Gezond haar krijgen doe je met natuurlijke voeding en producten op natuurlijke basis. Natuurlijke voeding vormt de basis van een goede gezondheid. Dat heeft ook een weerslag op de gezondheid van je haar. Dat kun je zowel van binnen als van buiten uit verbeteren.

Maar wat moet je nu precies eten en welke natuurlijke producten gebruiken om gezond haar te krijgen? 

Je bent wat je eet en daar zijn onze haren de weerspiegeling van. Om onze gezondheid te verbeteren en in stand te houden moeten we in de eerste plaats gezond, evenwichtig en gevarieerd eten. Dat is vooral natuurlijk eten met veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden, pitten en vette vis. Ook voor gezond en glanzend haar eet je natuurlijk, dus zonder toegevoegde stoffen. Alleen voeding met zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels houden onze haren gezond. Het effect van natuurlijk eten versterk je door uitsluitend verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten te kiezen.

Gezond haar krijgen met proteïne of eiwitten

Gezond haar krijgen doe je in de eerste plaats door het eten van voeding met veel proteïnen of eiwitten. De gezondheid van je haren is gelinkt aan die van je nagels. Wil je sterker haar en sterke nagels die niet afbreken? Zet dan regelmatig voedingsmiddelen met een grote concentratie aan proteïne op je menu. Ons lichaam zet deze proteïne om in keratine, het belangrijkste ingrediënt van ons haar en onze nagels. Als je te weinig eiwitten naar binnen krijgt, word je haar dunner en je nagels brozer.

In deze gezonde voeding vind je grote hoeveelheden proteïne of eiwitten:

 • Rood en mager vlees: biefstuk, rosbief
 • Vette vis: wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauw, heilbot, tarbot, dorade, schol en schelvis, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
 • Zuivelproducten: yogurt en magere kwark zonder toevoegingen
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten
 • Kiemgroenten: naast alfalfa zijn dat ook linzen, soja, mosterd, radijs, rucola, tuin- en waterkers kiemen
 • Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Seafood: algen, kelp, spiruline en chlorella
 • Eieren
 • Gezonde oliën: vooral olijf- kokos- en notenolie
 • Schaal- en schelpdieren: mosselen, oesters, garnalen en krab

Gezond haar krijgen met deze gezonde voedingsstoffen

Voeding rijk aan Vitamine A en bètacaroteen

Gezond haar krijgenVitamine A stimuleert de groei van gezonde cellen en weefsels, dus ook van ons hoofdhaar. Een tekort aan vitamine A veroorzaakt vaak een verdikking van onze hoofdhuid, droog haar en haaruitval. Vitamine A is vooral aanwezig in zuivel (melk, kaas, yoghurt en kwark), boter, halvarine en magrine, in eieren, gerookte paling, wortelen en in  leverworst. Bètacaroteen vind je vooral in groene en geel-oranje gekleurde groenten en fruit zoals spinazie, wortelen, zoete aardappelen, mango, meloen en abrikozen.

Voeding rijk zijn aan vitaminen van het B- complex

Alle B- vitaminen werken nauw samen. Vooral vitamine B2, B3, B5, B6 en B7 zorgen voor gezond glanzend haar. Ze vertragen haaruitval en voorkomen het grijs worden van onze haren. Ze zijn ook belangrijk voor onze concentratie aan hemoglobine. Het betreft een stof die zorgt voor het transport van zuurstof van de longen naar alle andere lichaamsweefsels.  Een goede en regelmatige toevoer van zuurstof is nodig voor gezond haar.

 • Belangrijke bronnen van deze vitaminen zijn: vette vis, varkensvlees, verse groenten en vooral groene bladgroenten, en fruit, peulvruchten, volle granen (haver, zemelen en boekweit), volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst, eieren, aardappelen, zuivelproducten, soja en noten,

Voeding rijk aan vitamine C en E

Gezond haar krijgenVitamine C zorgt voor gezonde bloedvaten, vooral in onze hoofdhuid. Het maakt ook de opname van ijzer uit onze voeding makkelijker. Vitamine E zorgt op zijn beurt voor soepel en glanzend haar. Beide vitaminen werken doeltreffender als we ze samen eten. Vitamine C en E zijn vooral aanwezig in alle citrusvruchten, in groenten en vooral in boerenkool, broccoli, peterselie, rode paprika en in spruiten. Ook fruit zoals mango, guave, kiwi’s, aardbeien, papaya en gezonde oliën (zoals tarwekiem- , zonnebloem- , amandel-, hazelnootolie) zijn een belangrijke bron van deze vitamine.

Gezond haar krijgen met de sterkste antioxidanten

Antioxidanten beschermen ons in de eerste plaats tegen de schadelijke vrije radicalen die ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces aanzienlijk versnellen. Dat zorgt voor meer stress, een vijand van gezond haar. Sterke antioxidanten versterken onze haren en nagels. Je vindt ze vooral in verse groenten en fruit en vooral in blauwe bessen. Ander fruit met veel sterke antioxidanten zijn zeker kiwi’s en bananen.

Gezond haar krijgen met deze mineralen

Naast vitaminen hebben ook mineralen een belangrijke invloed op gezond haar. Dat is ondermeer het geval met:

Voeding rijk aan silica of kiezelaarde

Gezond haar krijgenSilica is onmisbaar voor de ontwikkeling van een sterk beendergestel en gezond haar. Silica of kiezelaarde voorkomt vooral droog haar en haaruitval en stimuleert onze haargroei.  We vinden deze stof vooral in bieten, bladgroenten, bruine rijst, aardappelen (in het bijzonder de buitenste laag), aardbeien, groene en rode paprika, komkommer, haver, gerst, tarwe, gierst, taugé en asperges. Kies steeds voor biologisch gekweekte en onbewerkte producten.

Gezond haar krijgen met ijzer, koper en zink

Koper is belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Het stimuleert tegelijk onze haargroei en zorgt voor gezond haar. Zink speelt dan weer een belangrijke rol bij de productie van nieuwe cellen (ook van onze haarcellen) en houdt ons haar glanzend. Eet voeding met veel zink en koper samen, dat bevordert het evenwicht tussen de twee. Koper vind je vooral in vers fruit, noten en granen. Zink is vooral aanwezig in zeevruchten, oesters, eieren, haring, olijfolie, bonen, onbewerkte noten, zaden en pitten. Om je ijzervoorraad aan te vullen eet je regelmatig vlees, vis, zeevruchten, groene bladgroenten, volkorengranen en volkorenbrood, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, peulvruchten en paddenstoelen.

Gezond haar krijgen met natuurlijke producten van Kevin Murphy 

Gezond haar krijgenWil je sneller gezond, sterk en glanzend haar krijgen? Je stumuleert de werking van al deze gezonde voedingsstoffen met het gebruik van haarverzorgingsproducten met alleen natuurlijke ingrediënten zoals die van de professioneel hair stylist Kevin Murphy uit Australië.  Alle shampoos, conditioners en maskers zorgen voor het reinigen, verzorgen en voeden van onze haren. Ze zorgen zo voor een heerlijke aromatherapie. Al deze natuurlijke haarverzorgingsproducten bevatten hernieuwbare en duurzame grondstoffen, pure essentiële oliën, plantenextracten en natuurlijke antioxidanten en zijn vrij van sulfaten en parabenen.