Een gezond eetpatroon
Spread the love

Het Mediterraans dieet is veel meer een gezond eetpatroon dan een écht dieet. Gezond afslanken is voor velen lang niet vanzelfsprekend.

Volgens diëtisten en andere voedingsdeskundigen ligt een oplossing voor de hand.

Volgens hen is mediterraans eten het meest gezonde en doeltreffende dieet dat niet alleen je concentratie aan gezonde cholesterol fors doet stijgen maar je gezond en langer doet leven.

Wat maakt het mediterraans dieet dan zo speciaal en zo gezond?

Het mediterraans dieet biedt je zovele gezondheidsvoordelen dat je door mediterraans te eten ruim twintig procent meer kans hebt om gezonder en langer te leven.

Vooraanstaande Zweedse wetenschappers zijn daar rotsvast van overtuigd nadat ze gedurende ruim veertig jaar de eet- en leefgewoonten van de mediterraanse bevolking bestudeerden.

Uit de resultaten van dit grootschalig onderzoek bleek uiteindelijk dat senioren die een mediterraans dieet volgen, hun leven met twee jaar verlengen. 

Het onderzoek naar de gevolgen van het mediterraans dieet voor onze gezondheid werd uitgevoerd aan de Zweedse universiteit van Göteborg.

Aan dit onderzoek dat meer dan veertig jaar duurde namen duizenden vrijwilligers deel. Onder hen heel wat zeventigplussers.

Het mediterraans dieet doet gezonde cholesterol stijgt

Volgens diëtisten en voedingsdeskundigen is mediterraans eten veruit het gezondste dieet. De mediterraanse eet- en leefgewoonten hebben het grootste voordeel dat ze je concentratie aan gezonde HDL-cholesterol fors doen stijgen.

In het mediterraans dieet komen dagelijks zowat alle soorten vis op tafel…

Centraal in het mediterraans dieet staan zowat alle soorten vis, fruit, groenten, graanproducten, peulvruchten, noten, olijfolie en… één glaasje (rode) wijn per dag. Vlees staat nauwelijks op het menu.

Dat dit dieet wel degelijk helpt bij het bestrijden van overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas en je langer gezond doet leven bewijzen de inwoners van de landen rond de Middellandse Zee.

Onderzoek wees uit dat deze veel minder slechte cholesterol (LDL) in hun bloed hebben, terwijl hun goede cholesterol (HDL) stijgt.

Met deze jongste ontdekking onderstreept het mediterraans dieet zijn faam als meest gezonde en doeltreffendste dieet ter wereld.

Het mediterraans dieet en olijfolie

De sterke stijging van de concentratie aan goede HDL-cholesterol wordt door Marieke Bos van de Universiteit van het Nederlandse Wageningen toegeschreven aan het kwistig gebruik van olijfolie.

Onderzoekers van de Wageningse universiteit vervangen een groot deel verzadigd vet, in onze westerse voeding vooral aanwezig in bijvoorbeeld roomboter en vast frituurvet, door enkelvoudig onverzadigd vet zoals in olijfolie.

Daardoor daalde het slechte LDL- cholesterolgehalte in het bloed van de deelnemers aan het onderzoek.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van je lichaam. Het helpt je lichaam cellen en hormonen te maken.

Teveel LDL- cholesterol heeft echter een schadelijk invloed op je gezondheid, zeker vanaf het ogenblik dat het aan de wanden van je bloedvaten blijft plakken.

Daardoor vernauwen je bloedvaten en krijg je een slechte bloedcirculatie. Dat kan op korte termijn bloedpropjes veroorzaken die je bloedvaten kunnen afsluiten.

Daardoor krijgen zowel je hersenen en/of je hart te weinig zuurstof, en dat  is oorzaak van een beroerte of hartinfarct.

  • Goede HDL- cholesterol: het teveel aan goede cholesterol wordt afgevoerd naar je lever. Die zorgt ervoor dat deze overschot via je darmen je lichaam verlaat.

Het Mediterraans dieet tips van de diëtiste

Dit mediterraans dieet komt overgewaaid van de landen langsheen de Middellandse Zee zoals Spanje, Italië, Portugal, Griekenland en Zuid- Frankrijk. Het dieet wordt gekenmerkt door zijn enorme verscheidenheid, met grote verschillen per regio.

In deze landen geeft men de hoogste prioriteit aan versheid en kwaliteit van de in hoofdzaak streekproducten.

Het is dan zeker ook geen toeval dat deze mediterraanse keuken door voedingsdeskundigen als de gezondste ter wereld wordt beschouwd. 

De mediterraanse keuken is bijna dezelfde als die van Kreta tijdens de jaren zestig. De basis ervan zijn vooral plantaardige voedingsstoffen. Andere kenmerken van de Mediterraanse keuken:  

  • Vlees: uitsluitend magere vleessoorten, maar die worden slechts sporadisch op het menu geplaatst
  • Vis: vette vis als zalm, tonijn, sardines, forel, garnalen, schaal- en schelpdieren komen in de landen langs de Middellandse Zee dagelijks op tafel
  • Groenten: uitsluitend verse en vooral rauwe groenten als aubergines, courgettes, artisjok, knoflook, tomaten, uitjes, allerlei peulvruchten als kikkererwten en linzen en witte bonen
  • Kruiden: peterselie, basilicum, saffraan, tijm, en laurier
  • Olijfolie
  • Deegwaren: pasta en volkoren rijst
  • Dessert: vooral veel vers fruit en yoghurt.

Het mediterraans dieet en het Dikke buik syndroom

Het mediterraans dieet is niet alleen doeltreffend tegen overgewicht, maar zeker ook tegen het dikke buiksyndroom. Won je de laatste maanden opvallend veel gewicht, en is zowel je cholesterolgehalte als je bloedsuikerspiegel te hoog, dan is de kans groot dat je aan het metabool of dikke buik syndroom lijdt.

Een dikke buik is één van de belangrijkste symptomen van het metabool syndroom, in vele gevallen verantwoordelijk voor levensbedreigende hart- en vaatziekten.

Voedingsdeskundigen hechten daarom veel meer belang aan je buikomtrek dan aan je BMI cijfer. Men spreekt ook van het dikke buiksyndroom vanaf een buikomtrek van 102 cm bij mannen en 88 bij de vrouwen, en een te hoge concentratie triglyceride.

  • Reuma, artrose en artritis: het mediterraans dieet is ook aan te raden bij allerlei gewrichtsaandoeningen als reuma, artritis en artrose. Dat is het gevolg van de dagelijkse consumptie van rode wijn. Deze is rijk aan polyfenolen, een stof met ontstekingsremmende eigenschappen

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole