Peterselie een gezonde ontgifter (detoxer)

peterselie

Gezond detoxen met peterselie

In het vooruitzicht van de zomer houden we in en rond ons huis een grote lenteschoonmaak en die is zeker nodig. Maar wist je dat ook je lichaam regelmatig nood heeft aan zo’n schoonmaakbeurt? Ons lichaam is best vergelijkbaar met een scheikundige installatie waar doorlopend chemische processen plaats vinden om goed te kunnen functioneren. Het resultaat daarvan zijn vele afval- en gifstoffen die je gezondheid bedreigen. Om gezond en fit te blijven is op tijd en stond een grondige detox kuur of onmisbaar. Om gezond te detoxen zijn geen peperdure drankjes en sapkuren nodig. Moeder natuur stelt ons heel wat middelen ter beschikking om al het gif en de afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Peterselie is zo’n doeltreffende en natuurlijke ontgifter. Op wat moet je precies letten om je lichaam te ontgiften?

Naast een gezonde en doeltreffende ontgifter barst het van de gezonde voedingsstoffen en is dan ook best vergelijkbaar met een heuse multi vitaminepreparaat. Peterselie bezit vele ontgiftende eigenschappen en is daar bovenop spotgoedkoop! Het is een tweejarige plant en familie van selderij. Het is een kruid, afkomstig van de landen aan de Middellandse Zee  of het Mediterraanse gebied. Vroeg in de geschiedenis ging men peterselie in gans Europa verbouwen zodat het momenteel zowat wereldwijd bijzonder populair is. Zo geliefd dat peterselie zowel wordt gebruikt als kruid in de keuken als specerij en als groente, en in het medicijnkastje. Er bestaan heel wat soorten peterselie, maar de meest bekende zijn ongetwijfeld krulpeterselie, blad- en wortelpeterselie.

Echte vitaminebom

Ondertussen nu al meer dan tweeduizend jaar geleden werd peterselie het eerst gebruikt als geneesmiddel, pas veel later ook als pittige en gezonde smaakmaker. Peterselie versterkt je immuunsysteem en zorgt zo voor extra weerstand. Daarnaast is peterselie onmisbaar om vitale organen zoals onze nieren gezond te houden. Vele wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat peterselie niet alleen barst van levensnoodzakelijke vitaminen, maar ook rijk is aan mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Zo bevat peterselie hoge concentraties vitamine A, B1, 2, 3, 5 en 6, vitamine C, vitamine K, beta- caroteen, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, kalium, foliumzuur, zwavel. Men vermoedt dat peterselie zelfs sporen van B12 bevat.

Krachtige ontgifter

Peterselie is naast een geneeskrachtig kruid en een bron van gezonde voedingsstoffen ook een krachtige ontgifter. In de natuurgeneeskunde wordt peterselie vooral gebruikt als een natuurlijk vochtafdrijvend middel dat het plassen stimuleert. Peterselie is rijk aan chlorofyl en helpt daarmee je bloed te zuiveren waardoor niet alleen de werking van je lever en je nieren maar ook van je blaas en je lymfesysteem wordt gestimuleerd. Al deze organen spelen een hoofdrol bij het ontgiften en detoxen van je lichaam.

Andere gezonde eigenschappen van peterselie:

 • Bloedzuiverend: Al deze gezonde voedingsstoffen zorgen er voor dat peterselie ook bloedzuiverend werkt. Peterselie bevat hoge concentraties ijzer en is daardoor doeltreffend tegen bloedarmoede. Peterselie zorgt voor de extra aanmaak van rode bloedlichaampjes, en houdt je aderen elastisch.Vrouwen gebruiken tijdens hun menstruatie best dagelijks een extra dosis peterselie om bloedarmoede te voorkomen.
 • Vitamine B12: wordt door je lichaam aangemaakt, maar peterselie bevordert ook de aanmaak van B12. Een tekort aan B12 kan vermoeidheid veroorzaken.
 • Slechte LDL- Cholesterol: wordt door peterselie opgelost en versterkt je bloedvaten. Peterselie is dus ook efficiënt tegen tegen hart- en vaatziekten.
 • Borstkanker: peterselie is een sterk antioxidant. Deze antioxidanten beschermen je tegen de vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces op gang brengen. Antioxidanten zijn efficiënt in de strijd tegen verschillende soorten kanker, vooral borstkanker. Kunstmatige antioxidanten bieden deze bescherming niet.
 • Doofheid en oorontstekingen: peterselie helpt bij doofheid en oorontstekingen en versterkt het gehoor.
 • Mondhygiëne: peterselie is ook goed bij een slechte adem. Zelfs bij overmatig knoflookgebruik zal peterselie de knoflookgeur sterk verzachten. Peterselie sterkt losse tanden en zorgt voor een efficiënte mondverzorging vanwege zijn hoge dosis vitamine C voor gezond tandvlees.
 • Galstenen: worden door peterselie opgelost.
 • Menopauze: peterselie verzacht de vervelende symptomen van de menopauze. Het voorkomt een droge huid, opvliegers en haaruitval. Thee van peterselie brengt je hormonen in evenwicht en is doeltreffend tegen pijnlijke maandstonden en een onregelmatige cyclus.
 • Nieren: thee van peterselie spoelt je nieren schoon waardoor ze beter functioneren en alle afval- en gifstoffen in versneld tempo afvoeren.
 • Krulpeterselie en bladpeterselie: hebben krachtige ontgiftende eigenschappen. Krulpeterselie gebruik je bij voorkeur in allerlei koude gerechten en drankjes en ter garnering van warme gerechten. Fijngehakt is peterselie lekker en gezond in salades, bereide groenten en in soepen.
 • Groene smoothies: peterselie is tegelijk een uitstekende smaakmaker in groene en gezonde smoothies en in allerlei vruchtensappen.
 • Bladpeterselie: heeft een sterkere structuur als krulpeterselie en is daarom  meer geschikt om te gebruiken in warme gerechte, vooral in Italiaanse recepten maar ook in allerlei groente stoofschotels en in soepen.
 • Spijsvertering: peterselie zorgt voor een vlotte spijsvertering. Het doodt bacteriën in je maag en brengt de balans tussen het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering in evenwicht.
 • Ontgiften: om maximaal te genieten van alle gezonde voordelen en detox-voordelen van peterselie is het aan te bevelen dagelijks een  bos peterselie te eten. Dat kun je het gemakkelijkst doen door peterselie te juicen. Mix de peterselie met verschillende soorten fruit en/of groenten en met superfoods en je hebt een groene gezonde smoothie.

Download GRATIS 10 Heerlijke
Groene Smoothie Recepten

Deze recepten bevatten een mooie balans tussen bladgroenten, eventueel andere groenten en stukjes fruit. Elk recept is zo samengesteld dat je een mooie mix van vitaminen, mineralen en anti-oxidanten binnen krijgt. Wanneer je dagelijks één of twee groene smoothies drinkt, ter aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon, zul je merken dat je lichaam met sprongen vooruit gaat. “Zijn groene smoothies ook voor mij geschikt?” Download deze recepten en ontdek het zelf!

[bftpro-form-start 3]

Je Naam:[bftpro-field-static name]
Je Email:[bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 3 “Downloaden”] [bftpro-form-end 3]

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

10 thoughts on “Peterselie een gezonde ontgifter (detoxer)”

 1. Een fijne website. Ik zou graag de recepten willen van 10 groene smoothies. Kan ik die bestellen of wat moet ik daar voor doen.

  Bedankt.

 2. Ik zocht naar een recept dat mijn moeder altijd klaar maakte voor peterselie soep maar kom hier een ganse apotheek aan gezondheids tips tegen prachtig ga ik uit proberen en mijn gezondheid op krikken.

 3. Er loopt iets mis met de codering van de website waar ik mijn gegevens moet invullen.
  Kan u mij de receptjes toesturen aub?
  Ik zie enkel dit
  bftpro-form-start 3]

  Je Naam: [bftpro-field-static name]
  Je Email: [bftpro-field-static email]
  [bftpro-submit-button 3 “Downloaden”] [bftpro-form-end 3]

  1. Dag Tamara,

   Eenvoudig door onderaan de artikelen op deze link te klikken:

   Gezonde alternatieven voor dit gezond eten afvallen weekmenu vind je zeker in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).
   Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

   [fusion_button link="http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//" color="default" size="" type="" shape="" target="_self" title="" gradient_colors="|" gradient_hover_colors="|" accent_color="" accent_hover_color="" bevel_color="" border_width="1px" icon="" icon_divider="yes" icon_position="left" modal="" animation_type="0" animation_direction="down" animation_speed="0.1" alignment="left" class="" id=""]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.