Een blaasontsteking voorkomen
Spread the love

Een blaasontsteking voorkomen doe je best op een natuurlijke manier. Antibiotica zijn namelijk lang niet altijd de beste manier om blaasontstekingen te bestrijden. Vrouwen hebben duidelijk meer last van blaasontstekingen dan mannen. In de zomer tot maar liefst 15 procent meer. Blaasontstekingen voorkomen doe je in de eerste plaats door voldoende te drinken, vooral water. Dat is in de zomer nog belangrijker dan in de andere seizoenen. Ook wat we dagelijks eten is belangrijker. Sommige voedingsproducten werken namelijk sterk ontstekingsremmend.  Een vooral voeding rijk aan gezonde voeding rijk aan vitamine en mineralen. Vooral vitamine C

Wat eten we best wel en wat niet om pijnlijke blaasontstekingen te voorkomen?

Dat vooral vrouwen last hebben van blaasontstekingen wordt extra onderstreept door de statistieken. Zo krijgen maar liefst de helft van alle vrouwen vroeg of laat met deze aandoening te maken. Een blaasontsteking komt op alle leeftijden voor, maar vooral in de leeftijdscategorie tussen 15 en 24 jaar en bij 65- plussers. Dat blaasontstekingen zoveel meer voorkomt bij vrouwen is logisch en makkelijk biologisch verklaarbaar. De plasbuis bij vrouwen is gemiddeld vier centimeter korter. Daardoor raken ziekmakende bacteriën veel makkelijker de blaas binnendringen. Bij mannen moeten ze een veel langere weg afleggen. Daardoor is er veel minder kans op besmettingen.

Urinewegen en nieren lopen gevaar

Als er bij een blaasontsteking niet onmiddellijk wordt ingegrepen lopen ook onze urinewegen en zelfs onze nieren gevaar. Bij een blaasontsteking vinden we altijd bacteriën en witte bloedcellen in de urine. Het gaat dan vaak om de dikkedarmbacterie Escherichia coli of kortweg E-coli bacterie.  Die is belangrijk voor onze stofwisseling en zorgt ervoor dat er zich geen vreemde bacteriën kunnen nestelen in onze dikke darm. Komt die E. coli bacterie op andere plekken in ons lichaam terecht, dan is ze oorzaak van allerlei ongemakken zoals een blaasontsteking.

Een blaasontsteking voorkomen: De oorzaken

Er zijn uiteraard meerdere oorzaken van een blaasontsteking. Andere oorzaken zijn vooral:

  • Een zwangerschap: urineleiders van zwangere vrouwen zetten zich uit en de blaaswand wordt ook slapper
  • Je blaas wordt niet altijd volledig leeggemaakt: daardoor blijven vaak te veel bacteriën in je blaas achter. Vooral vrouwen na de overgang hebben vaak moeite om hun blaas leeg te plassen. Dat is ook zo bij vrouwen met een blaasverzakking
  • Blaas- of nierstenen
  • Een verminderde weerstand heeft
  • De aanwezigheid van een katheter om urine af te voeren
  • Constipatie of verstopping
  • Afwijkingen aan je urinewegen

Lees ook: Artritis voorkomen met deze natuurlijke voeding + Recepten

Blaasontsteking symptomen

De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn vooral:

  • Pijn bij het plassen
  • Verhoogde drang om te plassen van kleine hoeveelheden, vaak zelfs van enkele druppeltjes
  • Een vlas gevoel om te plassen
  • Een troebele en sterk geurende urine

Bij een blaasontsteking is er nooit sprake van koorts. Is dat wel het geval? Dan gaat het wellicht om een nierontsteking. Bij aanhoudende klachten raadpleeg je altijd je vertrouwde huisarts. Die zal vaak een antibioticakuur voorschrijven die de vervelende en pijnlijke symptomen van een blaasontsteking binnen de 48 uur verminderen. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking? Laat je huisarts dan een urinestaal onderzoeken voor hij start met een antibioticakuur.

Drink voldoende water

Voldoende water drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Drink daarom dagelijks minstens 2,5 liter water, zeker in de zomer. Water hydrateert ons lichaam, spoelt ons schoon en zuivert ons zo van alle giftige afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels en organen opstapelen. Ze zijn het resultaat van ons ongezond voedingspatroon met te veel suikers en ongezonde vetten. Eventueel aanwezige bacteriën worden ook weggespoeld.

Lees ook: Water ontharden want zacht water is ook goed voor je gezondheid

Een blaasontsteking voorkomen of behandelen met D-mannose

D-mannose of monosacharide is een soort suiker afkomstig uit planten. D-mannose hecht zich in vast plaats aan de colibacteriën. Daardoor kunnen ze zich niet meer vastzetten op de blaaswand en worden samen met de urine uitgespoeld.

Met Berendruif 

Berendruif is uitstekend om je beginnende blaasontstekingen snel in de kiem te smoren. Het heeft een verzachtende en versterkende werking. Zet thee van berendruif bladeren en varieer met kruiden zoals pepermunt, kamille, guldenroede of jeneverbes. Gebruik berendruif nooit tijdens je zwangerschap en lactatieperiode. Geef het ook nooit aan kinderen jonger dan 12 jaar, niet bij medicatie voor astma en hartritmestoornissen, diuretica en nierinsufficiëntie. Combineer berendruif ook nooit met vitamine C worden en gebruik het nooit langer dan een week.

Lees ook: Echinacea tegen virus besmettingen zoals het coronavirus?

Cranberry en cranberrysap

Cranberry en cranberrysap is een van de bekendste huismiddeltjes tegen blaasontsteking. Gebruik cranberry’s om blaasontstekingen te voorkomen en niet om ze ermee te behandelen.

Vitamine C 

Een extra dosis vitamine C versterkt ons immuunsysteem. Zo verkleinen we ons risico op allerlei aandoeningen waaronder een blaasontsteking. Vitamine C vinden we terug in onze voeding en vooral in:

  • Verse groenten: en vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, sla, in alle groene koolsoorten, spruiten, erwten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers maar ook in broccoli, bloemkool en in tomaten
  • Fruit: vooral in alle citrusfruit, in kiwi, zwarte bessen, aardbeien, frambozen, bramen, papaja, ananas, meloen en in mango
  • Verse kruiden: zoals saffraan, kruidnagel, koriander, basilicum, rozemarijn, tijm, peterselie en bieslook

Je kunt dit ondersteunen met een natuurlijk voedingssupplement.

Een gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen. Die zorgt er namelijk voor dat ziekteverwekkende E. colistammen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Bij een onevenwichtige darmflora krijgen deze colibacteriën de kans om zich in je darmen verder te ontwikkelen. Die kunnen zich dan omhoog werken tot in je blaas en zo een ontsteking veroorzaken.

Lees ook: Je spijsvertering verbeteren op een natuurlijke manier is gezond en doet je sneller afvallen

Een blaasontsteking voorkomen doe je dus door:  

  • Dagelijks minstens 3 liter water te drinken
  • Drink naast water dagelijks ook één liter kamillethee (twee eetlepels kamille op een liter water). Kamillethee werkt antiseptisch en kalmeert de urinewegen.
  • Neem voldoende rust
  • Eet gezond en natuurlijk met veel verse groenten, fruit en verse kruiden
  • Laat je huisarts je urine testen zodra je van je klachten verlost bent. Zo ben je zeker dat alle ziekmakende bacteriën verdwenen zijn.

Doe deze kuur gedurende vijf dagen. Verminderen je klachten niet? Raadpleeg dan zeker je huisarts. Dan is het namelijk tijd om met een antibioticakuur te starten. Heb je meer dan drie keer per jaar last van een blaasontsteking? Breng dan je darmflora in evenwicht en verhoog je natuurlijke weerstand. Zo ben je beter bestand tegen allerlei besmettingen met virussen en bacteriën.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole