schimmelinfectie
Spread the love

Een schimmelinfectie voorkomen is nog altijd beter dan een te moeten genezen. Inderdaad, schimmelinfecties lijken misschien onschuldig, maar dat zijn ze niet. Schimmels zijn een van de meest verspreide micro-organismen ter wereld. Ze zijn overal, komen op alle plaatsen van ons lichaam voor. Als ze de huid of nagels binnendringen, kunnen ze daar zelfs infecties veroorzaken. De symptomen variëren afhankelijk van waar de schimmel verschijnt. 

Maar wat zijn schimmels nu precies en hoe kunnen we ze best voorkomen of behandelen?

Huidschimmels groeien op de huid, op de nagels of in de haren van zowel mens als dier.  Soms biedt onze huid te weinig bescherming, waardoor schimmelinfecties kunnen ontstaan. Zo een schimmelinfectie manifesteert zich vooral met rode vlekken met schilfers en hevige jeuk. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om vervelende schimmelinfecties te voorkomen of succesvol te behandelen.

Schimmelinfecties voorkomen: Soorten schimmelinfecties

We worden met meerdere soorten schimmelinfecties geconfronteerd. De mest voorkomende zijn schimmelinfecties van onze huid en de nagels en vaginale schimmelinfecties. Ze worden vaak veroorzaakt door de schimmel candida. Soms komt een besmetting met deze candida schimmel ook zelfs in onze mond en in onze slokdarm voor. Dat is dan meestal het gevolg van een onderliggende aandoening of van langdurig medicijngebruik, zoals antibiotica. Schimmelinfecties kunnen overal op ons lichaam voorkomen. De meest voorkomende zijn ongetwijfeld:

  • Infecties op onze romp of ledematen: deze schimmelinfectie herken je aan rode ringvormige plekken op de huid (ringworm) die langzaam vergroten. Aan de rand van de geïnfecteerde plaats gaat de huid afschilferen en kunnen er vervelende blaasjes en puistjes ontstaan. Een soms hevig jeukende en branderige huid is vaak het gevolg.
  • Schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid: komt vooral voor bij jonge kinderen, en is erg besmettelijk. De symptomen zijn erg uiteenlopend. Vaak worden de haren broos en breken ze af, of vallen ze uit. Schilfering, puistjes en ‘ringworm-plekjes’ op de schedel komen ook veel voor. Wordt deze infectie niet tijdig behandeld, kan ze blijvende kaalheid veroorzaken
  • Voetschimmel: zwemmerseczeem of atletenvoet, komt vaak voor bij tieners en jongvolwassenen. Roodheid, schilferige en jeukende huid zijn karakteristiek voor een infectie tussen de tenen. De huid kan ook barsten, met pijnlijk kloofjes als gevolg
  • Schimmelnagels of kalknagels: kunnen bij iedereen voorkomen, maar vooral op oudere leeftijd. Vaak worden ook de teennagels aangetast, maar ook de vingernagels zijn gevoelig voor schimmels. Aangetaste nagels kleuren geel, verdikken, of komen volledig of gedeeltelijk los

Schimmelinfecties als gevolg van een verlaagde natuurlijke weerstand

Een gezonde huid en een goede natuurlijke weerstand zijn de beste bescherming tegen schimmelinfecties. Wanneer onze natuurlijke weerstand afneemt, is de kans groot dat  schimmels onze huid binnendringen. Dit is vaak het geval bij een:

  • Beschadigde huid: dat komt vooral voor bij het dragen van te strakke kleding of te kleine schoenen
  • Verweekte huid: vooral na het zwemmen of door overmatig transpireren in niet ademende laarzen of schoenen
  • Bij te veel wassen met zeep

Een schimmelinfectie voorkomen: Ze zijn erg besmettelijk

Schimmels zijn erg besmettelijk en worden vooral overgedragen door besmette huidschilfers, door uitgevallen besmette haren, het gezamenlijk gebruik van kammen, hoofddeksels, kussens, lakens en kleding. Zwembaden, openbare douches of kleedruimtes zijn ernstige besmettingshaarden van schimmels. Voetschimmel veroorzaken op hun beurt schimmel- of kalknagels. Vooral slecht groeiende of beschadigde nagels zijn er vatbaar voor. Schimmelinfecties voorkomen is dus onmisbaar om verdere verspreiding te voorkomen. Deze schimmelinfecties zijn namelijk erg besmettelijk.

Huidinfecties

Schimmelinfecties voorkomen is nodig, ze vergroten namelijk de kans op bijkomende bacteriële huidinfecties. Hoe meer je krabt, hoe groter je risico op huidinfecties. Die wordt dan roder en pijnlijker, zwelt op en vormt etter. Sommigen zijn overgevoelig aan schimmels. Zij vertonen dan vaak hevig jeukende blaasjes op hun vingers, de handpalmen, het gezicht of op de romp. Hoe zwakker onze afweer, hoe groter de infectie.

Schimmelinfecties voorkomen

Met enkele eenvoudige maatregelen kunnen we de kans op schimmelinfecties tot een minimum beperken.

  • Droog je na het douchen, baden of zwemmen altijd grondig af, zeker in je lichaamsplooien en tussen je tenen
  • Om besmetting te voorkomen, gebruik je alleen je persoonlijke handdoek
  • Gebruik niet teveel zeep en spoel zowel zeep als shampoo grondig af
  • Was handdoeken, lakens en kleding op 60 of 90 graden
  • Draag uitsluitend eigen kleding alleen je eigen kleding
  • Gebruik nooit andermans toiletgerief
  • Draag comfortabele kleding en schoenen die zeker niet te klein zijn en dus niet knellen of schuren
  • Gebruik steeds katoenen sokken en verwissel dagelijks van sokken
  • Draag goed ademende (ventilerende) schoenen
  • Draag nooit twee dagen na elkaar dezelfde schoenen, laat ze goed luchten en drogen, zeker na het sporten.
  • Loop zo weinig mogelijk op blote voeten en zeker niet in openbare douches, zwembaden of sauna’s
  • Raadpleeg steeds je dierenarts als je hond of ander huisdier haar verliest of zich vaak krabt
  • Verspreiding voorkomen

    Schimmelinfecties verspreiden zich razendsnel. Je kunt dit voorkomen of vertragen door:

    • Regelmatig tafels, stoelleuningen en vloeren schoon te maken met een vochtige doek en een desinfecterend middel
    • Ontsmet kammen, borstels en toiletgerief in een mengsel met minstens 70 procent alcohol
    • Draag altijd je eigen kleding en slaap niet in mekaars bed.
    • Controleer je kinderen op symptomen van schimmelinfecties en informeer onmiddellijk de schoolinstanties bij een eventuele besmetting

    Schimmelinfecties behandelen met Miconazol

    Liep jij of een van je gezinsleden ondanks alle voorzorgen toch een schimmelinfectie op? Dan zijn er doeltreffende producten beschikbaar om deze infecties succesvol te behandelen.  Eén ervan is Miconazol,  een stof om zowel schimmels als bacteriën en gisten te doden. Dit veilige product wordt vooral voorgeschreven bij schimmelinfecties van onze huid en nagels, maar ook bij smetplekken in lichaamsplooien, acne en verschillende huidinfecties. Miconazol is alleen geschikt voor uitwendig gebruik en wordt nooit oraal voorgeschreven.

    Daktarin

    Is wellicht het meest bekende medicijn tegen schimmelinfecties en bacteriën met Miconazol als actief bestanddeel. Daktarin is vooral geschikt voor de behandeling van voetschimmels, vaginale schimmels en schimmel- of kalknagels.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole