Griekse yoghurt
Spread the love

Griekse yoghurt wordt door velen naar voor geschoven als het om het verbeteren van onze gezondheid gaat. Zeker als het ons dan nog helpt om meer ongezond buikvet en overgewicht definitief kwijt te spelen. Er zijn echter zoveel meer soorten yoghurt dan Griekse. Hoe zit het daar dan mee?

Griekse yoghurt of gewone yoghurt, wat is je beste keuze?

Velen houden van de romige smaak van Griekse yoghurt. Het geeft ons vlug een vol gevoel waardoor onze honger langer uitblijft en we dus automatisch minder eten. Met het bekende gevolg.

Rauwe, volle of magere melk

Bij de productie van yoghurt heeft men de keuze tussen rauwe, volle of magere melk. Daar worden telkens melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat noemt men het fermenteren van melk. Door het toevoegen van deze bacteriën gaat de melk dikken of stremmen en uiteindelijk verzuren. Tijdens dit fermentatieproces worden ook melksuikers (lactose) omgezet in gezonde melkzuren. Deze omzetting geeft de zure smaak aan de yoghurt. De kwaliteit van yoghurt hangt af van de melk die bij de productie ervan werd gebruikt.

De gezondste soorten yoghurt

  • Griekse yoghurt: wordt gezeefd en van zijn vocht ontdaan waardoor deze is romiger dan klassieke volle yoghurt. Griekse yoghurt heeft een gemiddeld vetpercentage van 5%, met uitschieters tot maximaal 10%
  • Volle yoghurt: bestaat uit volle melk en melkzuurbacteriën en heeft een vetpercentage van gemiddeld 3%
  • Halfvolle en magere yoghurt: hierbij wordt halfvolle of magere melk gebruikt. Magere natuuryoghurt bevat nauwelijks vet, maximaal 0,5%
  • Kefir: oorspronkelijk afkomstig uit Turkije. Is rijker aan gistcellen dan onze klassieke yoghurt. Kefir is lactose vrij en is daardoor goed verteerbaar, ook door mensen met een lactose intolerantie
  • Drinkyoghurt: is dunne yoghurt met toegevoegde zoetstof en fruit, meestal aroma’s

In een gezond eetpatroon hoort drinkyoghurt niet thuis. Zeker niet als je makkelijker wilt afvallen.

Het verschil tussen volle yoghurt en Griekse yoghurt

Deze soort yoghurt bevat meer calorieën dan onze magere natuuryoghurt maar is echter veel rijker aan hoogwaardige eiwitten. En juist deze eiwitten zijn onmisbaar voor onze gezondheid en om definitief van ons overgewicht verlost te raken.  Daardoor zorgt Griekse yoghurt voor een langer verzadigd gevoel. Aan eiwitten zijn er echter nog meer voordelen verbonden. Zo wees wetenschappelijk onderzoek uit dat diegenen die eiwitrijk ontbijten overdag veel minder eten zullen eten, minder vlug naar ongezonde tussendoortjes grijpen en zelfs emo-eten stoppen

Gezonde voedingsstoffen in Griekse yoghurt:

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C en D
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels: in Griekse yoghurt vind je weinig of geen voedingsvezels

Om voldoende van al deze gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen kun je dit ondersteunen met een evenwichtig samengestelde multivitamine

De voordelen van Griekse yoghurt op een rijtje:

  • Dit zorgt voor een snel en langdurig verzadigingsgevoel en stelt zo je honger langer uit
  • Helpt je makkelijker gewicht te verliezen: door een langer verzadigingsgevoel. Het bevat ook meer hoogwaardige eiwitten en ook die helpen je makkelijker gewicht te verliezen
  • Bevat minder koolhydraten: dat verbetert je gezondheid en je lichaamsgewicht. Deze snelle koolhydraten zijn namelijk dikmakers
  • Verkleint je risico op osteoporose: Griekse yoghurt heeft grote hoeveelheden calcium aan boord en verkleint daardoor je risico op osteoporose aanzienlijk
  • Dit zorgt voor een goede voor de spijsvertering: en tegelijk voor een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
  • Beschermt je tegen de ziekte van crohn: dat hebben we in de eerste plaats te danken aan de grote dosis probiotica in Griekse yoghurt. Daardoor verzacht het ook de vervelende symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Activeert je metabolisme of stofwisseling: waardoor ook je vetverbrandingsproces wordt gestimuleerd en je meer opgeslagen lichaamsvet en ongezond buikvet verbrandt
  • Is vriendelijker voor je nieren: Griekse yoghurt bevat namelijk minder natrium dan gewone yoghurt. Samen met onze lever zijn de nieren het belangrijkste orgaan om je lichaam te zuiveren van alle (giftige) afvalstoffen die je e gezondheid bedreigen
  • In een gezond alternatief voor vlees: omdat Griekse yoghurt rijk is aan eiwitten. Deze zijn in grote mate aanwezig in vlees, eieren en in kip en kalkoen. Dankzij de eiwitten heeft Griekse yoghurt ook een gunstige invloed op hoge bloeddruk
  • Levert alle onmisbare bouwstoffen: zoals caseïne en wei. Aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam

Lees ook: Vette of magere yoghurt: Wat past het best in een gezond eetpatroon?

De beste Griekse yoghurt maak je zelf

Je kunt deze yoghurt om het even waar kopen. Van de supermarkt tot de natuurwinkel en de bioshop. De beste maak je makkelijk zelf.

Recept Griekse yoghurt

Ingrediënten: een liter rauwe, biologische magere melk, twee eetlepels volle yoghurt met levende bacteriën en een snuifje zeezout

Bereiding:

  • Verwarm de melk tot maximaal 45 graden
  • Verwarm de yoghurt met bacteriën lichtjes
  • Voeg er al roerend 30 gram melkpoeder aan toe als je magere melk gebruikt
  • Plaats het deksel op de pan en omwikkel die met een warme doek
  • Zet de pan weg op een rustige plaats en laat deze één dag staan
  • Hoe langer hij staat hoe dikker de yoghurt
  • Doe de yoghurt in een kaasdoek en laat uitlekken.

Ook interessant: Plantaardige yoghurt alternatieven die veel voor je gezondheid kunnen betekenen

Courgettesoep met verse munt en Griekse yoghurt

Ingrediënten voor vier personen: 4 courgettes, 250 gram zelf gemaakte Griekse yoghurt, anderhalve liter groentebouillon, drie aardappelen, een bosje verse munt, een ui, een sjalot, twee teentjes knoflook en een snuifje peper en zeezout

Bereiding

  • Schil de courgettes en snij ze in kleine blokjes
  • Pel de ui, de sjalot en de knoflook en hak ze fijn
  • Doe een scheutje olijfolie in een pan en stoof de groenten glazig
  • Blus met de bouillon en breng aan de kook
  • Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze bij de soep
  • Laat alles 15 minuten zachtjes doorkoken, zonder deksel
  • Haal de pan van het vuur, voeg de gespoelde munt en de yoghurt toe en mix de soep
  • Breng op smaak met peper en zeezout
  • Garneer met een toefje Griekse yoghurt en een muntblaadje en serveer

Griekse yoghurt met banaan, natuurhoning en vers geperst sinaasappelsap

Ingrediënten voor vier personen: bananen, 20 eetlepels zelf gemaakte Griekse yoghurt, 300 milliliter vers geperst sinaasappelsap en een theelepel ruwe natuurhoning rechtstreeks van bij de imker

Bereiding:

  • Snij de bananen in kleine plakjes
  • Voeg er de zelf gemaakte Griekse yoghurt en de natuurhoning aan toe
  • Doe alles in je blender en maak er een romig mengsel zonder stukjes van

Conclusie: Griekse of gewone yoghurt?

Uit dit alles blijkt dat Griekse yoghurt maar liefst twee keer zoveel eiwitten bevat dan gewone. Daar boven op bevat Griekse yoghurt ook alle negen belangrijke aminozuren. Je lichaam is onmogelijk in staat om deze zelf aan te maken en moet ze dus uit je dagelijkse voeding halen. En ook de concentratie snelle koolhydraten en natrium zijn opvallend kleiner in Griekse yoghurt dan in gewone. Maakt magere natuuryoghurt al deel uit van je gezond eetpatroon of wil je het voortaan in je eetpatroon inpassen?

Kies daarom altijd voor Griekse natuuryoghurt zonder toevoegingen en maak die zelf.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole