Een overactieve blaas
Spread the love

Een overactieve blaas is niet gevaarlijk, maar het kan vervelend zijn. De één gaat elk uur naar het toilet, de ander kan een halve dag zonder toilet. Dit komt deels door de hoeveelheid water, thee en koffie die je drinkt, en ook door je blaas. Als u vaak de behoefte voelt om te plassen en merkt dat uw blaas niet helemaal vol is als u naar het toilet gaat, heeft u mogelijk een overactieve blaas. In dit artikel bespreek ik wat een overactieve blaas is, wat de symptomen zijn en wat te doen met een overactieve blaas.

Kortom, wat te doen bij een overactieve blaas?

De naam zegt het eigenlijk al: uw blaas is overactief, waardoor deze uit balans en allergisch is. Normaal gesproken filteren uw nieren afvalproducten uit uw bloed. Urine keert dan via de urineleider terug naar de blaas. Als je blaas vol is, geven je hersenen het signaal dat je naar het toilet moet. In deze toestand raakt uw blaas overprikkelt en stuurt deze meer signalen naar uw hersenen dan normaal. Hierdoor heb je het gevoel dat je elk uur moet plassen en je blaas niet helemaal vol is. Een overactieve blaas is vaak de oorzaak van blaasontstekingen. Een overactieve blaas is vaak oorzaak van een blaasontsteking.

Overactieve blaas symptomen

Herken je deze dingen en wil je te weten komen of je écht een overactieve blaas hebt? Controleer dan de volgende symptomen:

  • Een dringende en oncontroleerbare drang om te moeten plassen.
  • Meer dan acht keer per dag naar het toilet moeten.
  • Vaak kleine beetjes plassen. 
  • s Nachts vaak wakker worden om te moeten plassen.
  • Een onprettig gevoel in je onderbuik.
  • Onvrijwillig urineverlies.

Let op: deze symptomen kunnen ook wijzen op een blaasontsteking. Een urineonderzoek bij de huisarts kan dit bevestigen. Is er geen blaasontsteking te bespeuren? Dan is de kans groot dat je een overactieve blaas hebt.

Overactieve blaas behandeling 

Een overactieve blaas behandeling bestaat uit meerdere opties. Hoewel een overactieve blaas niet gevaarlijk is, kan dit wel als zeer vervelend ervaren worden. Veel mensen blijven ermee rondlopen zonder hulp te zoeken, omdat ze zich ervoor schamen of omdat ze denken dat het normaal is. Een overactieve blaas kan geen kwaad, maar het kan wel je dagelijks leven beïnvloeden, zeker op sociaal vlak.

Overactieve blaas onderzoek

Ben je in dit geval? Dan neem je best contact op met je huisarts. Hij of zij zal eerst onderzoeken of je een blaasontsteking hebt. Is dit niet zo, zal er verder onderzoek worden gedaan. Zo zal je een plasdagboek moeten bijhouden en zal je bekkenbodemoefeningen krijgen om je plas uit te leren stellen. Als dit niet lukt, zijn er medicijnen die de blaasspier helpen ontspannen. 

Een overactieve blaas behandeling

Als laatste bestaat er een PTNS-behandeling. Dit is een methode waarbij met een naald de zenuw naar de blaas wordt aangetast zodat je niet zo vaak meer de behoefte hebt om te plassen. Echter, is deze behandeling echt wel de laatste stap om dit probleem te behandelen. 

Tips voor een gezonde blaas

Als je medicijnen gebruikt, is het zeker de moeite waard om aan je vertrouwde arts te vragen of medicijnen oorzaak zijn van je plasklachten. Als dit het geval is, kan je huisarts het medicijn misschien verminderen of vervangen door een ander medicijn. Heb je overgewicht? Doe dan zeker iets aan je overgewicht

Een overactieve blaas en voeding: Drink veel water

Een overactieve blaas en voeding heeft eigenlijk meer te maken met wat je drinkt, dan met wat je eet. Verder doe je er goed aan om veel water te drinken, bij voorkeur anderhalve liter per dag. Alcohol, koffie, thee, cola en energiedrankjes kun je beter vermijden als je met dit probleem te maken hebt. Al deze drankjes irriteren je blaas. Dat is vaak oorzaak van dit veel voorkomend probleem.  Hierdoor zal je dus sneller de drang krijgen om te plassen, terwijl je blaas nog niet helemaal vol is. 

Maak je blaas volledig leeg

Neem tenslotte rustig de tijd om te plassen en probeer iedere plasbeurt je blaas volledig leeg te maken. Houd je plas niet op, ga tijdig naar het toilet en neem altijd een rechte houding aan. Veel succes!

Dit gastartikel is geschreven door Vanessa van Vanessablogt.be. Op deze Belgische lifestyle blog kun je meer artikelen over gezondheid lezen. 

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole