Gezonde wintergroenten
Spread the love

Groene kool, dikwijls ook boerenkool genoemd, is een echte wintergroente. Ze wordt vooral verwerkt in typische winter stamppot, maar kan op vele manieren worden klaargemaakt.


Zoals alle wintergroenten barst ook groene kool van alle gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven functioneren, ook tijdens de gure wintermaanden.

Maar deze groene kool doet veel meer dan je immuunsysteem versterken en je natuurlijke weerstand verhogen. Dankzij zijn grote hoeveelheden gezonde ingrediënten werkt boerenkool ook preventief tegen heel wat vervelende aandoeningen.

Deze groente past dan ook in ieder gezond eetpatroon. Niet alleen als je je gezondheid wilt verbeteren maar even goed als je iets aan je overgewicht wilt doen.

Wat doet groene kool met je gezondheid en lichaamsgewicht en wat zijn de beste recepten met boerenkool?

Groene kool of boerenkool is echte supervoeding van bij ons. Deze ondergewaardeerde groente wordt bij ons probleemloos gekweekt. Ze is daar bovenop  winterhard en verdraagt vriestemperaturen tot vijftien graden onder nul. Dat biedt het voordeel dat je de bladeren van groene kool ook tijdens de wintermaanden kunt oogsten.

Zo beschik je zelfs tijdens de meest strenge winters nog altijd over plukverse groenten uit je eigen tuin. 

Maar daarmee houden de voordelen van deze groenten zeker niet op. Ze zijn immers erg voedzaam en een belangrijke bron van alle gezonde voedingsstoffen die je onmogelijk kunt missen, zeker in de winter.

Diëtisten en voedingscoaches raden niet voor niets aan deze boerenkool regelmatig op je menu te plaatsen.

Laat bij het klaarmaken van groene kool je inspiratie werken en varieer zoveel mogelijk. Groene kool kun je op vele manieren klaar maken dan alleen in stamppot.

Gezonde voedingsstoffen in  groene kool

groene kool Kolen en zeker groene kool zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen waaronder vooral vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en vooral voedingsvezels.

Voedingsvezels zijn onmisbaar om meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden en makkelijker af te vallen.

In deze super gezonde groente vind je vooral vitamine C en K. Deze twee vitaminen zorgen in de eerste plaats voor een sterker immuunsysteem en een grotere natuurlijke weerstand.

Daardoor is groene kool belangrijk om verkoudheden, griep en alle infecties van de luchtwegen zoals bronchitis te voorkomen of het genezingsproces ervan aanzienlijk te verkorten. 

In groene kool zijn ook de belangrijkste mineralen waaronder vooral mangaan, calcium, ijzer, kalium en fosfor aanwezig. Daardoor zijn kolen en zeker boerenkolen een belangrijke wapen in de strijd tegen de schadelijke vrije radicalen. Die dringen ons lichaam binnen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Dat hebben groene kolen in de eerste plaats te danken aan hun grote concentratie aan fytonutriënten en glucosinolaten.

Groene kool bevat vooral:

  • Vitaminen: in groene kool vind je vooral vitamine C en K en in kleinere mate ook vitamine A, B1, B2,  B6 en B11
  • Mineralen: zoals ijzer, kalium, calcium, fosfor, natrium, magnesium, koper en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Groene kool bevat alle ingrediënten om makkelijk af te vallen

Groene kool bevat dus niet alleen mogelijke ingrediënten om onze gezondheid te verbeteren, maar even goed om meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen zoals:

Hoogwaardige eiwitten

Zo goed als alle voedingsproducten bevatten eiwitten. Hoogwaardige eiwitten zorgen voor een verlengd verzadigingsgevoel. Zo blijft honger langer uit en eet je automatisch minder.

Eiwitten zijn ook onmisbare belangrijke bouwstoffen voor je spieren. Deze bouwstoffen zijn nodig om je spiercellen te onderhouden, te vernieuwen en om meer spieren te kweken.

Eiwitten zorgen er voor dat je makkelijker je spiermassa vergroot in plaats van spieren afbreekt. Dit laatste is vooral het geval met de vele ongezonde crash diëten.

Spieren zijn een grote hulp om meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Ze gebruiken immers ook energie (calorieën), zelfs in rust… en terwijl je slaapt…

Wat betekenen voedingsvezels voor je gezondheid en lichaamsgewicht?

Voedingsvezels zijn plantaardig worden moeilijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk door ons lichaam worden afgebroken. Ze blijven lange tijd in je lichaam aanwezig en vragen veel energie waardoor je extra calorieën verbrandt.

Hoe groter de concentratie aan vezels in je voeding:

  • Hoe beter je spijsvertering werkt
  • Hoe gezonder je darmflora
  • Hoe vlotter je stoelgang
  • Hoe efficiënter je lichaam wordt gezuiverd van alle giftige afvalstoffen en opgeslagen vet
  • Hoe makkelijker je overgewicht verliest

Groene kool zorgt voor nog meer voordelen zoals:

  • Activeert je metabolisme of stofwisseling: daardoor doet deze groente meer opgeslagen lichaamsvet verbranden en makkelijker afvallen
  • Stimuleert de werking van je lever: hét zuiveringsstation van ons lichaam. Groene kool helpt zo je lichaam zuiveren van alle mogelijke giftige afvalstoffen. Een zuiver lichaam zonder afvalstoffen doet je makkelijker afvallen
  • Werkt sterk ontstekingsremmend: dankzij de aanwezigheid omega-3-vetten helpt boerenkool tegen artritis, astma
  • Verkleint je risico op hart- en vaatziekten
  • Brengt je cholesterolgehalte in evenwicht
  • Door de aanwezigheid van een grote dosis ijzer brengt boerenkool meer zuurstof naar al je organen, spieren en lichaamsweefsels
  • Bevordert de groei van onze lichaamscellen
  • Voorkomt osteoporose: dankzij de aanwezigheid van calcium
  • Vertraagt je natuurlijk verouderingsproces en zorgt voor een jonge en strakke huid 

Gezonde recepten met groene kool

Gezonde smoothie met groene kool

  • Ingrediënten voor één smoothie: 1 handjevol groene kool (boerenkool), 1 in kleine schijfjes gesneden banaan, 200 gram in blokjes gesneden ananas, 200 gram verse en in kleine blokjes gesneden mango, 1 eetlepel chiazaad
  • Bereiding: doe alle ingrediënten samen met een hoeveelheid water in je blender en maak er een egaal mengsel van. Hou je van een romige smoothie? Vervang dan het water voor 150 gram verse natuuryoghurt. Afkoelen en op drinken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje

Meer originele recepten voor je zelf gemaakte gezonde smoothie met groene kool vind je HIER

Groene koolsoep

  • Ingrediënten voor 4 personen: 1 halve in kleine reepjes gesneden groene kool, 3 fijn gesneden teentjes knoflook, 1 versnipperde ui, gesneden, 3 geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappelen, 1 liter groentebouillon, 2 fijn gesneden wortelen, wortel, in plakje, 1 verse en in kleine stukjes gesneden rode lombok, 4 plakjes chorizo, olijfolie
  • Voeg er de groentebouillon aan toe
  • Breng alles aan de kook
  • Voeg er de groene kool, de wortelen en de lombok aan toe
  • Laat alles gedurende één kwartier zachtjes koken op laag vuur
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer

Meer originele recepten voor soep met boerenkool vind je HIER

Gevulde groene kool

Ingrediënten voor 4 personen: de mooiste bladeren van een boerenkool,  400 gram kippengehakt, 1 fijn gesnipperde ui, 1 ei, 50 gram rozijnen, 2 deciliter groentebouillon (of kippenbouillon), 2 eetlepels tomatenpuree, 2 theelepels chilipoeder, 2 theelepels koriander, 4 eetlapels boter, peper en zout en paneermeel

Bereiding:

  • Haal een paar gelijkvormige bladeren van de groene kool
  • Blancheer deze in kokend water tot ze beetgaar zijn
  • Laat uitlekken op een handdoek.
  • Meng het gehakt met het ei, de fijngehakte ui, de rozijnen, het paneermeel en het chilipoeder
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en korianderpoeder
  • Vul de koolbladeren met het gehaktmengsel en maak er pakketjes van door ze met een houten prikker vast te zetten
  • Bak de gevulde koolbladeren kort een weerszijden aan
  • Neem de pakketjes uit de pan en voeg er op een lager vuurtje de tomatenpuree met de groentebouillon aan toe
  • Leg de pakketjes terug in de pan en laat 30 minuten stoven. Smakelijk!

Groene kool verwerk je zowel in gezonde smoothies als in soepen en vele andere gerechten. HIER lees je er alles over

Groene kool

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole