent onderzoek dat door hen werd uitgevoerd is het een gezond alternatief voor hen die tarwe moeilijk of niet kunnen verteren. Het barst dan ook van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen, waaronder onmisbare vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en vooral voedingsvezels, waardoor het ook uitstekend geschikt is voor gezonde smoothies. Het helpt bij de ontzuring van ons lichaam en herstelt ons natuurlijk. Daarnaast is het een belangrijke bron van chlorofyl, een stof dat de helder groene kleur geeft aan Green kamut.

De voedingswaarde van kamut

Deze graansoort barst van deze gezonde voedingsstoffen:

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, en B11 of foliumzuur, en vitamine C, E, en K
  • Mineralen: zoals calcium, natrium, kalium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, selenium, silicium en zink.
  • Proteïnes: in kamut vinden we maar liefst veertig procent meer proteïnes dan tarwe
  • Aminozuren: de concentratie aan aminozuren in dit oergraan ligt meer dan twintig procent hoger dan tarwe. Het bevat zelfs de acht aminozuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt
  • Voedingsvezels: geen enkele graansoort is rijker aan voedingsvezels dan kamut. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit waardoor het doeltreffend is tegen constipatie of verstopping. Ze geven ons tegelijk een snel en voldaan gevoed zodat dit graan ons ook helpt om makkelijker af te vallen

Green kamut

Green Kamut is een voedingssupplement van uitsluitend gedroogd sap van de plant. Het laat je maximaal genieten van alle gezonde voedingsstoffen die we in kamut terugvinden. Het is vrij van alle kunstmatige smaak-, geur-, bewaar- en kleurstoffen. Het wordt volledig biologisch geteeld en gedroogd.

Eén gram green kamut levert evenveel gezonde voedingsstoffen als dertig milliliter versgeperst sap van tarwegras of van 120 gram groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, broccoli of waterkers.

Hoe gezond is kamut: green kamut gebruik

Green kamut gebruik je vooral in:

  • In water, groente- en/of vruchtensappen: los het op in water of in je favoriete groente-, fruit- en/of vruchtensappen
  • In je zelf gemaakte smoothies: green kamut bevat alle gezonde voedingsstoffen van dit het oergraan, maar dan in een nog hogere concentratie. Dit superfood van de bovenste plank past perfect in al je zelf gemaakte smoothies. Zo vul je in amper enkele slokken je voorraad gezonde voedingsstoffen aan. Kamut combineert in je zelf gemaakte salades. Probeer zeker ook kamutbrood.

Recept kamutbrood

Ingrediënten: 800 gram kamutmeel, 100 gram speltbloem, drie deciliter melk, 40 gram boter, 200 gram pompoenpitten, 15 gram gedroogde gist, een koffielepel zout

Bereiding:

  • Verwarm de melk, maar laat ze niet koken en los de gist erin op
  • Meng mengsel met de bloem.
  • Doe er drie dl water, de pompoenpitten en het zeezout bij
  • Maak een bal van het deeg
  • Vet een kom in met een koffielepel boter en voeg er het deeg bij
  • Dek af met vershoudfolie of een vochtige keukenhanddoek
  • Laat dit een uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume
  • Je oven voorverwarmen op 200 graden
  • Kneed de lucht en geef je kamutbrood vorm
  • Bak je kamutbrood gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven
  • Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
  • Smakelijk

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole