Hibiscus thee
Spread the love

Hibiscus thee is een kruidenthee afkomstig van de knoppen van gedroogde hibiscusbloemen. De hibiscus is een grote bloem met vijf bloembladen, afkomstig uit subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. De prachtige hibiscusbloesems zijn meestal wit met dieprode knoppen of kelken. Het zijn deze knoppen die worden geoogst en gedroogd voor hibiscusthee. Hibiscus en hibiscusthee zorgen voor heel wat gezondheidsvoordelen, zeker in het vooruitzicht van de winter.

Wat kunnen hibiscus en hibiscus thee voor je gezondheid betekenen?

De Egyptenaren waren in al in de oudheid overtuigd van de heilzame werking van hibiscus thee. Ze gebruikten dit kruid vooral tegen koorts. De hibiscusplant wordt ook vaak gebruikt in de klassieke Chinese geneeskunde. Hibiscusthee wordt nu ook hier alsmaar populairder. De belangrijkste leveranciers van deze thee zijn China en Thailand. Hibiscusthee heeft van nature een zure smaak. Sommige theedrinkers voegen er daarom suiker, honing of een andere natuurlijke zoetstof aan toe.

De voedingswaarde van hibiscus

In hibiscus vinden we heel wat gezonde voedingsstoffen, en vooral:

 • Vitaminen: voornamelijk vitamine B6 en vitamine C
 • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink
 • Sterke antioxidanten
 • Hoogwaardige eiwitten
 • Enkelvoudige en meervoudige on verzadigde (gezonde) vetten

Verder is hibiscus vrij van cholesterol en bevat het weinig of geen calorieën en cafeïne. De gezondheidsvoordelen van hibiscusthee zijn vergelijkbaar met die van groene thee.

Hibiscus thee bevat geen cafeïne

Je drinkt deze thee zo heet mogelijk. Koud is hij verfrissend en dorstlessend. Deze thee wordt vooral gewaardeerd omdat hij vrij van cafeïne is. Hij wordt vooral gedronken in het Caribisch gebied en in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. En nu wordt hij ook hier meer en meer gedronken. En daar zijn meer dan genoeg redenen voor.

Daardoor past hibiscusthee in elke gezonde en actieve levensstijl, zelfs als je iets aan je overgewicht wilt doen.

Hibiscus thee gezond: het helpt je makkelijker afvallen

Wil je iets aan je overgewicht doen en makkelijker afvallen? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hibiscusthee het afvallen stimuleert. Verwacht er echter geen wonderen van. Door alleen hibiscusthee aan je eetpatroon toe te voegen zul je zeker niet afvallen. Eet maximaal vijfhonderd calorieën minder dan toegelaten en wandel, fiets of jog minstens een half uur per dag.

Doet je meer opgeslagen vet verbranden

Dat danken we aan de aanwezigheid van een grote concentratie aan vitamine C1 in hibiscus. Van vitamine C werd meermaals aangetoond dat het meer opgeslagen vet als energiebron gebruikt. Samen met dit vetverlies zul je dus ook makkelijker en sneller afvallen.

Brengt je cholesterolgehalte in evenwicht

Een onevenwichtig cholesterolgehalte met te weinig goede HDL- cholesterol en te veel ongezonde LDL- cholesterol verhoogt je risico op overgewicht, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Samen met een gezonde voeding helpt hibiscusthee je cholesterolniveau weer in evenwicht te brengen. Met zo’n evenwichtig cholesterolgehalte val je ook makkelijker af.

Zorgt voor een stabielere bloedsuiker

Tijdens een grootschalig onderzoek kregen diabetici type II vier weken lang dagelijks 450 ml hibiscus thee te drinken. Dat zorgde voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Een minder stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijke oorzaak van diabetes. Hibiscusthee helpt ongetwijfeld diabetes beter onder controle te houden.

Een constante bloedsuikerspiegel doet ons minder vet opslaan

Een lagere en constante bloedsuikerspiegel doet je minder vet opslaan en dus meer vet opslaan. Met een hoge bloedsuikerspiegel slagen we meer vet op dan we verbranden.

Hibiscus thee kan helpen bij hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is vaak het resultaat van een ongezonde eet- en levensstijl met veel verzadigde vetten, transvetten, suiker en te weinig beweging. Hibiscus thee kan helpen je hoge bloeddruk te verlagen.

Hibiscus thee is rijk aan sterke antioxidanten

Hibiscusbloemen zijn rijk aan antioxidanten en hebben een positief effect op je gezondheid. Ze beschermen je tegen de vrije radicalen. Die beschadigen je lichaamscellen door oxidatieve stress, kunnen je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. Vrije radicalen zijn vaak oorzaak van chronische aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Hibiscusthee maakt deze vrije radicalen onschadelijk.

Verkleint je kans op typische winterkwaaltjes

De hoge concentratie aan vitamine C versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand. Dat maakt je weerbaarder tegen verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis. Hibiscus en hibiscusthee verlaagt ook je koorts en werkt sterk ontstekingswerend.

Nog voordelen van hibiscus thee

Hibiscusthee helpt ook bij:

 • Allerlei ontstekingen
 • Hydratatie
 • Een vervelende kriebelhoest

Heeft hibiscus thee bijwerkingen?

Precies zoals met vele andere soorten thee, verhoogt ook hibiscusthee ons testosteron- en oestrogeenniveau. Daarom drinken zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven best geen hibiscusthee. Geef ook geen hibiscus thee aan je baby en drink ook geen hibiscusthee bij een lage bloeddruk.

Waar hibiscus thee kopen

Velen vragen zich af waar ze best hibiscus thee kopen. Online hibiscusthee kopen is de beste en makkelijkste manier om hibiscus thee met de beste prijs- kwaliteit te vinden. Online heb je de grootste keuze, zodat je zeker een soort hibiscusthee vindt die aan je smaak voldoet.

Hibiscus thee combineren

Hibiscusthee heeft een licht zurige smaak. Daarom wordt hij vaak gecombineerd met honing, citroen en kaneel of met munt, theebloemen of met fruit.

Recept hibiscus thee 

Ingrediënten: twintig gram gedroogde hibiscusbloemen, een liter koud water en een theelepel onbewerkte honing

Bereiding

 • Kook het water
 • Doe de gedroogde hibiscusbloemen in een theepot
 • Giet het kokende water in de theepot
 • Laat de hibiscusthee vijf minuten trekken 
 • Zeef de hibiscusthee voor het serveren
 • Breng op smaak met een theelepel honing 
 • Versterk de voordelen van hibiscus door toevoeging van kaneel, munt of een plakje citroen of limoen

Verfrissende hibiscus thee met pepermunt

Je kunt dus kant- en – klare hibiscus thee kopen, maar niets gaat boven zelf gezette thee.

Ingrediënten: een eetlepel hibiscus, een eetlepel gedroogde pepermunt, een eetlepel citroenverbena (vers of gedroogd) en een theelepel verse of gedroogde lavendel

Bereiding

Laat dit mengsel twintig minuten trekken en drink de thee ijskoud.

Hibiscus limonadesiroop

 • Doe tien gram hibiscus in een pannetje
 • Rasp een vers stuk gember en voeg er de hibiscus bij
 • Overgiet dit met anderhalve liter water en breng aan de kook
 • Plaats een deksel en laat het twintig minuten sudderen
 • Zeef de kruiden en voeg driehonderd 300 gram stevia of een andere natuurlijke suikervervanger toe
 • Laat even koken en giet de kokend hete siroop in flesjes
 • Voeg twee of meer eetlepels toe aan een glas bruiswater

Hibiscus ijsthee

Doe tien gram hibiscus in een glazen pot en overgiet met een liter heet water. Laat een nacht trekken. Zeef, bewaar in je koelkast en serveer over ijs.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole