Gezonde wintergroenten zou je meer moeten eten. Ze zijn rijk aan alle nodige gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren. Wintergroenten weerstaan de hardste wintermaanden met lage temperaturen,  wind, regen en sneeuw. Dat hebben wintergroenten te danken aan hun grote hoeveelheid suiker die ze bevatten. Suiker en het water in wintergroenten zorgen ervoor dat ze op een lagere temperatuur bevriezen en zo de strengste winter overleven. Wintergroenten smaken zoeter in koudere maanden. De winter is de meest ideale tijd om ze te oogsten. 

Wat zijn de meest gezonde wintergroenten die je zeker in je natuurlijk eetpatroon moet opnemen?

Seizoensgroenten en fruit zijn niet alleen gezond. Ze belasten ons leefmilieu het minst. Seizoensgroenten worden in een bepaald seizoen ter plaatse geoogst. Seizoensgroenten zijn minder belastend voor het milieu dan diegenen die we importeren uit het buitenland, zelfs uit andere continenten. Ze worden vaak gekweekt in verwarmde kassen, in serres en worden met het vliegtuig aangevoerd. Hun ecologische voetafdruk is erg groot en dat kunnen we voor ons leefmilieu best vermijden.

Gezonde Wintergroenten: Boerenkool

Is zonder twijfel een van de meest gezonde wintergroenten die we kunnen eten. Samen met enkele andere koolsoorten, koolraap en spruitjes maakt boerenkool deel uit van de kruisbloemige groentesoorten. Deze groenten wordt het ganse jaar door geoogst maar zijn smaakvoller in de winter. Boerenkool is opvallend voedzaam en rijk aan vitaminen (vooral A, B, C en K), mineralen (zoals calcium, kalium, natrium, koper, mangaan, en magnesium), voedingsvezels, antioxidanten en belangrijke plantaardige stoffen.

Doen meer opgeslagen vet verbranden

Deze populaire groente bevat ook veel flavonoïden. Dat zijn sterke antioxidanten met een sterke ontstekingsremmende werking. Dankzij zijn hoge concentratie aan voedingsvezels helpt boerenkool in een gezond en natuurlijk eetpatroon je ook makkelijker afvallen. Boerenkool helpt verder bij:

Gezonde wintergroenten: Spruitjes

Deze typische wintergroente is familie van de boerenkool en groeien tijdens de koude wintermaanden. Spruitjes barsten van alle gezonde voedingsstoffen maar vooral van:

  • Vitaminen: zoals vitamine A, B, C en vitamine K
  • Mineralen: naast mangaan en kalium vind je in spruiten ook
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten
  • Alfa- linolzuur: zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor minder insuline wordt aangemaakt. Het betreft een hormoon dat zowel onze vetopslag als vetverbranding regelt. Hoe minder insuline in ons bloed hoe meer vet we verbranden.

Vezels vertragen ons stofwisselingsproces waardoor glucose (suiker) langzamer in onze bloedbaan terechtkomt. Daardoor blijft die meer stabiel waardoor minder insuline in ons bloed terecht komt en we meer opgeslagen vet verbranden.

Gezonde wintergroenten: Wortelen

Wordt in alle seizoenen geoogst maar in de herfst en de winter zijn ze het zoetst. Bij lagere buitentemperaturen zetten wortelen het opgeslagen zetmeel om in suikers. Dat voorkomt het bevriezen van het water in hun cellen.

Hoge voedingswaarde

Wortelen hebben een hoge voedingswaarde en zijn een belangrijke bron van bètacaroteen, een stof dat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de gezondheid van onze ogen, versterkt ons immuunsysteem en zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling antioxidanten. Ze verminderen het risico op allerlei chronische aandoeningen. Wortelen zorgen mee voor een:

  • Gezond gewicht
  • Jonge, zachte en stralende huid zonder ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes
  • Een goede mondhygiëne
  • Evenwichtig cholesterolgehalte door de slechte LDL- cholesterol te verlagen
  • Goede spijsvertering en een gezonde darmflora

Snijbiet

Een van de meest gezonde wintergroente is snijbiet. Toch wordt het bij ons nog altijd sterk ondergewaardeerd.  Deze groente bevat weinig of geen calorieën maar is des te rijker aan gezonde voedingsstoffen zoals:

  • Vitaminen: naast veel vitamine C vinden we in snijbiet ook vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, vitamine E en K
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, mangaan, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten

Gezonde wintergroentenSnijbiet vermindert ontstekingen en helpt bij aderverkalking en bij hart- en vaatziekten. Zowel het blad als de stelen van snijbieten eetbaar. Je eet deze gezonde wintergroenten zowel gekookt, gesmoort, gestooft. Je kunt ze ook roerbakken en uitstekend combineren met alle andere groenten.

Gezonde wintergroenten: Pastinaak

Pastinaak is op vele vlakken vergelijkbaar met wortelen. Ze smaken lichtjes naar aarde en zijn net zoals alle wintergroenten zeer voedzaam. Pastinaak is rijk aan voedingsvezels en aan vitamine C. Andere gezonde voedingsstoffen in pastinaak zijn:

  • Vitaminen: zoals B en E
  • Mineralen: vooral kalium, magnesium en mangaan maar ook
  • Voedingsvezels: voor oplosbare vezels. In onze maag absorberen ze veel vocht waardoor ze een groter volume aannemen en ons zo een snel en langdurig voldaan gevoel geven. Dat is goed nieuws voor diegenen die makkelijker willen afvallen. Pastinaak is een uitstekende groente voor diabetici omdat ze de opname van suikers in ons bloed aanzienlijk vertragen. Deze gezonde wintergroente helpt je makkelijker afvallen, zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora, een gezonde groei, een goede ontwikkeling en een beter zicht. Het voorkomt ernstige geboorteafwijkingen zoals een gespleten lip en een open ruggetjes en osteoporose of botontkalking.
Is vooral rijk aan vitamine C en bevat grote hoeveelheden vitamine A en K. Daarnaast is het ook een goede bron van B-vitamines en van mineralen zoals mangaan en kalium. Dankzij al deze gezonde bestanddelen vermindert rode kool je risico op hart- en vaatziekten. Eet rode kool vooral rauw. Het bevat namelijk meer vitaminen dan gekookt.
Gezonde wintergroenten

Gezonde wintergroenten: Radijzen

Deze groente associëren we vooral met de lente maar heel wat soorten radijsjes zijn winterhard. Ze zijn vooral rijk aan vitamine B en C en aan kalium. Radijzen:

  • Doen je makkelijker gewicht verliezen
  • Verbranden meer opgeslagen lichaamsvet
  • Werken in de eerste plaats ontstekingsremmend
  • Verlagen een hoge bloeddruk
  • Zuiveren ons lichaam en vooral nieren en urinewegen
  • Verzachten artrose
  • Helpen bij aderverkalking en bij hart- en vaatziekten
  • Zorgen voor een jonge, strakke en stralende huid
  • Versterken ons immuunsysteem
  • Hydrateren ons lichaam
  • Zorgen voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora

Peterselie

Blijven groeien,  zelfs bij vriestemperaturen en sneeuw. Peterselie is rijk aan vitamine A C en K en zit zit ook boordevol ijzer, calcium en kalium. Daarnaast vinden we in peterselie veel flavonoïden. Deze stof helpt bij geheugenverlies, alzheimer en Parkinson.

peterselie

Gezonde wintergroente: Koolraap

Hoe lager de temperaturen buiten zakken hoe zoeter koolrapen smaken. Alle delen van de koolraap zijn eetbaar, ook de bladeren. Ze barsten van de vitamine C en B en bevatten veel kalium, magnesium en fosfor. Kalium is als mineraal essentieel voor de gezondheid van ons hart, zorgt voor goede spiersamentrekkingen en voor een gezonde bloeddruk. Koolrapen verkleinen ook ons risico op hart- en vaatziekten. E

Aardperen

Deze vergeten groente wint sterk aan populariteit en bevat veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels en nauwelijks calorieën. Aardperen bevorderen de calciumopname door de botten en beschermen tegen osteoporose.

Bloemkolen

Zijn een belangrijke bron van vitamine C en calcium.

Gezonde wintergroenten: Prei

Gezonde wintergroentenDeze typische wintergroenten is nu in alle seizoenen verkrijgbaar en bevat vooral provitamine A, vitamine B1, B2, C en E en belangrijke mineralen waaronder kalium, natrium en fosfor. Prei werkt sterk ontstekingsremmend, activeert onze nierfunctie en beschermt tegen pijnlijke nierstenen.

Schorseneer

Zijn vergelijkbaar met asperges en bevatten vooral mineralen zoals kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. Deze groente heeft een ontspannende werking en bevordert onze nachtrust.

Wortelpeterselie

Is een variëteit van de peterselie. Zijn smaak is eerder vergelijkbaar met pastinaak en knolselderij. De wortel bevat veel caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Wortelpeterselie versterkt vooral ons immuunsysteem en voorkomt een tekort aan vitamine C.