Een gezonde prostaatProstaatproblemen voorkomen doe je met de juiste voeding, vooral met groenten, vette vis en de juiste kruiden
Spread the love

Een gezonde prostaat is essentieel voor de gezondheid van mannen. Dit kleine orgaan, zo groot als een noot, maakt deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem.

Je vindt je prostaat net onder de blaas omsluit en gedeeltelijk de urethra waardoor urine de blaas verlaat.

Meer dan de helft van de mannelijke zestigplussers heeft last van prostaatproblemen. Het gaat dan vooral om prostaatinfecties of een vergrote prostaat.

Hoe zorgen we zelf voor een gezonde prostaat?

Prostaatproblemen zijn leeftijdsgebonden. Het risico neemt langzamerhand toe met de leeftijd. Je kunt prostaatproblemen voorkomen door vanaf je veertigste je prostaat regelmatig door je vertrouwde huisarts te laten controleren.

De beste kruiden voor een gezonde prostaat:

Een gezonde prostaat met de juiste voeding

Wat je dagelijks eet, heeft een grote invloed op je prostaat. Met een gezonde eet- en levensstijl en regelmatig bewegen kun je al veel problemen voorkomen.

Suiker en vetten zijn de grootste boosdoeners. Volgens wetenschappers vergroot ook het eten van veel zuivelproducten en van voeding rijk aan calcium je kans op prostaatproblemen.

De symptomen van prostaatproblemen

Je herkent prostaatproblemen aan deze veel voorkomende symptomen:

  • Vaak plassen
  • Het gevoel van een volle blaas, ook al heb je pas geplast
  • Een zwakke urinestroom
  • Moeite om te beginnen met plassen
  • Vaak terugkerende infecties van je urinewegen of blaasinfecties
  • Pijnlijk urineren
  • Pijn of andere ongemakken in je bekkengebied
  • Diarree
  • Constipatie of verstopping
  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn

Een gezonde prostaat met kruiden: Zaagpalm

Zaagpalm werd eeuwen geleden al gebruikt tegen onvruchtbaarheid, impotentie en tegen problemen met de urinewegen veroorzaakt door een vergrote prostaat.

Heel wat onderzoeken toonden aan dat zaagpalm blijkt de groei van goedaardig prostaattumoren vertraagt.

Zaagpalm heeft ook ontstekingsremmende en krampwerende effecten. Dat vermindert meteen ook de vervelende symptomen van prostaatvergroting.

Je gebruikt zaagpalm bij voorkeur als voedingssupplement.

Wilgenroosje vermindert plasklachten

Ook in wilgenroosje vinden we veel fytosterolen zoals beta-sitosterol.

Dit kruid heeft een sterk ontstekingswerende en ontzwellende werking op de prostaat. Daardoor verminderen de plasklachten door goedaardige prostaatvergroting.

De hormoonachtige inhoudsstoffen die zich in wilgenroosje bevinden lossen best op in alcohol en vet. Je gebruikt wilgenroosje daardoor best als alcoholische extracten of als capsules.

Brandnetelwortel vertraagt groei prostaat

Brandnetel heeft vochtafdrijvende en bloedzuiverende eigenschappen. Brandnetelwortel is ook rijk aan fytosterolen en vetzuren.

Precies zoals zaagpalm en wilgenroosje vertraagt ook brandnetel de groei van de prostaat.

Pompoen en je prostaat

Lang gelden werden pompoenpitten vooral in Noord- en Zuid-Amerika gebruikt bij urineweginfecties.

Lang gelden werden pompoenpitten vooral in Noord- en Zuid-Amerika gebruikt bij urineweginfecties. Recenter (h)erkenden wetenschappers de positieve invloed van pompoenpitten op een goedaardige vergroting van de prostaat en op een prikkelbare blaas.

Dat danken we aan de aanwezigheid van fytosterolen in pompoenpitten en pompoenolie.

Pompoenpitten vertragen de groei van het enzym dat testosteron omzet in een hormoon dat instaat voor de groei van onze prostaat.

Pompoen versterkt ook onze blaas. Daardoor kunnen we makkelijker plassen en uitplassen.

Pompoenpitten en pompoenolie

Om van alle voordelen van de pompoen te genieten, gebruik je bij voorkeur de zaden en de olie van de pompoen.

Kies onbewerkte en koudgeperste pompoenolie van goede kwaliteit.

Gebruik dagelijks twee eetlepels pompoenolie in je zelf gemaakte salades, smoothies of in je yoghurt, kwark of skyr.

Lycopeen en je prostaat

Lycopeen is een bètacaroteen. Het geeft de kleur aan onder meer tomaten, watermeloen, guave, grapefruit, papaja, wortels en peterselie.

Bewerkte tomatenproducten zoals tomatenpuree zijn zeer rijk aan lycopeen. Deze is zelf makkelijke opneembaar dan lycopeen uit verse tomaten.

Sterk antioxidant

Lycopeen is het sterkste antioxidant waardoor het ons maximaal beschermt tegen de schadelijke vrije radicalen.

Deze vrije radicalen beschadigen onze cellen door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Eet dagelijks minstens 500 gram groenten, rauw en gekookt. Zo krijg je voldoende antioxidanten zoals lycopeen binnen.

Om je voorraad antioxidanten dagelijks aan te vullen combineer je dit best met een natuurlijk voedingssupplement.

Zink en je prostaat

Zink is een mineraal dat onze mannelijke hormonen in evenwicht houdt. Vlees, kip en kalkoen, zeevoedsel (zeewier, algen, kelp, spirulina en chlorella), zuivel, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten en zaden zijn rijk aan zink.

Eiwitrijke voeding van dierlijke herkomst bevatten ook veel zink. Vegetariërs en veganisten lopen sneller een (relatief) tekort op aan dit mineraal.

Om je zinkvoorraad constant op peil te houden, neem je best dagelijks een natuurlijk voedingssupplement met zink.

Gezonde prostaat met de juiste voeding: Groenten en fruit

Gezonde voeding staat aan de basis van een goede gezondheid en een gezonde prostaat. Zo bevatten vooral groene bladgroenten verbindingen die ons helpen schadelijke stoffen af te breken.

De voedingsstoffen in verse groenten en fruit verminderen prostaatklachten.

Deze natuurlijke voeding verbetert je gezondheid en die van je prostaat:

  • Tomaten, watermeloen en rode groenten en fruit: zijn rijk aan krachtige antioxidanten, vooral lycopeen.
  • Broccoli: maakt deel uit van de kruisbloemige groenten. Daarvan werd wetenschappelijk bewezen dat ze onze prostaat gezond houden
  • Kruisbloemige groenten: andere kruisbloemigen die de gezondheid van onze prostaat gunstig beïnvloeden zijn vooral alle groene koolsoorten, spruitjes, andijvie, spinazie, bloemkool, tuin- en waterkers
  • Peulvruchten: zoals alle soorten bonen, erwten, maïs, groentekiemen en vooral linzen en kikkererwten. Deze bevatten meerdere biologisch actieve plantaardige stoffen, beter bekend als fyto-oestrogenen. Mannen die veel peulvruchten eten verkleinen hun risico op prostaatklachten met minstens twintig procent.
  • Sojabonen
  • Cranberry’s
  • Groene thee: er werd al heel wat onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van groene thee. Dankzij zijn vele gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten verkleint groene thee ons risico op prostaatklachten.
  • Granaatappels: precies zoals groene thee barsten ook granaatappels van sterke antioxidanten.
  • Vis en omega-3 vetzuren: meervoudig onverzadigde vetten zoals omega-3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid en de gezondheid van onze prostaatklier. Deze vetzuren maken we niet zelf aan. Dit betekent dat we daarvoor aangewezen op onze dagelijkse voeding. Ons eetpatroon vinden we veel meer omega-6-vetzuren dan omega-3-vetzuren. Evenwicht tussen deze twee soorten vetzuren is nodig voor een goede gezondheid en een gezonde prostaat.
  • Voeding rijk aan omega-3: is vooral vette vis. Nuttig daarom minstens een keer per week wilde zalm, tonijn, paling, tarbot, heilbot, dorade, forel, makreel, sardienen, sprot, haring of ansjovis.

Conclusie: een gezond eet- en leefpatroon onmisbaar voor gezonde prostaat

Als gevolg van ons eenzijdig eetpatroon met veel suikers en ongezonde vetten sukkelen steeds meer mannen met hun prostaat.

Dat is ook het geval voor roken en te weinig beweging.

Een gezond eet- en levenspatroon met veel groenten en voldoende beweging houden onze prostaat gezond.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.