Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam: [bftpro-field-static name]
*Je Email: [bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

Onze voeten hebben het alle dagen bijzonder zwaar te verduren. Ze krijgen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat ons volle gewicht te dragen, leggen vele kilometers af en zitten meestal opgesloten in minderwaardige, luchtdichte en dus niet ademende schoenen. Daar zul je vroeg of laat een zware tol voor betalen. Spijtig, want met een goede voet verzorging kun je veel vervelende voetproblemen zélf voorkomen…

Een van de meest voorkomende problemen is ongetwijfeld voetschimmel. Voetschimmels worden overgebracht via huidschilfers van reeds besmette personen. Hoe warmer én vochtiger de omgeving hoe beter voetschimmels zich thuis voelen. Je loopt dus het grootste risico  in zwembaden, sauna’s, vochtige kleedkamers, douches en sportzalen. Vele sporters zitten dan ook geregeld met vervelende voet schimmels geplaagd. Dan spreekt men meestal van atleetvoet of zwemmers eczeem.

Velletjes en kloofjes

Heb je te kampen met voetschimmel, dan manifesteert zich dit vooral door losse velletjes of pîjnlijke kloven, voornamelijk tussen je tenen. In een volgend stadium ontstaan op deze plaatsen bijzonder pijnlijke rode vlekken en een witte huiduitslag. Bezit je een droge huid, dan veroorzaakt voetschimmel meestal blaasjes die na verloop van tijd vervellen met jeuk en een onaangename geur tot gevolg.

Voetschimmel verdwijnt niet zomaar…

Eens voetschimmelvastgesteld, laat je bij voorkeur niets aan het toeval over, want deze schimmels vermenigvuldigen zich razend vlug. Voetschimmels verdwijnen zeker niet spontaan, maar hebben een goede verzorging nodig. Voor die verzorging gebruik je bij voorkeur schimmelwerende zalf, ontsmettende zeep, (talk) poeder of mousse. Je vertrouwde apotheker is ongetwijfeld je beste raadgever. Heb geduld, zet de behandeling verder tot wanneer alle schimmel is verdwenen, ongetwijfeld een  behandeling van lange adem…

Blaren door losgekomen opperhuid

Een ander en niet te onderschatten voetprobleem zijn blaren die ontstaan door vochtophopingen onder een losgekomen opperhuid. Deze pijnlijke blaren ontstaan door extra druk  en te veel wrijving door bijvoorbeeld te kleine en dus knellende schoenen, door schoenen die nog niet goed ingelopen zijn of door vochtige en slecht zittende kousen. Een blaar is een reactie van je huid waarmee het zijn onderliggend huidweefsel wil beschermen tegen nog meer schade. Blaren laat je bij voorkeur zoveel mogelijk met rust, zo voorkom je pijnlijke huidinfecties. Kan het echt niet anders, dan kun je de blaar open prikken. Je maakt dan best twee gaatjes in de blaar met een vooraf ontsmette naald. Duw daarna al het vocht uit de blaar, maar laat alle losse huid zitten. Niet aftrekken. Bij een open blaar kun je best alle dode weefsel wegsnijden met een goed ontsmet schaartje.

Verdikkingen van je huidlaag

Natuurlijke huidverdikkingen ontstaan als bescherming tegen overmatige druk en wrijving en veroorzaken eelt, likdorens en eksterogen. Een natuurlijke verdikking op je voetzool of je hiel veroorzaakt een eelt. Ontstaat zo’n huidverdikking net boven een gewricht, dan heb je te maken met een likdoorn en tussen de tenen zijn het… eksterogen. Een likdoorn is een verharde en naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje met een glasachtige, gele kleur. Wanneer dergelijke likdoorns vergevorderd zijn kunnen ze zowel bloedvaatjes als zenuwbanen bevatten, waardoor deze likdoorns erg pijnlijk worden.

Vergroeide botjes in teenkootjes

Is de eeltkern zacht en wit van kleur, dan spreekt men van een eksteroog. Deze bijzonder pijnlijke aandoening ontstaat door het langdurig kneden van je huid tussen twee uitsteeksels van vergroeide botjes in je teenkootjes. Deze kwaal verergert door transpiratie dat niet kan verdampen door een minderwaardige kwaliteit van schoenen en kousen. Neem een heet bad om de pijn te verzachten en schuur daarna de zachte eeltlaag weg. Let op dat je niet teveel eelt weg haalt, dat verergert de kwaal.

Extra tips van de pedicure

  • Likdoornpleisters: stellen je in staat de eeltlaag te verweken. Is de pijn echter niet te stillen, raadpleeg dan je voetverzorgster die zowel eeltplekken, likdoorns en eksterogen oordeelkundig zal verwijderen.
  • Luchtige schoenen of sandalen: word je regelmatig geplaagd door problemen met de voeten,  draag dan bij voorkeur luchtige schoenen of sandalen.
  • Sportschoenen: vermijdt constant gesloten sportschoenen.
  • Verwisselen: draag niet altijd dezelfde schoenen. Wissel bij voorkeur dagelijks van schoenen.
  • Schoenen: draag bij voorkeur comfortabele en zeker niet te kleine schoenen.
  • Droog: maak je voeten na iedere wasbeurt goed droog, vooral tussen je tenen.
  • Badslippers: draag badslippers in gemeenschappelijke kleedkamers, douche- en andere wasgelegenheden.
  • Zeep: gebruik nooit té veel zeep, best een neurtale soort.
  • Sokken: draag bij voorkeur wollen of katoenen sokken diet het transpiratievocht goed te absorberen.
  • Diabetes: controleer in geval van diabetes dagelijks je voeten op wondjes.

Wil jij ook weten wat voet verzorging voor jou kan doen?

Fotolia_38014759_M-e1385044959337Ontdek de Complete Online Video Cursus Therapeutische Voetreflexologie, leer én een voetreflex-behandeling te geven, handreflexologie, uitleg over veel acupressuurpunten. U hebt alleen een internetverbinding nodig.

JA! Ik wil ook mijn voeten goed verzorgen!