Gezond barbecuën
Spread the love

In de zomer gaat er niets boven een gezellige barbecue met vrienden en familie. Maar helaas kan barbecueën ook gepaard gaan met ongezonde voeding, zoals vette hamburgers, worstjes en sauzen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te genieten van een heerlijke barbecue zonder je gezondheid uit het oog te verliezen. Door vers en onbewerkt vlees te gebruiken van Inamood bijvoorbeeld.

In dit artikel geven we je tips voor gezond barbecueën.

Kies voor magere vleessoorten

Het is geen geheim dat rood vlees niet bepaald goed is voor onze gezondheid. Het bevat veel verzadigd vet, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Kies daarom liever voor magere vleessoorten, zoals kipfilet, kalkoen of vis. Deze bevatten minder vet en hebben nog steeds de heerlijke smaak die we kennen van barbecues. Mager en onbewerkt BBQ vlees kopen is dus belangrijk voor een gezonde barbecue.

Magere steaks, rosbief, kip en kalkoen

Geef dus altijd de voorkeur aan mager vlees. Denk in het bijzonder aan magere steaks, rosbief en natuurlijk wit vlees zoals kip en kalkoen. Koop vers gemaakte burgers bij de slager, liefst met zo min mogelijk vet en toevoegingen. Puur vlees dat gekruid kan worden met zout en peper.

Marineer je vlees

Een goede marinade voegt niet alleen smaak toe aan je vlees, maar kan ook helpen om de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het barbecueën te verminderen. Door je vlees vooraf in te smeren met bijvoorbeeld olijfolie, knoflook en citroensap, creëer je een beschermende laag die het contact tussen het vlees en de hete grill vermindert.

Vermijd bewerkt vlees en bewerkte voedingsmiddelen

Worstjes, hamburgers en andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers, zout en conserveermiddelen. Deze ingrediënten zijn niet alleen ongezond, maar kunnen ook het risico op kanker verhogen. Kies daarom liever voor verse producten en maak je eigen hamburgers of worstjes.

Vermijd verbrand vlees

Als vlees te lang op de barbecue blijft liggen kan het verbranden en dat is schadelijk voor onze gezondheid. Verbrande stukken vlees bevatten namelijk kankerverwekkende stoffen. Zorg er dus voor dat het vlees goed gaar is zonder te verbranden.

De veelzijdigheid van gegrilde groenten

Er gaat niets boven groenten en geroosterde groenten. Maak groentespiesjes met bijvoorbeeld champignons, courgette en tomaten. Leg maïskolven op het rooster. Voeg als het klaar is een beetje (romige) boter toe en een snufje zout. Maar ook geroosterde paprika, zoete aardappelen, aubergine en sla zijn lekker. Zoete aardappelen kun je bakken.

Maak zelf een vegaburger

Of maak een vegaburger met groenten en noten. Leg ook wat fruit op de grill. Ananas en sinaasappel zijn heerlijk en vooral gezond.

Maak je sauzen zelf

Kant-en-klare sauzen bevatten vaak veel suiker, zout en andere toevoegingen die onze gezondheid niet ten goede komen. Maak daarom je eigen sauzen met verse ingrediënten zoals tomaten, knoflook, ui en basilicum. Zo weet je precies wat er in je eten zit.

Slanke sausjes

Allerlei kant-en-klare sauzen zoals ketchup, mayonaise en knoflooksaus horen niet thuis in de ‘Schijf van Vijf’ van het voedingscentrum. Ze bevatten te veel zout en suiker en te weinig gezonde voedingsstoffen. Sauzen en dips maak je het beste zelf op basis van halfvolle of magere yoghurt, groenten en verse kruiden, zoals tzatziki en marinara.

Zet meer rauwkost op tafel

Zet voldoende rauwkost op tafel. Wortels, komkommer en paprika doen het altijd goed bij een barbecue. Vervang de aardappelsalade door een gezonde groene salade met al je favoriete (rauwe) groenten. Hou er zeker rekening mee dat een zelf gemaakte volkoren couscous of quinoa met rauwkost en verse kruiden zoveel beter is dan een kant-en-klare huzarensalade. Doe er eventueel wat feta of andere harde kaas door.

Drink veel water

Een gezonde barbecue begint bij voldoende hydratatie. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt tijdens het barbecueën. Frisdrank bevat vaak veel suiker en alcohol droogt je alleen maar uit, dus kies liever voor een glas water.

Conclusie: lekker en gezond barbecueën makkelijker dan je denkt

Een gezonde barbecue hoeft niet saai te zijn. Door te kiezen voor mager kwaliteitsvlees, veel groenten met alle kleuren, zelf gemaakte sauzen en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden kun je genieten van een heerlijke maaltijd zonder je gezondheid uit het oog te verliezen. Verbrande stukken vlees zijn schadelijk voor onze gezondheid, dus zorg ervoor dat het vlees goed gaar is zonder te verbranden. Drink tot slot voldoende water om gehydrateerd te blijven tijdens het barbecueën. Zo maak je je barbecue niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole