Hartritmestoornissen voorkomen
Spread the love

Hartritmestoornissen voorkomen is nodig. Ze komen namelijk steeds meer voor. Wetenschappers nemen hartritmestoornissen dan ook altijd ernstig. In zoverre dat ze zelfs regelmatig nationale actiedagen organiseren om deze stoornissen vroegtijdig op te sporen. Op zich zijn deze hartritmestoornissen ongevaarlijk, maar in vele gevallen zijn ze de voorbode van ernstigere hartaandoeningen zoals een levensbedreigend hartinfarct of een hersenbloeding.

Hartritmestoornissen voorkomen kun je makkelijk zelf met de juiste voeding.

Die is rijk aan alle nodige gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

In rust klopt ons je hart gemiddeld zo’n zeventig keer per minuut, maar dat is uiteraard niet bij iedereen hetzelfde. Bij sommigen kan hun hartslag plots versnellen, vertragen of onregelmatig kloppen. Topsporters hebben in rust een hartslag tussen dertig en veertig slagen per minuut. Bij diegenen die weinig of niet sporten zijn tachtig slagen per minuut niet abnormaal. Een op vier veertigplussers wordt ooit het slachtoffer van zo’n hartritmestoornis, vaak zonder aanwijsbare symptomen. Manifesteren ze zich uiteindelijk toch, dan is het meestal al te laat.

Oorzaken hartritmestoornissen

Leeftijd speelt uiteraard een belangrijke rol bij het ontstaan van hartritmestoornissen en hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk, diabetes of te intensieve sportbeoefening kunnen ook aanleiding geven tot hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen voorkomen: ze kunnen levensbedreigend zijn

Maar liefst zes miljoen Europeanen lijden aan hartritmestoornissen in het medische vakjargon hartfibrillatie- of boezemfibrillatie genoemd. Bij ons gaat het om minstens 200.000 patiënten, maar in werkelijkheid ligt dit cijfer veel hoger. De vergrijzing zit daar uiteraard voor iets tussen. Als gevolg van deze hartritmestoornissen kunnen zich bloedklonters vormen in onze hersenen. Die zijn op hun beurt oorzaak van beroertes. Verder verminderen ze je bewegingsvermogen, en hebben een negatieve invloed op je spraak en zicht. Normaliter duren hartkloppingen enkele minuten, maar in sommige gevallen kunnen ze uren en zelfs dagen aanslepen. Sommigen hebben meerdere malen per dag last van hartkloppingen, bij anderen komen ze hoogst zelden voor en de meerderheid heeft gelukkig nooit hartkloppingen. Verklein je risico op hartritmestoornissen met een combinatie van gezond en natuurlijk eten en voldoende bewegen. Je kunt dit extra ondersteunen met een multivitamine met de juiste vitaminen en mineralen.


Preventie tegen hartritmestoornissen

  • Controle: laat regelmatig je bloeddruk controleren. Raadpleeg zeker je huisdokter bij een bloeddruk vanaf 14/9
  • Polsslag: laat ook je polsslag regelmatig controleren
  • Cholesterol: let op je cholesterol en laat ook je concentratie aan slechte LDL- cholesterol in je bloed regelmatig controleren en pas eventueel je voeding aan
  • Bloedsuikerwaarden: zijn  eveneens belangrijk. Laat regelmatige je suikerwaarden in je bloed controleren, zo kun je diabetes voorkomen
  • Roken en alcoholische dranken: zoveel mogelijk beperken
  • Voldoende lichaamsbeweging: we bewegen allemaal veel te weinig. Beweeg op eigen ritme, beter dagelijks een half uur bewegen op eigen ritme dan wekelijks enkele uren trainen zoals een (top) sporter
  • Voeding: let op je voeding. Eet zo weinig mogelijk dierlijke vetten, en minstens vijf porties groenten (500 gram) en twee stukken fruit per dag

Voorkamerfibrillatie

En dan hebben we uiteraard nog de voorkamerfibrillatie (VKF), veruit de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Voorkamerfibrillatie verstoord de werking van onze spieren in het bovenste gedeelte van ons hart. Voorkamerfibrillatie is een niet-gecoördineerde activiteit van de hartspiercellen in het atrium en doen de twee onderste kamers van je hart steeds vlugger en onregelmatiger samentrekkingen.

