Groente dieet is zonder twijfel de efficiëntste en gezondste manier om van je ongezond buikvet en je overgewicht definitief verlost te raken. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om dagelijks minstens 250 gram groenten te eten en daarbij naar hartenlust te variëren. Dat garandeert ons dat we tijdens onze afslankkuur met het groente dieet nooit met een tekort aan gezonde voedingsstoffen worden geconfronteerd. Alle groenten zitten ook boordevol gezonde voedingsstoffen en hebben weinig of geen calorieën aan boord.
Een groente dieet doet je tot twee kilo afvallen in een week. Eet je dan alleen maar groenten?
Dagelijks worden we overrompeld met ‘nieuwe’ diëten. Meestal ongewone en ongezonde crash diëten die je wél armer maken maar je niet blijvend doen afvallen. Je kunt ze onmogelijk lang volhouden, en eens ermee gestopt weeg je al vlug meer dan bij de start van je crash dieet. Afvallen die je alleen met een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen.
Is er iets natuurlijker en gezonder dan groenten?
Zowat alle groenten zijn een belangrijke bron aan gezonde voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Deze laatsten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon, en zeker als je gewicht wilt verliezen. Voedingsvezels zorgen namelijk voor een goede spijsvertering en verlengen je verzadigingsgevoel. Op die manier wordt je honger uitgesteld en eet je automatisch minder.
Genoeg redenen dus om niet te twijfelen aan de doeltreffendheid van het groentedieet.
De basis van het groente dieet
De basis van een plantaardig dieet zijn natuurlijk groenten, bij voorkeur in verschillende kleuren. Dat betekent niet dat je tijdens zo’n afslankkuur alleen groente moet eten, dat is te eenzijdig. Een plantaardig en voedzaam dieet is in de eerste plaats een veganistisch dieet. Dit is gebaseerd op een caloriearm dieet. Bij een plantaardig dieet eet je alleen voedingsmiddelen die de meeste micronutriënten bevatten, zoals vitamines en mineralen. Dit zijn voornamelijk:
- Alle groene bladgroenten
- Boerenkool
- Spinazie
- Rode kool
- Broccoli
- Bloemkool
- Gestoofde tomaten en uien
- Maar zeker ook sinaasappels en alle soorten bessen.
Afvallen met het groente dieet en het Recepten Afslankplan
Het groente dieet van dokter Oscar Helm is naast alle vormen van overgewicht toegespitst op verschillende ziekten, vooral levensbedreigende hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Je kunt het standaard programma Echter, het standaard programma aanpassen aan je behoeften door bijvoorbeeld meer calorieën toe te voegen wanneer je al op je gezond gewicht bent.
In het groente dieet eet iedereen dagelijks:
- 500 gram rauwe, gekookte of gestoomde groenten
- vier porties fruit en zeker bessen
- 1 eetlepel lijnzaad voor de belangrijke omega-3 vetten
- 30 gram noten of zaden
- Een halve avocado
- Maximaal een kop granen of zetmeelrijke groenten: aardappelen, zoete aardappelen
- Minimaal een kop bonen of linzen
- Maximaal twee eetlepels gedroogd fruit
- Alleen olie en vet uit noten, zaden, olijven en avocado
- In het groente dieet moet je zeker geen honger lijden of calorieën tellen. Al wat je eet, bevat weinig of geen calorieën.
In dit dieet eet je zeker geen:
- Dierlijke producten: dus geen vlees, vis, zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt, kwark en eieren
- Bewerkte voeding uit de fabriek: en zeker geen gefrituurde en kant-en-klare gerechten en diepvriesmaaltijden
- Ongezonde onverzadigde vetten en transvetten zoals: olie of boter, geen bewerkte vetten
- Geraffineerde witte suikers, honing of andere zoetstoffen
- Zout: breng al je gerechten op smaak met verse kruiden
- Kant-en-klare vruchtensap: zelfs geen vers en zelf geperst
Het groente dieet legt de nadruk op:
- Granen
- Bonen
- Uien
- Champignons
- Onbewerkte noten, zaden en pitten
Deze verkleinen ons risico op overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas, diabetes en veel voorkomende en agressieve soorten kanker. In het groente dieet eet je dus ook dagelijks een portie granen, bonen, uien, champignons en zaden. De toegelaten en verboden soorten voeding uit het groente dieet gelden voor een maximale periode van zes weken. Het groente dieet is bedoeld voor al diegenen die verantwoord en dus gezond willen afvallen en afslanken.
Je gezond gewicht behouden met het groente dieet
Om je gezond gewicht te behouden mag je er zonder problemen meer zaden en ook noten en complexe koolhydraten aan je groente dieet toevoegen. Na zes weken mag je in je gezond dieet ook kleine hoeveelheden dierlijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vette vis en alle magere zuivel toevoegen. Eens op je gezond gewicht eet je 90% volgens de richtlijnen van groente dieet. De resterende 10% MAG van dierlijke producten komen.
Andere voordelen van het groente dieet op een rij:
- Zorgt voor een gezond gewicht
- Verbrandt meer ongezond (buik)vet
- Geeft je meer energie
- Verbetert je concentratie
- Zorgt voor een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
- Zorgt voor een beter immuunsysteem
- Versterkt je natuurlijke weerstand
- Verkleint je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en vele soorten kanker
Gezond eetschema voor een groente dieet:
- Als ontbijt: eet je een boterham (snede) volkoren brood met een halve avocado, bestrooid met een eetlepel lijnzaad, een appel en een banaan
- Als lunch of middagmaal: eet je een zelfs gemaakte salade met tomaat, bladgroenten, ui, een kop witte bonen en een dressing van twee eetlepels tomatensaus, een eetlepel tahini en een eetlepel balsamicoazijn en een bakje van je favoriete bessen
- Als diner of avondeten: eet je een half kopje volkorenrijst, 500 gram bladspinazie met water gestoofd in knoflook en een bakje champignons en een banaan
- Gezond tussendoortjes: heb je tussen twee maaltijden terug honger? Kies dan voor rauwkost met hummus of wat fruit als gezond tussendoortje.
- Drink voldoende water: en minstens 2,5 en vier liter. Je kunt ook teveel water drinken
Recepten uit het groente dieet: Quinoa muffins met spinazie
- Je oven voor verwarmen tot 200 graden.
- Kook de quinoa gaar volgens de gebruiksaanwijzing verpakking
- Bak ondertussen de spinazie tot hij in volume is afgenomen
- Laat de spinazie uitlekken en druk het vocht er uit in een vergiet of zeef
- Meng de spinazie met de quinoa.
- Roer achtereenvolgens de eieren, het meel, het bakpoeder er door
- Breng het mengsel op smaak met een snuifje peper, zout en paprikapoeder.
- Kruimel de feta er bij en meng alles goed door elkaar
- Verdeel het mengsel over papieren muffin vormpjes
- Kruimel er eventueel een beetje extra feta over
- Bak de muffins in 25 min gaar.
Gegrilde bospeen met gembersaus
Ingrediënten voor vier personen: driehonderd gram meergranenrijst, vier prei’s, 1200 gram bospeen, 50 gram boter, zes teentjes knoflook, acht centimeter verse gember, vier eetlepels olijfolie, vijf eetlepels ketjap, acht eetlepels gebakken uitjes
Bereiding
- Kook de rijst, en was de prei.
- Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan. Verplaatst ze af en toe met een tang, tot hun buitenkant rondom zwart is.
- Laat de prei afkoelen.
- Verhit een pan. Snij het loof van de wortels en snijd ze in grote stukken. Schraap de wortels en gril ze tussen de acht en tien minuten.
- Snij de kroontjes boven- en onderaan van de prei weg. Haal de zwart geblakerde buitenste laag van de prei en verwijder eventuele zwarte randen aan de boven- en onderzijde weg zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt.
- Verdeel elke prei in drie stukken en halveer ze in de lengte.
- Meng de gesneden wortelblokjes met de gekookte rijst.
- Verhit de boter en bak de prei in twee minuten gaar.
- Schil ondertussen de knoflook en de gember en rasp beide.
- Verhit de olie en fruit de gember en de knoflook.
- Doe er de ketjap bij en schakel het vuur uit.
- Meng het gesneden loof van de peen en meng dit grondig door de gekookte rijst.
- Leg alles op de borden, de bospeen er bovenop met daarover de ketjap, de prei en de gebakken uitjes.
Tagliatelle met linzen
Ingrediënten voor vier personen: 500 gram tagliatelle, twee uien, twee teentjes knoflook, vier bleekselders, 300 gram wortelen, twee eetlepels olijfolie, 1100 gram verse tomatenblokjes, 800 gram, 800 gram gedroogde, rode linzen en 150 gram magere Parmezaanse kaas
Bereiding
- Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de bleekselderij overlangs in dunne plakjes.
- Schrap de wortels en- of de peen in kleine blokjes.
- Verhit de olie op middelhoog vuur en bak de ui, bleekselderij en wortels (peen) in vier 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee.
- Doe een deel van de tomatenblokjes (200 gram) erbij en bak drie minuten.
- Voeg de linzen toe en schep regelmatig om.
- Doe de overige tomatenblokjes erbij met twee kopjes water.
- Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout en laat zachtjes koken (dertig minuten).
- Kook ondertussen de tagliatelle beetgaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.
- Schep de saus (ragù) door de pasta en giet er een scheutje van het kookvocht bij.
- Verdeel over borden en rasp de Parmezaanse kaas erboven.
Gezonder dan groeten kun je niet eten. Ze zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen en mineralen en bevatten weinig of geen calorieën. Eet dagelijks minstens 300 gram verse groenten, zeker als je makkelijker wilt afvallen. Je kunt dit extra ondersteunen met een evenwichtig samengestelde en natuurlijke multivitaminepil: