Een gezond ontbijt om af te vallenWil je meer vet verbranden en makkelijker afvallen? Dan is een gezond ontbijt een belangrijke stap naar een gezond gewicht.
Spread the love

Een gezond ontbijt om af te vallen is een belangrijke stap naar een gezond gewicht, een slanke lijn en een platte buik.

Wil je graag je overgewicht eindelijk kwijt? Dan is het zeker belangrijk om bewuste keuzes te maken wat je voeding betreft.

Het ontbijt is een maaltijd die vaak wordt overgeslagen of waar minder aandacht aan wordt besteed. Toch is het juist bij het ontbijt belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zo heb je voldoende energie om je dag energiek en zonder honger door te komen.

In dit artikel heb ik het over wat er in een gezond ontbijt om af te vallen zeker moet zitten en wat niet om je overgewicht definitief kwijt te spelen.

Deze natuurlijke supplementen ondersteunen je gezond ontbijt om af te vallen:

Wat is een gezond ontbijt om af te vallen?

Een gezond ontbijt om af te vallen bevat een combinatie van veel eiwitten, vezels en voldoende gezonde vetten en (trage) koolhydraten.

Eiwitten vergroten je spiermassa. Hoe meer spieren, hoe makkelijk je afvalt. Sieperen verbruiken namelijk ook energie (calorieën), zelfs in rust en tijdens je slaap.

Voedingsvezels verzadigen beter

Voedingsvezels zorgen dan weer voor een snel en langdurig voldaan gevoel. Daardoor heb je minder honger en eet je automatisch minder.

Voedingsvezels verbeteren ook je spijsvertering.

Gezonde vetten, vooral vetzuren (omega-3)

Onverzadigde vetten en vooral vetzuren zoals omega-3 zijn onmisbaar voor de opname van gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen en mineralen.

Een gezond ontbijt om af te vallen bestaat best uit:

 • Magere (Griekse) yoghurt, kwark of skyr: deze bevatten veel hoogwaardige eiwitten en weinig vet. Voeg wat vers fruit en een handjevol noten toe voor extra smaak en voedingswaarde.
 • Volkoren granen: vooral havermout en muesli zijn rijk aan vezels en geven langdurige energie. Kies bij voorkeur voor de varianten zonder toegevoegde suikers.
 • Eieren: een eiwitrijk ontbijt vermindert je hongergevoel. Gekookte of gebakken eieren of verwerkt in een omelet met verse groenten en kruiden, het kan allemaal.
 • Verse groenten: voeg bijvoorbeeld spinazie, tomaten of paprika toe aan je ontbijt. Ze bevatten weinig calorieën, maar zorgen wel voor extra vitaminen en mineralen.

Een gezond ontbijt betekent niet automatisch dat je onbeperkt kunt eten. Zorg voor de juiste hoeveelheid van de verschillende ingrediënten. Die beantwoorden aan je energiebehoefte.

Dit eet je beter niet als ontbijt als je wilt afvallen?

Kant- en – klare ontbijtgranen, granola en Muesli

Deze zijn namelijk rijk aan toegevoegde suikers, maar bevatten weinig vezels en eiwitten, waardoor je snel weer honger krijgt.

Dat vergroot dan weer je trek in zoete en ongezonde tussendoortjes.

Kies bij voorkeur voor pure havermout als ontbijt!

Yoghurt met een fruit smaakje

Yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zijn evenveel gezonde onderdelen van je ontbijt als je wilt afvallen. Maar dan wel hun magere versie.

Yoghurt met een smaakje bevat bijvoorbeeld evenveel suikers als een koek. Geen goed idee om je dag mee te starten, zeker niet als je wilt afvallen.  

Kant- en – klare smoothies

Kant- en – klare smoothies uit de supermarkt bevatten veel toegevoegde suikers. Hou je van een smoothie bij je ontbijt? Dan maak je die toch makkelijk zelf?

Gebruik daarbij veel verse groenten en enkele stukjes van je favoriete fruit. Zo krijg je meer waardevolle voedingsstoffen binnen.

Geroosterd brood met wat boter

De meeste soorten bevatten transvetten, het ongezondste soort vetten die je kunt eten.

Transvetten verhogen je ongezonde LDL- cholesterol. Dat vergroot je risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Transvetten geven je geen verzadigd gevoel, waardoor je constant kun eten. Hou je van boter op je brood?

Dan kies je best voor een beetje volle boter.

Een gezond ontbijt om af te vallen: Dit eet je best ook niet als ontbijt

In een gezond ontbijt om af te vallen, eet je best geen ongezonde voeding, en dus ook geen:

 • Witte broodjes of croissants: deze bevatten vaak veel geraffineerde suikers en weinig voedingswaarde.
 • Zoete ontbijtgranen: zijn ook rijk aan toegevoegde suikers en bevatten nauwelijks voedingsvezels. Geef de voorkeur aan hun volkoren varianten.

Conclusie: Een gezond ontbijt in een gezond eet- en leefpatroon

Een gezond ontbijt heeft slechts zin in een gezond eet- en leefpatroon.

Een gezond ontbijt om af te vallen bestaat uit:

 • Magere (Griekse) yoghurt, kwark of skyr
 • Volkoren granen: geef hierbij de voorkeur aan haver, zemelen, havermout, boekweit, gierst of quinoa.
 • Volkorenproducten: zoals alle soorten volkorenbrood
 • Eieren
 • Verse groenten
 • Een handjevol onbewerkte noten, zaden en pitten.
 • Mager broodbeleg als kip- en kalkoenfilet

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole