EEN GEZONDE SMOOTHIE MAKEN
Spread the love

Een gezonde smoothie maken die ook lekker is? Dat doe je alleen met natuurlijke producten.  Begin je dag gezonder en neem een gezonde smoothie in plaats van koffie of suikerrijke jus d’orange! Met deze basisingrediënten voor smoothies kun je in een oogwenk een lekker ontbijt maken met wat je maar bij de hand hebt in je keuken! Mixen en smullen maar!

De basisingrediënten voor je gezonde smoothie

De basisingrediënten voor het maken van een smoothie bestaan uit maar drie dingen: een vrucht, iets romigs en een vloeistof.

Een gezonde smoothie maken: Fruit

Hoewel vers fruit goed werkt, geeft gebruik van bevroren fruit in smoothies een mooie ijzige textuur te geven. Bijna alle bessen, steenvruchten, tropische vruchten, of citrusvruchten zullen goed werken.

Romige basis

Het toevoegen van iets romigs aan de smoothie verbetert de textuur en het mondgevoel. Terwijl gearomatiseerde of gewone Griekse yoghurt goed werken, kun je ook een banaan gebruiken voor een veganistische optie. Ben je in een avontuurlijke stemming? Cottage cheese, kefir en avocado voegen ook een romig element toe aan je gezonde smoothie.

Een gezonde smoothie maken: Vloeistof

De opties zijn eindeloos als het gaat om hun vloeistof voor een gezonde smoothie. Melk (koe of plantaardige) is geweldig, maar om een smoothie te maken zonder melk kun je gebruikmaken van sap (sinaasappel, veenbes, granaatappel) of kokoswater.

Extra’s voor je gezonde smoothie

Smoothies zijn flexibel en aan te passen aan alles wat je erin wilt gooien! Als je eenmaal je basis smoothie hebt, kun je een heel aantal heerlijke, voedzame extra’s toevoegen. Zet je blender maar klaar voor deze culinaire tips:

  • Groenten: Bladgroenten – zoals spinazie, boerenkool, snijbiet, en romaine – mengen goed in smoothies. Maar je kunt een hele verscheidenheid aan groenten toevoegen, zoals gekookte zoete aardappel, gekookte of rauwe biet, wortel, avocado, courgette, bloemkool, gepureerde pompoen, gekookte butternut squash, en komkommer.
  • Haver: Voeg een lepel haver toe om je smoothie aan te vullen met vezels! Ze helpen om je smoothie dikker te maken terwijl het een meer verzadigend effect heeft.
  • Eiwitpoeder: Een andere gemakkelijke toevoeging om het voedingsprofiel van je smoothie op te krikken. De meeste smaken werken goed in smoothies (zorg er wel voor dat je een smaak kiest die past bij de ingrediënten die je gebruikt).
  • Zaden: Chia, vlas, hennep, en zonnebloempitten (om er maar een paar te noemen) zijn geweldige toevoegingen aan smoothies. Ze brengen niet veel smaak, dus ze kunnen worden gemengd in de meeste smoothies om een dosis gezonde vetten en eiwitten toe te voegen.
  • Notenboter: Vergelijkbaar met zaden, het toevoegen van een lepel notenboter brengt een gezonde vetten en eiwitten aan je smoothie. Pindakaas, amandelboter, zonnebloemboter (of zelfs Nutella voor een beetje verwennerij!)
  • Zoetstoffen: Afhankelijk van de zoetheid van het fruit dat je gebruikt, kun je graag zoetstoffen aan je smoothie toevoegen. Een vleugje honing, agave, suiker, of een ontpitte dadel zijn allemaal geweldig!
  • Kruiden en Aroma’s: Een opkikker van je gezonde smoothie door het toevoegen van ingrediënten zoals verse of gemalen gember en kurkuma, kaneel, kruidnagel, of nootmuskaat. Je kunt ook extracten toevoegen, zoals een vleugje vanille, amandel, of sinaasappel.

Hoe blend je de perfecte, gezonde smoothie?

Afhankelijk van de sterkte van je blender kan de volgorde waarin je de ingrediënten in de blender doet, invloed hebben op de algehele textuur. Vloeistoffen doe je eerst in je blender. Ze maken het blenden makkelijker te maken voor de messen. Daarna volgen in volgorde verse groenten, alle zachte ingrediënten en als laatsten harde ingrediënten zoals bevroren fruit.

Start de blender langzaam en verhoog dan geleidelijk de snelheid. Blend gedurende dertig tot zestig seconden tot de gezonde smoothie zo glad mogelijk is.
Ontbijt smakelijk en toch vooral gezond!

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole