Een zonneslag herkennen
Spread the love

Een zonneslag herkennen is onmisbaar om erger te voorkomen. Zeker nu onze zomers jaarlijks heter worden met gemiddelde temperaturen tussen dertig en vaak meer dan veertig. Een zonneslag voorkomen is nodig om een hitteslag of hitteberoerte te snel af te zijn.

Zo herken je een zonneslag, en dit kun je eraan doen.

Er is een groot verschil tussen een zonne- en een hitteslag. Het ‘voordeel’ van een zonneslag is dat je er zelf nog iets kunt aan doen. Dat is niet zo bij een hitteslag. Die kan zelfs levensbedreigend zijn wanneer niet snel wordt ingegrepen.

Een zonneslag herkennen: Wat is een zonneslag?

Om een zonneslag herkennen moet je het verschil weten tussen een zonneslag of zonnesteek en hitteslag of een hitteberoerte. Velen denken dat beide begrippen hetzelfde zijn, maar dat is dus niet zo. Je krijgt een zonneslag als gevolg van zware fysieke inspanningen en hoge temperaturen. Je lichaamstemperatuur schommelt dan vaak rond de veertig graden. Hevig transpireren en een tekort aan zouten zijn de belangrijkste gevolgen. Dat zorgt dan weer voor spierkrampen.

Bij een zonneslag werken alle lichaamsfuncties nog normaal

Bij een zonneslag werken al je lichaamsfuncties, nodig voor de nodige afkoeling, nog altijd normaal. Je zweet overmatig, je hart klopt sneller en brengt meer bloed naar je huid en je spieren. Dat doet je temperatuur dalen tot meer normale waarden.

Symptomen zonneslag

Een zonneslag herkennen doe je aan meerdere symptomen, zoals:

  • Duizeligheid
  • Je krijgt geregeld zwarte vlekken voor je ogen
  • Koorts
  • Diarree
  • Plots en hevige hoofdpijn
  • Een verhoogde hartslag
  • Misselijkheid en braken
  • Vervelende spierkrampen
  • Rode huid

Zonneslag behandeling

Zoals eerder gezegd, kunnen we gelukkig zelf iets doen om een zonneslag te behandelen. Een zonneslag behandeling bestaat vooral uit:

  • Het onmiddellijk stopzetten van je activiteiten
  • Zoek direct de schaduw op
  • Afkoelen door veel water te drinken
  • Het verhogen van je zoutgehalte, bijvoorbeeld door het eten van zoute koekjes 

Verfrissende voeding 

Je kunt een zonneslag ook voorkomen of behandelen met het eten van verfrissende voeding. Denk hierbij vooral aan:

  • Verse groenten: alle soorten sla, groene koolsoorten, selderij, radijsjes, tomaten, groene paprika’s, bloemkool en broccoli, jonge wortels, andijvie, komkommer, courgettes en asperges (in het seizoen)
  • Waterrijk fruit: alle soorten meloen en vooral watermeloen, grapefruit, citroenen, bessen en vooral blauwe bessen, aardbeien en frambozen, bramen, pompelmoezen, kiwi, peren, bananen en alle zomerfruit
  • Verse kruiden: voornamelijk, koriander, munt, salie, zout, dragon, agaragar, miso en sojasaus
  • Een handjevol of 25 gram onbewerkte noten, zaden en pitten
  • Seafood: zoals zeewier, kelp en algen

Een zonneslag herkennen: Grootste risicogroepen 

Een zonne- en hitteslag kan iedereen overkomen. Daar blijft geen enkele leeftijdsgroep van gespaard. Grootste risicogroep bij ongewoon hoge temperaturen zijn vooral kwetsbare ouderen met onderliggende aandoeningen. Ze vragen extra bescherming.

Oorzaak zonneslag

Een combinatie van zware lichamelijke inspanningen met hoge temperaturen vergroten het risico op een zonneslag.

Een zonneslag voorkomen

Je kunt een zonneslag voorkomen door bij de eerste symptomen onmiddellijk uit de zon te gaan en de schaduw op te zoeken. Wanneer je in de zon gaat, kun je jezelf beschermen met het dragen van een zonnehoedje.

Een zonneslag bij kinderen

Bij kinderen en ouderen is het gebruik van een zonnehoedje een must. Baby’s en jonge kinderen warmen namelijk veel sneller op dan volwassenen. Laat kinderen ouderen regelmatig drinken. Jonge kinderen en ouderen hebben namelijk een verminderde drinkreflex.

Wat is een hitteslag?

Bij een hitteslag of hitteberoerte stijgt je lichaamstemperatuur tot meer dan veertig graden. Dat is nadelig voor het regelen van je lichaamstemperatuur. Je stopt namelijk met zweten. Vergeleken met een meer onschuldige zonneslag is een hitteslag ook oorzaak van neurologische symptomen, zoals verwardheid of stuiptrekkingen. Als dat blijft duren kun je in een coma terecht komen. In buitengewone situaties kun je aan een hitteslag zelfs overlijden. Als gevolg van de uitzonderlijke temperaturen kunnen je organen namelijk aangetast worden.

Symptomen hitteslag

Je herkent een hitteslag aan meerdere symptomen, zoals:

  • Vermoeidheid en verwarring
  • Een lichaamstemperatuur van boven de veertig graden
  • Plots bewustzijnsverlies
  • Stoppen met transpireren. 

Bij een hitteslag is onmiddellijk aangepaste medische hulp onmisbaar. Je moet dan zo snel mogelijk naar de spoed overgebracht worden. Ondertussen kun je afkoelen met natte doeken op je lichaam te brengen en door water te drinken. Dat water mag fris maar zeker niet ijskoud. Dat zorgt namelijk voor een te groot verschil met je veel te hoge lichaamstemperatuur.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole