Het norovirus voorkomen

Het norovirus voorkomen bij baby’s en kinderen: Hoe doe je dat best?

Spread the love

Het norovirus voorkomen is veel beter dat het te genezen. Dit virus is erg besmettelijk en slaat vooral in het najaar en tijdens de winter toe bij baby’s en kinderen. Dat betekent helemaal niet dat volwassenen ervan gespaard blijven. Ook zij hebben er vaal last van.

Wat is het norovirus of buikgriep nu precies en hoe kunnen we het voorkomen?

Het norovirus is zeer besmettelijk. Als er niet onmiddellijk wordt opgetreden, kan het zelfs een voedselinfectie veroorzaken. Het virus komt vaak voor in rauwe schaal- en schelpdieren en in rauwe groente en fruit. De meeste besmettingen gaan van mens op mens en vooral baby’s en kinderen zijn er extra gevoelig voor. Je kunt het norovirus voorkomen door een goede hygiëne. Vooral door regelmatig je handen te wassen, schaal- en schelpdieren goed te verhitten en groente en fruit grondig te wassen onder stromend water.

 

Seizoensgebonden

Het RVS- virus is seizoensgebonden. Het manifesteert zich vooral van oktober tot maart. Grote temperatuurschommelingen en het natte, koude en wisselvallige klimaat werkt een epidemie met het RSV- virus in de hand. Bij volwassenen verloopt de besmetting met het RSV- virus onschuldig, maar bij heel wat baby’s en jonge kinderen is de besmetting dus veel ernstiger. Bij hen is dit virus vooral verantwoordelijk voor ernstige infecties van de lagere luchtwegen. Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen kan het RSV- virus bij baby’s en kinderen zelfs verantwoordelijk zijn voor een gevaarlijke longontsteking.

Gemakkelijk herkenbaar

De symptomen van het RSV- virus zijn gemakkelijk herkenbaar. Een potdichte neus, moeizame ademhaling en slijmen in de luchtwegen zijn de eerste tekenen die wijzen op een besmetting. Vlug ingrijpen is noodzakelijk. In een later stadium zijn een moeizame en stokkende ademhaling, het ophoesten van een groenachtig en taai slijm, braken, heesheid, benauwdheid en hoge koorts de gevolgen van een besmetting met het RSV- virus.

Bronchitis en longontsteking

Baby’s en jonge kinderen met een zwakke lichamelijke weerstand lopen zelfs gevaar op bronchitis en longontsteking. Dan zijn deze jonge patiëntjes het slachtoffer van hevige benauwdheid, ze drinken en eten weinig of niets, zijn lusteloos, krijgen als gevolg van een moeizame ademhaling een bleke en asgrauwe kleur en dreigen zelfs uit te drogen. Het RSV- virus is erg besmettelijk. Het wordt vooral overgebracht via de handen en verspreid zich razendsnel in kleine ruimten.

Extra tips om besmetting met virussen te voorkomen:

  • Handen: het RSV-virus verspreidt zich vooral via de handen. Was dan ook steeds je handen voor je baby te verzorgen. Was zeker je handen na hoesten, snuiten of niezen.
  • Overleven: gebruik zoveel mogelijk wegwerpzakdoeken en wegwerphanddoeken. Virussen kunnen ettelijke uren buiten de mens overleven.
  • Voeding: een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding met veel groenten en fruit is de beste bescherming tegen het RSV- virus.
  • Roken: verhoogt het risico op een RSV-infectie.

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.