  • Symptomen: de meest voorkomende symptomen van zo’n voorkamerfibrillatie zijn een onregelmatige hartslag, pijn in de borst, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen.
  • Oorzaken: zijn alcoholgebruik fysieke en/of emotionele stress, het gebruik stimulerende middelen, een hartoperatie of een hartaanval, een ontsteking van het hartzakje, een te vlug werkende schildklier en bloedstolsel in je longen (longembolie), hoge bloeddruk, een vaatziekte of een slecht werkende hartklep of hartspier.

Hartritmestoornissen voorkomen met aangepaste voeding 

Naast het gebruik van geneesmiddelen, een operatieve ingreep of het plaatsen van een pacemaker kan een aangepaste voeding kan hartritmestoornissen voorkomen of genezen:

Magnesium

Een tekort aan magnesium kan oorzaak zijn van hartkloppingen. Dit mineraal vind je vooral in groene bladgroenten, in vis, noten, zaden, bananen, appels en in melk- en alle volkorenproducten. Het verzacht ook de symptomen van stress

Cafeïne

Deze stof vinden we vooral in koffie en thee, in de meeste frisdranken en energiedranken, maar zelfs in chocolade en thee bevatten cafeïne.

Natrium en kalium

Beide mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van ons hart. Ze spelen namelijk een hoofdrol bij een goede overdracht van zenuwprikkels van onze spieren, en dus ook van onze hartspier. Natrium en kalium moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn, een  teveel van het één veroorzaakt een tekort van het ander. Dat is er de oorzaak van dat diegenen die veel zout eten een groter risico lopen op hartritmestoornissen. Kalium vind je vooral in alle citrusvruchten, maar ook in bananen, rozijnen, zonnebloempitten, graanproducten, brood en aardappelen.

Haver

Zowel haver als haverproducten bevatten natuurlijke rustgevers zoals havermout en muesli.

Knoflook

Is een populair kruid met een versterkende werking op zowel je hart als je bloedvaten.

Je kunt je gezond eetpatroon extra ondersteunen met een nauwkeurig samengestelde multivitamine:

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

3 gedachte over “Hartritmestoornissen voorkomen met de juiste voeding”
  1. Hi Francois,
    Even een stukje persoonlijke geschiedenid voor een beter inzicht.
    Ik ben 76 jaar.
    9 jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad. er is toen 1 stent geplaatst.
    Medicijnen gekregen voor hoge bloeddruk en cholesterol plus een bloedverdunner..
    Alles na de operatie verliep prima tot ik enige jaren geleden hartritme storingen kreeg.
    Opnieuw medicijnen daar voor gekregen. die hielpen niet echt zodoende is er verleden jaar een crt geplaats.
    Sindsdien heb ik regelmatig boezemfibrilatie die ik met nitroglycerine tot bedaren breng..
    Echter de storingen komen steeds sneller terug en wordt daar wel eens wanhopig van.
    Ik rook en ik drink niet en mijn cardioloog zegt mij dat als nitro helpt ik daarmee door moet gaan. Dit lijkt mij echter geen gezonde oplossing. Mijn cardioloog raadt mij ablatie af omdat de resultaten niet echt bevredigend zijn en de storingen na verloop van tijd weer terug komen.
    Ik begrijp dat ik moet leven met mijn situatie maar mijn vraag is: Is er daadwerkelijk geen enkele oplossing voor deze vervelende kwaal.
    Ik zie met een nog immer kloppend hart uw antwoord tegemoet
    MVG
    Ferry Boekelman
    email: fbookelman@yahoo.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole