Een opgeblazen buik voorkomen
Spread the love

Een opgeblazen buik voorkomen kan gelukkig op meerdere manieren. Vooral na elke (warme) maaltijd is een opgeblazen buik niet prettig. Maar je kunt er gelukkig iets aan doen. Met een gezonde voeding zoals verse kruiden bijvoorbeeld. Verse kruiden brengen al je gerechten gezond op smaak en hebben specifieke, helende eigenschappen.

Een opgeblazen buik voorkomen doe je met deze verse kruiden.

Een opgeblazen buik komt vooral voor na een (warme) maaltijd. Oorzaak is meestal een gezwollen maag-darmkanaal als een gevolg van een verstoorde spijsvertering of een grote concentratie van gas in dat deel van onze spijsvertering. Veel voorkomende oorzaken zijn:

Dit zijn de doeltreffendste kruiden tegen een opgeblazen gevoel.

  • Een ongezond eetpatroon
  • Overgewicht
  • Verstopping of constipatie
  • Een verstoorde darmflora door ongezonde darmbacteriën
  • Voedselintolerantie, zoals glutenintolerantie of lactose intolerantie
  • Meer ingeslikte lucht door te snel eten of drinken
  • Je leeftijd
  • Spanning en stress
  • Het langdurig gebruik van vooral laxerende medicijnen
  • Roken
  • Het gebruik van alcohol

Heb je last van hyperventileren of lijd je aan een longemfyseem? Dan loop je een groter risico op een opgeblazen buik.

Voeding als oorzaak van een opgeblazen buik

Precies zoals er voeding bestaat dat helpt tegen een opgeblazen buik, zijn er ook voedingsproducten die het ontstaan van een buik extra in de hand werken. Dat is het geval met:
  • Verse groenten: voor kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool, witte kool en spruitjes
  • Fruit: vooral appels. Alle andere soorten fruit kun je wel eten
  • Volkorengranen: voornamelijk tarwe, rogge en gerst
  • Uien en knoflook
  • Zuivelproducten: en vooral melk, kaas, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
  • Dranken: alle koolzuurhoudende dranken zoals alle soorten frisdranken en bier

Een opgeblazen buik voorkomen met munt

Munt zorgt voor een vlotte stoelgang. Dat is belangrijk om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Munt voorkomt ook darmkrampen. Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dan kies je best een ander kruid uit de onderstaande lijst.

Gember tegen opgeblazen buik

Heb je vaak last van een opgeblazen buik na elke (warme) maaltijd? Dan is gemberthee een sterke aanrader. Om het onprettig gevoel te voorkomen voeg je een snuifje gemberpoeder aan je gerecht toe. Gember voorkomt namelijk irritatie in het maag-darmkanaal. Ben je zwanger en ben je vaak misselijkheid. Dan helpt gember en gemberthee.

Een opgeblazen buik voorkomen met Duivelsdrek

Nog nooit gehoord van duivelsdrek? Wat zijn smaak betreft, is dit kruid is vergelijkbaar knoflook en uien. Het brengt niet alleen al je gerechten mee op hun gewenste smaak. In tegenstelling met uien en knoflook veroorzaakt duivelsdrek geen opgeblazen buik.

Kaneel

Kaneel betekent heel wat voor onze gezondheid. Zo houdt het onze bloedsuikerspiegel stabiel én zorgt voor een gezonde stoelgang. Kaneel geeft vooral een heerlijk (gezonde) zoete smaak aan bakproducten. En daar boven op kalmeert het je spijsvertering en helpt het tegen een opgeblazen gevoel.

Kurkuma

Dit populaire kruid is rijk aan stoffen die gasvorming tegengaan, abdominale pijn verlichten en een opgeblazen buik voorkomen. Kurkuma is niet lekker in curry’s en in zelf gemaakte saladedressings en smoothies.

Een opgeblazen buik voorkomen met Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een ontspannende en rustgevend werking. Vooral bij een verstoorde spijsvertering en een opgeblazen gevoel door stress. Gebruik citroenmelisse in een heerlijk verfrissende thee.

Venkelzaad

De zaadjes van venkel verbeteren je spijsvertering door het verminderen van gasvorming in je darmen. Samen met het voorkomen van een opgeblazen buik zorgt venkelzaad ook voor een platte buik. Venkelzaad is ook doeltreffend tegen vervelende overgangs- en menstruatieklachten. Je kunt thee zetten van venkelzaadjes of na de maaltijd op venkelzaadjes (een theelepel) kauwen.

Een opgeblazen buik voorkomen met Anijs

Anijs brengt je maag en darmen tot rust. Voeg het toe aan een glas melk of als zoetmaker aan je havermout, je zelf gebakken boekjes of cake. Regelmatig kauwen op enkele venkelzaadjes helpt ook tegen een opgeblazen buik.

Pepermunt

Dit kruid stimuleert je galproductie, zorgt dan ook voor een goede spijsvertering en ontspant. Pepermunt heeft ook een licht pijnstillende werking. Dat helpt bij een ontstoken darmwand door een slechte spijsvertering. Doe pepermunt in je thee. Gebruik geen pepermunt wanneer je regelmatig last hebt van brandend maagzuur.

Kruiden helpen tegen opgeblazen buik: Kurkuma

 helpt bij een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn. Je kunt het toevoegen aan bijvoorbeeld gemberthee en aan soepen, sauzen en curry.

Kamille

Thee van kamille helpt bij buikkrampen en een opgeblazen gevoel en heeft een kalmerende werking. Dit kruid wordt ook vaak gebruikt bij menstruatieklachten en misselijkheid.

Paardenbloem

Dit kruid zorgt voor verrassend veel gezondheidsvoordelen. Het helpt ook heel goed tegen gasvorming. Drink paardenbloem als thee of voeg het toe als gedroogd specerij in maaltijden. Of proef eens paardenbloem koffie.

Peterselie

Snipper wat peterselie je zelf gemaakte soepen en sauzen of over je omelet en salades.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Een gedachte over “Een opgeblazen buik voorkomen met deze kruiden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole