Goede tandverzorging: eenvoudige tips voor gezonde en witte tanden

Spread the love

Goede tandverzorging voorkomt vervelende en vaak pijnlijke tand- en tandvleesproblemen. Dat je daar in de eerste plaats dagelijks minstens driemaal grondig je tanden moet poetsen en regelmatig op bezoek bij je tandarts moet weten we allemaal. Maar voor gezonde tanden en tandvlees en mooie tanden kun je gelukkig veel meer doen.

Met deze eenvoudige tips voorkom je mondproblemen en een slechte adem.

Je tanden en tandvlees krijgen het elke dag zwaar te verduren. Je ongezond voedingspatroon met veel toegevoegde suikers en ongezonde vetten zijn daar verantwoordelijk voor. Slechte levensgewoonten waaronder zoals roken, het dragen van piercings in je mond en het bleken van tanden kunnen ook ernstige mondproblemen veroorzaken. Voor de gezondheid van tanden en tandvlees is alleen een goede dagelijkse mondverzorging essentieel.

Goede tandverzorging: eet je tanden en je tandvlees gezond

Wat je dagelijks eet en drinkt heeft een grotere invloed op de gezondheid van je tanden en je tandvlees dan je denkt. Voeding is niet alleen slecht voor je tanden. Er bestaan gelukkig ook gezonde voedingsmiddelen die je tanden juist mooi, wit en vooral gezond houden. Dat zijn in de eerste plaats natuurlijke voedingsmiddelen met een byte. Hard fruit zoals appels en peren bijvoorbeeld. Onderzoeken toonden aan dat appels hetzelfde resultaat hebben dan een grondige poetsbeurt. Maar fruit mag uiteraard je tandenborstel niet vervangen. Je eet je tanden en je tandvlees ook gezond met:

  • ‘Harde’ groenten en fruit
  • Zuivel- en zuivelproducten: melk, karnemelk, natuuryoghurt, Griekse yoghurt, skyr en kwark zonder toevoegingen
  • Kip en kalkoen
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
  • Water

De voeding kun je best zoveel mogelijk beperken:

  • Citrusvruchten en zure voeding: zoals sinaasappels, citroenen, kiwi’s en augurken. Citrusvruchten zijn uiteraard gezond en kun je best blijven eten. Drink erna steeds altijd een groot glas water.
  • Alle frisdranken, zelfs hun light versie
  • Alle kant- en- klare fruit- en vruchtensappen
  • Rode wijn, koffie, thee(verkleurt je tanden)
  • Suiker, snoep, gebak en chips

Ook roken verkleurt je tanden.

Goede mondverzorging start met tanden poetsen

Je tanden grondig en op de juiste manier poetsen is het belangrijkste onderdeel van een goede tandverzorging. Poets daarom minstens driemaal per dag je tanden, bij voorkeur na het eten. Alleen zo voorkom je tandplak en bescherm je je tanden tegen tanderosie. Die tast vooral het glazuur van je tanden aan. Daardoor worden ze gevoelig voor frisdrank, allerlei sapjes en temperatuurschommelingen. Te warme of te koude voeding of dranken zorgen voor plotse en hevige pijn. En dagelijks je tanden poetsen zorgt voor een aangenaam ruikende adem. kan ook een slechte adem voorkomen. Een goede tandenborstel levert het beste resultaat.

Poets met een elektrische tandenborstel

Je kunt je tanden uiteraard poetsen met een goede tandenborstel. Hoe hoger de kwaliteit van je tandenborstel hoe beter het resultaat. Gebruik altijd een tandenborstel met zachte haren die zo dicht mogelijk bij elkaar staan. Let ook de kwaliteit van bijvoorbeeld je flosdraad en vervang die iedere drie maanden.

Tandpasta

De producten die je bij het poetsen gebruikt spelen ook een belangrijke rol. Kies tandpasta met fluoride boven een met toegevoegde, witmakende bestanddelen. Gebruik nooit teveel tandpasta. Goed en lang genoeg poetsen is het belangrijkst.

Poets elektrisch

Een elektrische tandenborstel is echter veel efficiënter. Daarom kiezen steeds meer landgenoten voor elektrisch tanden poetsen. Om bacteriën geen kans te geven vervang je best elke twee maanden het opzetstuk van je elektrische tandenborstel. Elektrisch je tanden poetsen doe je op de juiste manier, door je tandenborstel in een hoek van 45 graden op je tandvlees te zetten en vervolgens zachtjes je te poetsen met cirkelvormige bewegingen. Met een elektrische borstel poets je je tanden nooit heen en wee. Hou je borstel vast zoals een balpen

Gebruik een Tandplak verklikker voor een goede tandverzorging

Een verklikker verkleurt je tanden waar tandplak aanwezig is. Dat maakt het je veel makkelijker om je tanden brandschoon te houden.

Je tanden flossen

Zelfs als je dagelijks meermaals je tanden poets zoals moet bereik je nooit alle plekken. Tandzijde en tandenstokers zijn daar goede hulpmiddelen voor. Zo poets je ook op alle moeilijk bereikbare plaatsen en in de kleinste hoekjes. Een verse monddouche maakt je dagelijkse mondhygiëne compleet.

Vergeet je tong niet proper te maken

Bacteriën ontwikkelen zich even goed op je tong. Dat herken je aan een witte laag op je tong. Tandartsen raden je daarom aan om regelmatig je tong te reinigen met een tongschraper.

Appelazijn voor een diepe reiniging

Appelazijn zorgt mee aan een goede tandverzorging. Voor wittere tanden spoel je je mond elke ochtend en voor het poetsen met appelazijn. Appelazijn en citroensap verwijderen vlekken van bijvoorbeeld roken en rode wijn en doodt tegelijk ook schadelijke bacteriën die gaatjes en andere tandproblemen kunnen veroorzaken. Wees echter niet té gul met appelazijn of citroensap. Zure voeding en drank tasten namelijk je tandglazuur aan.

Gebruik zuiveringszout in plaats van je tanden te laten bleken

Denk je er aan je tanden te laten bleken? Tanden bleken beschadigt niet alleen de buitenste laag van de tanden, maar maakt ze ook gevoeliger. Bij een goede tandverzorging helpt zeker ook het gebruik van zuiveringszout. Poets wekelijks een keer je tanden je tanden met zuiveringszout. Strooi enkele korreltjes van dit zuiveringszout op je tandenborstel en poets daarmee je tanden. Gebruik wel niet te veel en te vaak dit zuiveringszout. Gebruik je teveel van dit goedje dan maakt het je beschermlaag tandglazuur dunner. Slik dit zuiveringszout nooit in, het bevat namelijk een grote hoeveelheid natrium in. Zorgt het toch voor problemen? Vervang het dan door citroensap.

Goed om weten: Wat is zuiveringszout en wat doet het met je gezondheid?

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.