kamut

Hoe gezond is kamut?

Spread the love

Tijdens onze voortdurende zoektocht naar de meest gezonde voeding ontdekken we steeds meer nieuwe en vergeten granen zoals spelt, Quinoa, teff, haver, amarant, en  boekweit. Daar komt nu ook kamut bij. Steeds meer landgenoten maken kennis met deze graansoort die ze ook meer en weten te waarderen. En nu wordt ook Green Kamut bij ons steeds populairder. Maar wat is het precies en welke invloed hebben deze gezonde voedingsstoffen op onze gezondheid?

Kamut is naast spelt, quinoa en boekweit een van de vele oude graansoorten die opnieuw worden herontdekt. Niet verwonderlijk want het bevat meer gezonde voedingsstoffen dan om het even welke andere graansoort ook. Zo is het uitzonderlijk rijk aan eiwitten en weinig of geen gluten. Dat maakt  het tot een gezond alternatief voor diegenen die allergisch zijn aan tarwe. Het is echter ongeschikt voor diegenen die last hebben van coeliaki. Het is ondertussen al eeuwen oud, de Egyptenaren kende het al . Aan kamut worden bijzonder hoge eisen gesteld. Zo moet dit oergraan volledig biologisch geteeld worden om officieel als kamut te worden erkend. Kamut graan en kamut meel is geschikt voor het bakken van zowat alle broodsoorten. Maar het wordt in de voedingsindustrie steeds meer en meer gebruikt. Zo vind je dit graan in babyvoeding, er zijn kamut koekjes en kamut gebak. Verder zijn er nu ook al kamut energierepen, kamut ontbijtgranen, kamut muesli, kamutpasta, kamut pannenkoeken en kamut wafels.

Zelfs de International Food Allergy Association (IFAA) is zich bewust van de vele gezondheidsvoordelen van kamut. Volgens recent onderzoek dat door hen werd uitgevoerd is het een gezond alternatief voor hen die tarwe moeilijk of niet kunnen verteren. Het barst dan ook van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen, waaronder onmisbare vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en vooral voedingsvezels, waardoor het ook uitstekend geschikt is voor gezonde smoothies. Kamut heeft een base ph- waarde waardoor het helpt bij de ontzuring van ons lichaam en ons natuurlijk evenwicht herstelt. Kamut een belangrijke bron van chlorofyl, stof dat de helder groene kleur geeft aan Green kamut.

Kamut barst van deze gezonde voedingsstoffen:

  • Kamut vitaminen: rijk aan vitaminen waaronder vitamine A, B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 8, en B11 of foliumzuur, en aan de vitaminen C, E, K en beta caroteen. Samen met selenium beschermen ze ons tegen de vrije radicalen die ons niet alleen ziek maken maar tevens ons verouderingsproces versnellen met hoge bloeddruk, diabetes, hart en vaatziekten en kanker als gevolg.
  • Kamut mineralen: vooral calcium, cobalt, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, selenium, silicium en zink.
  • Proteïnes: maar liefst veertig procent meer proteïnes dan tarwe
  • Aminozuren: de concentratie aminozuren in dit oergraan ligt meer dan twintig procent hoger dan tarwe. Het bevat zelfs de acht aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken.
  • Voedingsvezels: geen enkele graansoort is rijker aan voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit waardoor het doeltreffend is tegen constipatie of verstopping.

Green Kamut

Green Kamut is een voedingssupplementof, het is het 100% gedroogd sap van de kamut plant. Het laat je maximaal profiteren van alle gezonde voedingsstoffen van kamut. Het is vrij van alle kunstmatige smaak- , bewaar- en kleurstoffen. Het is puur natuur van het zuiverste soort en wordt volledig biologisch geteeld en gedroogd op 28 graden. Het is 100% puur sap van jonge kamut bladeren en alfalfa, niet voor niets ‘de vader van het beste voedsel’.

Green kamut is het zuiverste voedsel:

  • Eén gram:  heeft dezelfde dezelfde hoeveelheid gezonde voedingsstoffen als 33 milliliter versgeperst tarwegras sap of 120 gram groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, broccoli of waterkers.

Je gebruikt het:

  • In water, groente- en/of vruchtensappen: Je lost het op in water of in je favoriete groente- , fruit- en/of vruchtensappen.
  • In  groene smoothies: Het bezit uiteraard alle gezonde voedingsstoffen van dit oergraan maar dan in een nog hogere concentratie. Dit superfood van de bovenste plank past perfect in iedere groene smoothie, waarmee je in amper enkele slokken alle mogelijke tekorten aan gezonde voedingsstoffen opvult. Probeer zeker ook kamut salade en kamutbrood