Gember
Spread the love

Gember is een Oosterse specerij. Het wordt vooral verbouwd in tropische klimaten en is erg populair bij Aziaten. De gelijknamige plant is nauw verwant kurkuma (geelwortel), laos (galangal) en kardemom en is nu een gans jaar verkrijgbaar in elke supermarkt. Je eet het zowel vers als gedroogd, als sap en als etherische olie. De helende werking van gember danken we vooral aan de aanwezigheid van gingerol.

Gember in de keuken

In de keuken gebruiken we deze populaire specerij vooral als een infusie. Er wordt ook frisdrank en golden milk en warme dranken van gemaakt. Het is ook een belangrijk bestanddeel van currypasta’s en van vele andere tropische en subtropische gerechten. Het wordt ingelegd in azijn of en gekonfijt met suiker. Gember maakt vele gerechten pittiger en wordt ook gebruikt in chutneys, soepen, koekjes en in cake. De helende kracht van gember is vooral doeltreffend tegen hoofdpijn en migraine en tegen vervelende spijsverteringsproblemen.

De voedingswaarde van gember

De vele gezondheidsvoordelen van gember danken we aan zijn hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen. Dat zijn vooral:

  • Vitaminen: vooral vitamine A; B1, B2, B3, B6, B11, vitamine C, E en K
  • Mineralen: naast relatief veel magnesium is dat ook natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten

Je kunt de voordelen van gember extra stimuleren met het slikken van een natuurlijk voedingssupplement.

Gember en diabetes

Deze specerij heeft voldoende geneeskracht om je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk onder controle te houden. Door het gebruik van gember kunnen diabetici eventuele complicaties op langere termijn voorkomen. Gember is in staat de glucose in je bloed op peil te houden door onder meer gebruik te maken van je spiercellen. Het verhoogt de concentratie aan insuline in je spiercellen. Dat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en verkleint op zijn beurt je risico op overgewicht en diabetes.

Gember helpt je makkelijker afvallen

Deze specerij zorgt tegelijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even diepe dalen kunnen we beter voorkomen. Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt onbeheersbare (vr) eetbuien en vermindert je trek in zoet. Het doet je dus gezonder eten. Dat zorgt ervoor dat je meer opgeslagen vet verbrandt en makkelijker afvalt. Verder voorkomt het vervelende energiedipjes. Het verkleint je risico op insulineresistentie en diabetes type 2

Gember remt groei tumoren

Gember voorkomt het ontstaan van allerlei tumoren, en kan hun verdere groei afstoppen. Tijdens jongste wetenschappelijke onderzoeken, werden de deelnemers in twee groepen opgesplitst. De eerste groep nam één maand lang dagelijks twee eetlepels gemalen gemberwortel. Anderen kregen een onschuldige placebo te slikken. We gebruiken kleinere hoeveelheden van deze specerij, maar in de oosterse landen haalt men die twee eetlepels per dag moeiteloos. Daarbij werd vooral het darmweefsel van de deelnemers grondig onderzocht. Daaruit bleek duidelijk de ontstekingsremmende van dit soort specerij over. Chronische ontstekingen van je darmweefsel zijn verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van (kanker) tumoren, vooral in onze darmen.

Gember helpt ook tegen migraine

Dit kruid bewijst ons ook nuttige diensten als natuurlijke pijnstiller. Volgens de Oosterse geneeskunde is gember ook efficiënt bij allerlei neurologische aandoeningen. Het helpt bij hoofdpijn en migraine, maar ook tegen misselijkheid, braken en zelfs tegen epilepsie. Gember heeft namelijk een positief effect op ons zenuwstelsel.

Versterkt je zenuwstelsel

We gebruiken gember wordt nu ook meer en meer gebruikt in de natuurgeneeskunde en de homeopathie. Volgens de homeopaat doet deze specerij ons helder denken, en geeft het extra wilskracht en moed. De oude Egyptenaren gebruikten het tegen allerlei spijsverteringsproblemen, bij oogziekten, tegen insecten en in schoonheidsmiddelen.

Verder helpt het tegen darmkrampen, verkoudheden en griep, tegen diarree, slapeloosheid, nierproblemen, kiespijn en slangenbeten en het zorgt op oudere leeftijd voor extra levenskwaliteit.

Gember werkt ook tegen:

  • Reis- en zeeziekte
  • Hart- en vaatziekten
  • Koorts en allerlei ontstekingen en vastzittende slijmen en pijnstillend
  • Artrose
  • Een onstabiele bloedsuikerspiegel
  • Allerlei menstruatieklachten
  • Aderverkalking, hart- en vaatziekten

Het zuivert ons ook van alle, vaak giftige, afvalstoffen en helpt bij vervelende spijsverteringsproblemen zoals winderigheid.

Gebruik

Gember wordt gebruikt in Oosterse gerechten. Wij gebruiken deze pittige specerij vooral in koekjes, cake en gebak. Voor je gember aan je gerechten toevoegt, hak je het bij voorkeur het fijn.

Gember planten

Je kweekt gember makkelijk zelf. Gember planten kan zelfs in een pot op een zonnige standplaats, bijvoorbeeld op je vensterbank. Leg daarom een stuk wortel in een pot met vochtige aarde en dek deze half toe zodat nog iets van de wortel zichtbaar. Er vormen zich op korte tijd veel lootjes, en na enkele weken rietachtige bladeren. Deze zijn eetbaar en kunnen fijngehakt gebruikt worden en in allerlei frisse en pittige salades en in soepen worden gebruikt.

De smaak van gember

Gebruik bij voorkeur eenjarige gemberwortels. Die hebben het fijnste aroma, en smaken zoeter en ook fruitiger.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

17 gedachte over “Gember helpt ook tegen diabetes”
  1. Hallo,
    Kan u mij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gember zeggen om migraine te vermijden.
    Ook om darmkanker te voorkomen.
    Ik vind daar veel verschillende hoeveelheden voor. Nl. Van 1100mg- 4000mg per dag.
    Dank u en een fijn weekend.

    1. Dag Katrine,

      Bedankt voor het regelmatig bezoeken van onze website.

      Gember is super gezond en helpt tegen veel voorkomende aandoeningen waaronder migraine en zelfs darmkanker.

      Dagelijks 1 theelepel geraspte of gemalen gemberwortel toevoegen aan je gerechten of gezonde, rauwe salades volstaat, om maximaal van alle voordelen van gember te kunnen profiteren.

      Laat je ons je ervaringen met gember weten?

      Succes Katrine, we hopen je hier op onze gezondheidswebsite nog veel te mogen begroeten!

      Gezonde groeten,

      Francois

      1. Nou Francois, Zo’n 100 gram per dag is wel iets anders dan 1100 tot 4000 mg per dag. 100 gram krijgt een Aziaat nog niet weg met 2 eetlepels. Ik eet het graag, maar 100 gram zou mij toch echt teveel zijn.

    1. Dag Djo,

      Dat hangt van vele factoren af.

      Dat hangt er van af hoeveel insuline je produceert en hoe goed die werkt, en dat hangt weer af van je lichaamsgewicht, de hoeveelheid lichaamsbeweging, je leeftijd, je conditie, hoe de rest van je dieet er uitziet etcetera. Daar is dus niet veel over te zeggen.

      Over het algemeen is na een gemiddelde normale maaltijd na een uur of vier je bloedsuiker weer zodanig gezakt, dat het tijd wordt voor een nieuwe maaltijd. Heb je heel erg veel suikers / koolhydraten weggewerkt, dan kan dat ettelijke uren langer duren, terwijl je dan wel degelijk weer honger hebt ; één van de grote valkuilen die mede oorzaak is van overgewicht.

      Wil je zeker weten hoe en hoe snel het bij jou daalt en stijgt koop je best een bloedsuikermeter om regelmatig je bloedsuiker te meten.

      Gezonde groet,

      Francois,
      Leefnugezonder

  2. Reactie…ik ben 4 jaar geleden gestopt met roken daardoor ben ik 20 kl bygekomen by die 4 jaar heb hulp nodig by het afvallen alleen lukt het my niet

  3. Mijn man heeft nierverkalking (in alle kleine adertjes)Mag hij ook gember nemen?Hij is veel moe en ook lage rugpijn.Kan ik er the van maken met zoetstof in en of citroen??Is ook diabeet (type 2)Dank bij voorbaat!!

  4. Misschien is het handig om onderscheid te maken tussen type 1 en type 2 diabetes. Nu zet je een hoop mensen op het verkeerde been en klopt je informatie al niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole