Gember
Spread the love

Gember gezond? We kennen dit kruid vooral als smaakmaker in onze keuken.  Vooral in allerlei wokgerechten en sauzen en in thee. Gember kan veel meer dan dat. Wist je dat dit kruid ook voor heel wat gezondheidsvoordelen zorgt? Het is ook een van de meest gebruikte kruiden ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn naast gingerol en shogaol, bèta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine.

Gember gezond, maar wat kan het voor onze gezondheid betekenen? 

Gember is de wortel van de gelijknamige plant. Het heeft zijn meerdere voordelen op het vlak van onze gezondheid te danken aan zijn actieve stoffen, namelijk  gingerol en shogaol. Ze bezorgen gember zijn pittige smaak, maar ook zijn. pijnstillende en sterk ontstekingsremmende werking. Die werden zelfs wetenschappelijk bewezen. Gingerol is een sterk antioxidant. Die kunnen ons beschermen tegen de radicalen, schadelijke agressieve stoffen die onze lichaamscellen kunnen beschadigen, ons ziek kunnen maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Gember eeuwenlang bekend in Chinese geneeskunde 

Deze gemberwortel is ondertussen al eeuwen bekend in de klassieke Chinese geneeskunde. Speciaal voor maag- en darmklachten.  Gember is een inheemse plant afkomstig uit tropisch Azië, maar wordt nu gekweekt vooral in landen als China, India en Guatemala. Vanwege zijn pittige eigenschappen wordt de wortel gebruikt als specerij in veel gerechten, sauzen en dranken. Gemberwortels hebben een bittere en lichtzoete smaak die bijdraagt ​​aan een gezonde levensstijl.

De voedingswaarde van gember

Gember heeft een hoge voedingswaarde, en is vooral rijk aan:

  • Vitaminen: voor vitamine B11, maar ook B1, B2, B3 en B6, EN vitamine C, E en K
  • Mineralen: naast magnesium zijn dat fosfor, kalium, calcium, natrium, ijzer, koper, selenium en zink
  • Sterke antioxidanten
  • Voedingsvezels
  • Geneeskrachtige stoffen: zoals gingerol, lineol, shogaol, zingibain, zingibereen en zingiberolen.

Gember gezond want helpt bij afvallen 

Verwacht van gember geen wonderen op het vlak van afvallen. Door dit kruid alleen aan je (ongezond) eetpatroon toe te voegen, zul je je doel zeker niet bereiken. Het helpt je wél wanneer je gezond en natuurlijk eet en dagelijks voldoende beweegt. Dankzij de aanwezigheid van gingerolen, activeert gember je metabolisme. Dat heeft een positief effect op je vetverbranding. Gember helpt je meer opgeslagen vet verbranden en dus makkelijker afvallen. Gemberwortel is ook opvallend rijk aan voedingsvezels, en die zijn onmisbaar om je gezond gewicht te bereiken één te behouden. Ze zorgen namelijk voor een snel en langer voldaan gevoel. Daardoor heb  je minder snel weer honger en eet je automatisch ook minder.

Goed nieuws voor diabetici: dit kruid zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even die dalen is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Gember zorgt dankzij zijn  vele gezonde voedingsstoffen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor diabetici hun suikerziekte beter onder controle kunnen houden. Dat komt doordat je pancreas of alvleesklier minder insuline zal aanmaken. Dit hormoon regelt je bloedsuikerspiegel. De aanmaak van teveel insuline is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Een meer evenwichtige bloedsuikerspiegel helpt je ook afvallen. Daardoor is een onevenwichtige bloedsuikerspiegel is overgewicht een belangrijke oorzaak van diabetes.

Gember gezond want zorgt voor evenwichtig cholesterolgehalte

Een andere belangrijke factor bij overgewicht is ons cholesterolgehalte. Daarbij maken we het onderscheid tussen gezonde HDL- cholesterol en zijn ongezonde tegenhanger, de LDL-variant. Hoe groter het overwicht van HDL- cholesterol hoe beter en gezonder voor ons. Een gezond cholesterolgehalte en minder vet (triglyceriden)in je bloed, hoe beter voor je natuurlijke afslankkuur.

Versterkt immuunsysteem en verhoogt weerstand

Zowel je immuunsysteem als je natuurlijke weerstand beschermen je tegen verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties van je luchtwegen zoals bronchitis, keelpijn en keelontstekingen en pijnlijke urinewegeninfecties. Gember werkt sterk ontstekingsremmend én koortswerend. Dat bevordert je herstel en verbetert je algemeen welzijn en ziektebestrijding.

Gember gezond want verlicht symptomen van artritis

Gember gezond? Zeker, want het is ook doeltreffend bij ontstekingen aan zowel je dikke als je dunne darm. Darmontstekingen zijn vaak mee oorzaak vaak darmkanker, zodat gember je risico op het ontwikkelen darmkanker aanzienlijk afremt. Bij een dagelijkse inname van minimum 500 gram gember, verlicht het ook de vervelende symptomen reuma, artritis en artritis. Vooral bij artrose aan de heup en de knie.

Helpt tegen stijve spieren en gewrichten

Gember als bestanddeel van massageolie vermindert stijve en pijnlijke spieren en gewrichten

Andere gezondheidsvoordelen van gember

Gember gezond, want zorgt voor nog meer gezondheidsvoordelen. Gember:

  • Verlicht hoofdpijn en migraine
  • Voorkomt (ochtend)misselijkheid bij zwangerschap
  • Helpt bij wagenziekte
  • Vermindert maagklachten
  • Verzacht ontsteking van je sinussen en houdt ze vrij 
  • Zorgt voor een frisse avond

Gember gebruik

Gember gebruik je vers, gedroogd als gemberpoeder, gekonfijte gember, gember extract en in capsules. Voeg verse, geraspte gember toe aan je gezonde gerechten en aan je gezonde, tussendoortjes zoals aan zelf gemaakte ontbijtgranen, aan natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en aan skyr zonder toegevoegde stoffen en aan je zelf gemaakte salades en smoothies. Vergeet hierbij zeker ook gemberthee niet. Voor een maximaal resultaat drink je dagelijks een drietal koppen gezonde én lekkere gemberthee.

Gezonde recepten met gember

Gember gezond: Wortelcake met gember en pompoenpitten

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram wortelen, 20 gram verse en geraspte gember, drie eieren, 500 gram volkorenmeel, 75 gram pompoenpitten, 150 gram natuurlijke suikervervanger zoals stevia of Zusto, klontje boter

Bereiding

  • Schil de wortels en de verse gember en rasp ze in de keukenrobot of met de hand
  • Klop de eieren krachtig op met de gezonde suikervervanger en voeg er een klontje boter aan toe 
  • Voeg de bloem toe aan het eimengsel en maak er een gladde deeg van
  • Meng er de geraspte wortels en gember bij
  • Verwarm de oven op 170 graden
  • Smeer een cakevorm of kleine individuele vormpjes in met boter, bestrooi ze met bloem en los het teveel aan meel op
  • Vul de cakevorm met het deeg en bestrooi ze met de pompoenpitten
  • Plaats de cakevorm gedurende gemiddeld 40 minuten in de oven, en zeker tot alles mooi goudbruin is gebakken
  • Laat afkoelen
  • Smakelijk

Oosterse aardappelsalade met gember

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram vastkokende aardappelen, twee centimeter gemberwortel, drie lente-uitjes, een groen pepertje, het rasp van één citroen, twee eetlepels olijfolie, een eetlepel komijnzaad en een mespuntje komijnzaad

Bereiding:

  • Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water en giet af 
  • Meng alle ingrediënten onder de nog warme aardappelen

Runderwok met wortels en gember

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram magere biefstuk, 500 gram wortelen, drie centimeter verse gemberwortel, twee courgettes, twee aubergines, een sjalotje, één teentje knoflook, drie eetlepels olijfolie, twee eetlepels sojasaus, twee eetlepels oestersaus, verse citroenmelisse (één plantje) één korianderbolletje en een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Verhit een eetlepel olijfolie in de wok
  • Roerbak de fijngesnipperde sjalot, het geperste knoflook en het geplette korianderbolletjes gedurende één minuut
  • Voeg de fijn gesneden wortels toe en roerbak gedurende vijf minuten
  • Doe er de plakjes staafjes aubergine en courgette bij en bak nog eens twee minuten.
  • Overgiet met één deciliter water en laat drie minuten zachtjes sudderen
  • Voeg de runderreepjes met de marinade toe en roerbak drie minuten
  • Breng op smaak met peper en zout

Wat is jouw favoriete gerecht met gember? Plaats het hieronder en laat ons mee genieten!

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole