Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden
Spread the love

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden. Wees er vlug bij, want vooral in de zomer groeien ze razendsnel uit tot een heuse fruitvliegjes plaag. Ze worden aangetrokken door overrijp of rottend fruit, door rottend of gistend voedsel. Zowel je fruitschaal als je GFT- afvalbak is hun favoriete plaats. Hun eitjes groeien in gemiddeld tien dagen uit tot een volwassen fruitvlieg.

Kortom, hoe kunnen we fruitvliegjes voorkomen of bestrijden?

Nogal goed dat deze fruitvliegjes onschadelijk zijn. Hygiënisch zijn ze zeker niet. Ze kunnen dus wél een indirecte relatie hebben met onze gezondheid. Fruitvliegen zijn nauw verwant aan gewone vlieg. Ze bestaan ​​in talloze soorten, waarvan bananenvliegen de meest voorkomende. Kunnen we fruitvliegjes voorkomen en hoe krijgen we fruitvliegjes weg eens ze in huis zijn?

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden: Soorten fruitvliegjes

Zoals hierboven vermeld zijn er dus meerdere soorten fruitvliegen, in totaal meer dan 3000 soorten. De meest voorkomenden zijn de:

  • Bananenvlieg: of “gewone vlieg”. Dit type fruitvlieg is verreweg de meest voorkomende. Ze worden ook veel gebruikt in verschillende laboratoriumexperimenten.
  • Azijnvlieg: na de bananenvlieg komt deze fruitvlieg veel voor in Nederland en België
  • Suzuki’s fruitvlieg: deze Aziatische soort vestigde zich hier zo’n vijf jaar geleden en heeft grote schade aangericht aan verschillende gewassen.
  • Drosophila hydei en virilis: samen met “normale” fruitvliegen de grootste soort, voornamelijk gebruikt als voedsel voor hagedissen en bidsprinkhanen.

 Afkomst fruitvliegjes

Fruitvliegen komen oorspronkelijk uit de tropische gebieden van West-Afrika. Van daaruit verspreidden ze zich over de hele wereld, naar alle continenten. Alleen in de poolgebieden vind je geen fruitvliegjes, daar kunnen ze niet overleven. Fruitvliegen, vooral bananenvliegen, kwamen naar hier per boot vanuit Afrika. Zolang er fruit of ander gefermenteerd organisch materiaal kortbij zijn, planten fruitvliegen zich razendsnel voortplanten. Larven van deze fruitvliegjes voeden zich voornamelijk met bacteriën en schimmels. Soms eten ze zelfs hun soortgenoten op.



 

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden: Natuurlijke vijanden 

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden doe je het makkelijkst met hun natuurlijke vijanden. Omdat deze fruitvliegen zo klein zijn, hebben uiteraard veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij in de eerste plaats aan spinnen, allerlei (vleesetende) kevers en grotere roofvliegen. Maar zelfs katten vangen fruitvliegjes. Een andere natuurlijke vijand is de sluipwesp. Die leggen hun eieren in de larven van fruitvliegjes. De larven van deze wesp eten fruitvlieglarven van binnenuit. Dat betekent dat uit de huid van fruitvlieglarven uiteindelijk jonge wespen tevoorschijn komen. Op deze manier kunnen de larven van fruitvliegen niet overleven.

Fruitvliegen zijn vooral vervelend, maar onschadelijk

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden: ze zijn vervelend, maar gelukkig ongevaarlijk. Ze zijn echter verre van hygiënisch. Ze zijn vegan, en dat betekent dat ze geen bacteriën tussen mensen of tussen (rauw) vlees en mensen overdragen. Deze fruitvliegjes zijn zeker ook lastig voor het bedrijf die ermee te maken krijgen. Zo worden ze in grote aantallen aangetroffen in bedrijven die fruit of producten met gist opslaan of verwerken. Hun favoriete leefgebieden zijn vooral composthopen, eetgelegenheden, brouwerijen, groente- en fruitwinkels en supermarkten.

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden is zeker niet makkelijk. En dat is nog moeilijker nu onze zomers almaar warmer worden. Toch kun je deze vervelende fruitvliegen veel beter voorkomen dan ze te bestrijden. Verwijder daarom onmiddellijk rottend fruit uit je fruitschaal en houd je afvalcontainers altijd hermetisch gesloten. Ruim de afwas onmiddellijk na het eten van de tafel en laat nooit groenten en fruit in de keuken rijpen. Doe je dat toch? Dek ze dan zo goed mogelijk af met versheidsfolie.

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden met deze eenvoudige tips

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden doe je makkelijk met deze eenvoudige tips:

  • Eet fruit tijdig op: bewaar fruit in je koelkast en laat zeker té rijp fruit niet op de fruitschaal liggen
  • Toch rijp fruit buiten de koelkast: sluit dan de schaal af met een vliegenkap zodat de vliegjes er niet bij kunnen
  • Maak je aanrecht, eettafel en kookplaat meteen na gebruik schoon en spoel vuile glazen direct om.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): dat trekt fruitvliegjes aan
  • Gooi geen etensresten in de vuilnisbak: maar in de gft-bak buiten, uit de zon en op een koele plaats
  • Plaats een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit: fruitvliegjes houden vooral niet van de geur van basilicum, dille, salie, knoflook, lavendel en  kruidnagels
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie: door bijvoorbeeld ramen en deuren open te zetten

Fruitvliegjes zijn gek op

  • Rottende en beschimmelde groenten
  • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
  • Restjes bier onderin een flesje of blikje
  • Gemorst vruchtensap of restjes in een glas
  • Planten en kruiden met verdorde of rottende blaadjes
  • Verwelkte bloemen
  • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
  • Koffiedik in je koffiezetapparaat
  • Gebruikte koffiepads en theezakjes
  • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden op een natuurlijke manier 

Deed je er alles aan om fruitvliegjes buiten te houden, maar slaagde je er toch niet in? Toch al vervelende fruitvliegjes in huis? Fruitvliegjes bestrijden doe je met een potje gevuld met stukjes overrijpe banaan. Wikkel dit in folie en prik er een gaatje in. Fruitvliegjes komen op die rijpe banaan af, en eens in de kom raken ze er niet meer uit. Een ander hulpmiddel om van deze vliegjes snel af te raken, is een bakje gevuld met azijn en een scheut afwasmiddel. De vliegjes drinken van het azijn, maar overleven het afwasmiddel niet.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole