Gezond eten in herfst voor meer energie in de winter + Recepten

Gezond eten in herfst

Gezond eten in herfst geeft je meer energie, een sterker immuunsysteem en een grotere natuurlijke weerstand in de winter. Op die manier ben je best gewapend om allerlei winterkwaaltjes zoals verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen zoals bronchitis te voorkomen.

Gezonde voeding is uiteraard onmisbaar in alle seizoenen maar ieder seizoen heeft zijn specifieke producten waaronder vooral groenten en fruit. Daar hou je dus best rekening mee om zowel je gezondheid als je energievoorraad een stevige boost te geven.

Aan welke voeding geef je in de herfst de voorkeur om de winter zo gezond mogelijk door te komen?

Gezond eten in herfst hangt voor een groot deel af van de seizoenen. Zowel diëtisten als voedingscoaches raden niet voor niets aan vooral seizoensgroenten en fruit te eten. Op die manier krijg je alle gezonde voedingsstoffen naar binnen die ieder seizoen je te bieden heeft.

Als je met je dagelijks menu de seizoenen volgt eet je alle kleuren groenten en fruit. Dat past maximaal in een gezond, evenwichtig en vooral gevarieerd eetpatroon.

Typische herfstproducten zijn:

  • Herfstgroenten: spruiten, alle groene koolsoorten en rode kool, pompoenen, pastinaak, aardpeer, rapen, schorseneren, rammenas, venkel en selder en broccoli
  • Fruit: mandarijntjes, clementines, appelen, peren, bananen, druiven, kiwi’s en citrusvruchten zoals citroen, limoen en sinaasappelen, paddenstoelen
  • Vruchten: dadels, vijgen en kaki
  • Onbewerkte noten: walnoten, hazelnoten, kastanjes en beukennoten. Noten zijn een belangrijke bron van omega 3 vetzuren die vooral je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Eet dagelijks een handjevol noten. Varieer daarbij zoveel mogelijk en combineer ze met onbewerkte zaden en pitten
  • Risotto met paddenstoelen en noten (4 personen): hak 1 ui fijn en bak deze in  roomboter. Voeg de juiste hoeveelheid rijst toe en bak mee. Maak 8 deciliter groentebouillon met een bouillonblokje en giet dit beetje bij beetje bij de rijst. Wacht steeds tot al het vocht is opgenomen. Gebruik zoveel als nodig. Bak in een andere pan de schoon geborstelde paddenstoelen in roomboter en dit gedurende zo’n vijf minuten met een snuifje peper en zout. Voeg de paddenstoelen de kookroom, de gehakte, gemengde noten, peterselie en geraspte kaas naar smaak aan toe
  • Peulvruchten: zoals erwtjes,  bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten. Alle peulvruchten zijn rijk aan onmisbare voedingsvezels. Die zorgen voor een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Ze zijn ook een belangrijke leverancier van bron van een bron vitamine B en magnesium. Beiden zorgen voor een sterker immuunsysteem en een grotere natuurlijke weerstand
  • Pompoenen: zijn rijk aan provitamine A en aan sterke antioxidanten. Zorgt voor een gave huid en is in staat puistjes, acne, eczeem en psoriasis te voorkomen of de vervelende symptomen ervan te verzachten
  • Kolen: alle koolsoorten hebben een grote hoeveelheid mineralen waaronder fosfor, potassium en calcium aan boord en bevatten daar bovenop weinig of geen calorieën. Alle koolsoorten zijn niet alleen uitstekend voor je gezondheid. Ze zuiveren ook je lichaam van alle giftige afvalstoffen, verbranden meer vet en doen je makkelijker afvallen.

Deze typische herfstproducten barsten van de gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten, eiwitten, trage koolhydraten en gezonde onverzadigde vetten.

Gezond eten in herfst met dadels

Gezond eten in de herfst doe ze zeker met dadels, een typische herfstvrucht.

Ze hebben tal van gezonde voedingsstoffen aan boord waaronder:

  • Vitaminen: zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en vitamine K
  • Mineralen: magnesium kalium, koper en mangaan
  • Voedingsvezels

Het eten van dadels:

  • Verhoogt je natuurlijke weerstand
  • Versterkt je immuunsysteem
  • Verkleint je risico op hoge bloeddruk

 

  • Verkleint je kans op mond- en longkanker en op prostaat-, borst-, alvleesklier- en dikke darmkanker
  • Beschermt tegen allerlei ontstekingen zoals reuma, artrose en artritis
  • Naast deze vitamines en mineralen bevatten dadels kleine hoeveelheden calcium, ijzer, fosfor en zink.

Dadels bevatten veel vruchtensuikers en zijn daardoor calorierijk. Eet daarom nooit mer dan twee dadels per dag, zeker niet als je wilt afvallen.

Recept gevulde dadels met walnoten

Walnoten en dadels zijn een uitstekende combinatie. Ontpit de dadels, snipper de walnoot fijn en vul daarmee de dadels. Je kunt ook de fijn gesnipperde walnoten mengen met honing.

Gezond eten in de herfst met aardpeer

Gezond eten in de herfst doe je ook met aardpeer. Eén van de vele vergeten groenten met een grote invloed op je gezondheid. Het betreft een opvallend zoet knolgewas. Aardperen zijn erg voedzaam en toch goed verteerbaar.

Gezonde voedingsstoffen in aardperen:

  • Vitaminen: aardperen zijn vooral rijk aan vitamine B en C
  • Mineralen: calcium en ijzer
  • Voedingsvezels

Aardperen:

  • Zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel
  • Werken sterk vochtafdrijvend
  • Doen meer vet verbranden en makkelijker afvallen
  • Beschermen je tegen osteoporose of botontkalking

Soep met aardpeer en wortel

Voor deze typische herfst- en wintersoep gebruik je, 500 gram aardpeer, 350 gram wortels, 2 selderstengels, 1 ui, 1 liter groentebouillon, 60 gram boter, peper en zeezout

Gezond eten in de herfst met schorseneren

Gezond eten in de herfst… denk dan zeker ook eens aan schorseneren. Een waardevolle groente die nochtans wat in de vergeethoek geraakte.  Schorseneren zijn daarom niet minder gezond, integendeel. Ze worden nog dikwijls vergeleken met asperges.

Gezonde voedingsstoffen in schorseneren:

  • Vitaminen: vitaminen B1, B9 en B11
  • Mineralen: ijzer, kalium, calcium, fosfor en koper
  • Voedingsvezels

Het eten van schorseneren:

  • Zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel
  • Helpt tegen bloedarmoede
  • Versterkt je immuunsysteem
  • Zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
  • Versterkt je botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking
  • Zorgt voor soepele spieren en gewrichten

Gezond eten in de herfst met venkel

Gezond eten in herfst is zeker mogelijk met venkel, een groente met de smaak van anijs. Je eet venkel als groente, in soep en als kruid.

De gezonde voedingsstoffen in venkel: 

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B3, B6, B11, vitamine C? E en K
  • Mineralen: fosfor, zink, koper magnesium, calcium, betacaroteen, luteïne, zeaxantine,  mangaan en selenium.

Het regelmatig eten van venkel:

  • Voorkomt levensbedreigende hart- en vaatziekten
  • Zuivert je lichaam van alle giftig afvalstoffen
  • Activeert je metabolisme
  • Doet je makkelijker afvallen
  • Vertraagt je natuurlijk verouderingsproces en zorgt voor een strakke en jonge huid
  • Zorgt voor sterke botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking
  • Regelt je bloeddruk
  • Voorkomt spierkrampen

Recept venkelthee

Gebruik steeds een stevige en wit of lichtgroene  venkel bol. Je maakt gezonde venkelthee door de zaadjes gedurende tien minuten in warm water te laten ‘trekken’.

Venkelthee heeft een sterke anijssmaak en helpt overtollig slijm oplossen helpt bij bronchitis.

Gezond eten in de herfst met kaki

Gezond eten in herfst doe je met… kaki. Kaki is een vrucht met een zoete smaak vergelijkbaar met die van de abrikoos of mango. De kaki ziet er uit zoals een tomaat. De gelijknamige boom wordt tot vijftien meter lang. De kaki is van oorsprong afkomstig uit China maar wordt nu hoofdzakelijk en massaal gekweekt in Israël maar is ook aanwezig in Japan, Thailand, China, Italië en Nieuw Zeeland.

  • Je eet kaki bij voorkeur: bij je ontbijt, als gezond tussendoortje, in gezonde smoothies, in magere natuuryoghurt en kwark, in je verse salades, bij alle kip- en kalkoengerechten

Recept gezonde smoothie met kaki

Voor vier personen gebruik je 2 kaki’s, 2 sinaasappelen, 2 bananen en 500 milliliter magere natuuryoghurt. Schil het fruit, snijd het in kleine plakjes en doe het samen met de yoghurt in je blender. Mix grondig tot je een romige maar vooral gezonde smoothie bekomt.

Nog meer gezonde voedingstips en originele en makkelijk klaar te maken recepten voor je ontbijt, middag- en avondmaal vind je zeker in de de Afslank Receptenbijbel

HavermoutDit wetenschappelijk onderbouwd boek geeft je tal van gezonde voedingstips tips en vele gezonde recepten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor gezond afvallen en meer vet verbranden.

Belangrijk is dat deze Afvallen Receptenbijbel van Richard Ridder je tevens een gezonde levensstijl aanleert.

8 kilo afvallen in 1 maand is met deze Afslank Receptenbijbel perfect mogelijk

Een gezonde eet- en levensstijl aanleren is de beste manier op je vreetbuien te voorkomen. De Afslank Receptenbijbel van voedingscoach Richard Ridder zal je met zijn vele gezonde voedingstips en originele recepten hierbij zeker helpen.

Zijn succesvolle Recepten Afslankbijbel bestaat uit: 

leefnugezonderbuttonGROENEVDe nieuwste wetenschappelijke feiten en praktische tips voor het aanleren van een gezond eetpatroon

leefnugezonderbuttonGROENEVUitsluitend natuurlijke en vezelrijke voeding die je verzadigingsgevoel verlengen waardoor je automatischminder eet

leefnugezonderbuttonGROENEVAlle recepten zijn gemakkelijk en in maximaal twintig minuten  klaar te maken

leefnugezonderbuttonGROENEVOriginele en gezonde recepten die voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgen waardoor je meer opgeslagen lichaamsvet verbrandt en gemakkelijker afvalt

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.