Graansoorten
Spread the love

Er bestaan vele graansoorten maar wat is nu het beste graan om niet alleen onze gezondheid maar tegelijk ook ons lichaamsgewicht te verbeteren? Steeds meer (crash) diëten stellen het effect van granen op onze gezondheid in vraag.

Ze dringen er zelfs sterk op aan om het gebruik van alle graansoorten zoveel mogelijk te vermijden. Maar granen zijn toch belangrijke leveranciers van onmisbare gezonde voedingsstoffen?

Het ene graan is dus duidelijk het andere niet. Hun concentratie aan gezonde voedingsstoffen is immers erg verschillend. Het juiste graan kiezen om zowel je gezondheid als je gewicht te verbeteren is dan ook erg belangrijk.


INHOUDSOPGAVE

Welke graansoorten verbeteren dan onze gezondheid en welke niet?

De beste graansoorten om zowel je gezondheid als je lichaamsgewicht te verbeteren passen best in een gezond eetpatroon met uitsluitend natuurlijke voeding. Je zult er al vlug de resultaten van ondervinden. Zowel aan je buikomtrek als op de weegschaal.

Alleen de beste graansoorten aan je eetpatroon toevoegen en verder ongezond blijven eten met veel ongezonde verzadigde vetten, transvetten en geraffineerde toegevoegde suikers doet je geen grammetje gewicht verliezen, wel integendeel.

Velen vragen zich af of er in graan wel gezonde voedingsstoffen aanwezig zijn. Dieetgoeroe’s hebben de voorbije jaren de nadelen van granen zo dik in de verf gezet dat we dat uiteindelijk ook zijn geloven.

Toch zijn granen een belangrijke bron van onderstaande gezonde ingrediënten:

  • Vitaminen: granen zijn vooral rijk aan vitaminen van het B- complex
  • Mineralen: vooral ijzer
  • Sterke antioxidanten
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels

Zo goed als alle graansoorten bevatten weinig of geen verzadigde vetten en cholesterol

Zijn granen effectief bij gewichtsverlies?

Sommige granen zijn alleen een goede aanvulling op ons dagelijks eetpatroon en kunnen in geen enkel opzicht een gezonde maaltijd vervangen.

GraansoortenOriginele en gezonde recepten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen vind je HIER

Granen in een gezond eetpatroon zorgen wel voor:

  • Een voldaan en verlengd verzadigingsgevoel: granen zijn een belangrijke bron van voedingsvezels. Die verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je honger langer uit blijft en je automatisch minder eet
  • Voldoende energie tot de volgende maaltijd
  • Minder trek in zoete, vette en ongezonde tussendoortje
  • Een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang

Eet ook niet teveel granen. Dagelijks een kopje havermout, volkoren teff of chiazaden volstaat.

Deze gezonde granen zorgen voor een extra gewichtsverlies van gemiddeld 1 halve kilo per week.

Gezondste graansoorten: Volkoren teff

Dat teff en volkoren teff een van de meest gezondste graansoorten is is zeker niet uit de lucht gegrepen. Neen, het werd zelfs wetenschappelijk bewezen. Teff zorgt niet alleen voor een betere gezondheid. Het doet je meer opgeslagen lichaamsvet en ongezond buikvet verbranden. Op die manier verlies je ook makkelijker overgewicht.

Originele en gezonde recepten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen vind je HIER

Teff wordt als graansoort al honderden jaren gebruikt in de meeste Afrikaanse landen en nu ook bij ons. Het is niet alleen rijk aan ijzer, maar bevat nog meer trage koolhydraten en voedingsvezels.

Teff is een glutenvrije graansoort en dus een goede keuze voor patiënten met diabetes. 

Het gebruik van teff in een gezond eetpatroon:

  • Activeert je vetverbranding waardoor je meer opgeslagen vet en ongezond buikvet verbrandt
  • Zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
  • Voorkomt constipatie of verstopping 

Je kunt deze gezonde graansoort toevoegen aan magere natuuryoghurt of kwark als gezond ontbijt of tussendoortje maar even goed bij je zelf gebakken brood, koekjes en gebak.

Gezonde graansoorten: havermout

Originele en gezonde recepten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen vind je HIER

Havermout is terug van heel lang weggeweest en wordt nu zelfs door wetenschappers als een van de gezondste superfoods beschouwd. Het is één van de meest gezondste voedingsmiddelen die je in je gezond eetpatroon kunt inpassen.

Havermout is zonder twijfel het de gezondste graansoort als je op een verantwoorde manier iets aan je overgewicht wilt doen. Havermout heeft een positieve invloed op je spijsvertering en verlengd je verzadigingsgevoel. Daardoor heb je minder vlug honger en eet je automatisch minder.

Om van alle gezondheidsvoordelen van havermout te genieten eet je het dagelijks, bij voorkeur als gezond ontbijt

Havermout is een belangrijke bron van:

  • Vitaminen: zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C en D
  • Mineralen: vooral natrium, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, koper en zink
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels

Dankzij al deze gezonde voedingsstoffen helpt havermout je bloedsuikerspiegel stabiel houden zodat je pancreas of alvleesklier minder insuline aanmaakt waardoor deze gezonde graansoort ook geschikt is voor diabetici.

Dit hormoon regelt tevens je vetverbrandingsproces. Verder zuivert het je lever dankzij de aanwezigheid van lecithine.

Je gebruikt havermout als havermoutpap bij je gezond ontbijt, in je magere natuuryoghurt en kwark en in je zelf gemaakte gezonde smoothies. 

Gezond ontbijt met havermout

Ingrediënten: 1 kopje havermout, 2 kopjes amandelmelk, havermelk of een andere plantaardige melk, 1 theelepel kaneel, 4 aardbeien, 6 frambozen, 8 bosbessen, 1 handjevol walnoten en amandelen

Bereiding:

  • Doe de havermout samen met 2 kopjes koud water of plantaardige melk in een pan
  • Dek het pannetje af met een deksel of vershoudfolie en zet het in de koelkast
  • Haal ’s ochtends het pannetje uit de koelkast en zet het op een middelhoog vuur
  • Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je het mengsel nog 5 minuten zachtjes doorkoken
  • Roer er naar wens een theelepel kaneel, de geraspte walnoten en de amandelen er doorheen
  • Snij de aardbeien in plakjes en garneer hiermee de havermout, samen met de frambozen en de bosbessen

Originele en gezonde recepten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen vind je HIER

Gezonde graansoort: chiazaden

In principe zijn chiazaden geen graansoort maar toch verdienen ze een vermelding vanwege hun vele gezondheidsvoordelen. Zoals alle gezonde graansoorten zijn zeker deze chiazaden een belangrijke leverancier van vooral voedingsvezels, sterke antioxidanten, mineralen waaronder vooral calcium, eiwitten en omega 3 vetzuren.

Daardoor verminderen chiazaden je trek in  suiker en vetten zoals in ongezonde tussendoortjes. Ze zorgen immers voor een langer voldaan gevoel. Deze gezonde zaden absorberen grote hoeveelheden water, tot zelfs tien keer hun gewicht.

Om maximaal van hun voordelen te genieten gebruik je chiazaadjes bij voorkeur met in allerlei zelf gemaakte smoothies en sapjes

Ze stimuleren je spijsvertering en vetverbranding en passen dus zeker in ieder gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen.

Andere gezonde graansoorten zijn:

  • Quinoa: een soort zaad met een nootachtige smaak en het uitzicht van graan. Is een super gezond alternatief voor graan . Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als rijst. wat er uitziet als graan.  Je gebruikt quinoa vooral als gezond tussendoortje en zoals vermicelli in soepen en in bouillon
  • Recept voor het zelf maken van chiazaad boter: neem 10 gram chiazaad per 80 milliliter water. laat het zaad een tijdje weken in water tot je een een gele substantie bekomt. Deze chiaboter is gezond als vervanger voor boter. Je kunt dit ook gebruiken als vetstof bij het bakken van brood en koekjes

Originele en gezonde recepten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen vind je HIER

  • Amarant: als zaad vergelijkbaar met graankorrels. Je kunt amarant poffen of gebruiken als vervanger voor zilvervliesrijst. De zaden van de Amaranthus zijn van nature glutenvrij en doen het uitstekend als alternatief voor graan. De bladeren van deze plant barsten van vitaminen, mineralen en voedingsvezels en staan bekend als Chinese Spinazie
  • Boekweit: is glutenvrij en wordt vooral gebruikt als meel in vel producten zoals brood, koekjes en gebak. te verwerken. De boekweit korrels zijn de vruchtjes van de plant. Ze zijn rijk aan trage (gezonde) koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en belangrijke mineralen waaronder vooral magnesium en kalium. Boekweit zorgt in de eerste plaats voor een stabiele bloedsuikerspiegel, belangrijk voor je gezondheid en voor makkelijker afvallen. Het helpt tegen overgewicht, aderverkalking, hart- en vaatziekte en hoge bloeddruk
  • Spelt: wordt vooral gebruikt in speltbrood. Bevat vooral trage koolhydraten waardoor speltbrood. Geeft ook een langer voldaan gevoel en dat is belangrijk tijdens je afslankkuur. Zeker omdat het een hogere concentratie hoogwaardige eiwitten bevat en dat is misschien wel de beste reden om spelt te gaan eten. Omdat je met spelt een veel lekkerder brood kunt bakken, wat overigens ook nog langer vers blijft, lijkt men steeds vaker speltbrood te gaan eten. Spelt vind je nu ook meer en meer in allerlei deegwaren en in rijst. Het wordt ook gebruikt in het bierbrouwproces .
  • Lijnzaad: doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Het vertraagt ook je natuurlijk verouderingsproces waardoor het zorgt voor een jonge en strakke huid

Méér originele en gezonde recepten om je gezondheid en lichaamsgewicht te Chocolade etenverbeteren vind je HIER

Wat je kunt verwachten:

  • FitChef is het eerste ‘echte’ en dus gedrukte boek van voedingscoach Mark Van Oostenrijck. Het bedoeld voor iedereen die fit wil worden en blijven
  • Het boek geeft veel goed onderbouwde informatie over wat ons lichaam nodig heeft en hoe je je eten daarop afstemt
  • De gerechten bevatten relatief veel eiwit, wat gunstig is om lang verzadigd te blijven en spieren op te bouwen. De hoeveelheid vet en koolhydraten is juist verhoudingsgewijs minder dan we gewend zijn. Alle recepten zijn eenvoudig te maken met ingrediënten uit de supermarkt.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]Ja, ik wil meer gezonde recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole