Druiven gezond? Daar twijfelt niemand nog aan. Druiven barsten van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen waaronder vooral vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Maar daarnaast vind je in druiven ook fructose of druivensuiker. Is fructose zo ongezond dan geraffineerde witte suikers? Als je graag druiven eet, heb je de keuze tussen blauwe en witte druiven. Is er een verschil in suikergehalte tussen beiden?
Hoe gezond zijn druiven, en helpen ze ons aan een slanke lijn?
Als je zich de vraag stelt of ze ons een slanke lijn met een platte buik bezorgen, moet je hun aantal calorieën en hun suikergehalte kennen. Alle soorten zijn rijk aan fruitsuiker, ook wel druivensuiker genoemd. Velen raden daarom het eten van druiven af als ze willen afvallen voor een slanke lijn met een platte buik.
Druivensuiker
Druivensuiker wordt door je lichaam razendsnel opgenomen en omgezet in energie. Allemaal barsten van alle gezonde voedingsstoffen. De aanwezigheid van fructose of druivensuiker weegt niet op tegen de vele voordelen die al deze gezonde voedingsstoffen je bieden.
Blauwe druiven
Blauwe druiven zijn naast vitaminen en mineralen ook een belangrijke bron van sterke anti-oxidanten. Die beschermen je tegen vrije radicalen die je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen.
Druiven passen in een cholesterol- en vetverlagend dieet
Dat is zeker zo voor de blauwe soort. Die bevatten de stof phytochemical bevat dat je risico op verkalking, en hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint. Naast fructose zijn ze ook rijk aan:
- Vitaminen: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en B9, vitamine C en K
- Mineralen: calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, zink, chloor, mangaan, koper,
Suiker in zowel witte als blauwe druiven
Op het vlak van de hoeveelheid suikers is er bijna geen verschil tussen de diverse soorten. Druivensuikers worden razendsnel omgezet in energie, en zijn uitzonderlijk rijk aan vitaminen van het B- complex. Door hun hoge dosis druivensuiker verkleint je trek aan ongezonde geraffineerde suikers.
Druiven doen je meer vet verbranden
Van dit fruit werd wetenschappelijk bewezen dat het meer opgeslagen lichaamsvet verbrandt. Dat danken ze aan de aanwezigheid van fytochemicaliën. Dit soort fruit is niet alleen lekker om zo uit het vuistje te eten. Ze laten zich perfect verwerken in gezonde en zelf gemaakte fruitsalades, in allerlei nagerecht of in combinatie met zelf gebakken koekjes en gebak.
Druiven passen in een gezond eetpatroon en zorgen voor een platte buik
Naast alle gezonde voedingsstoffen bevat dit soort druif ook veel water en weinig calorieën. Ze passen dan ook in ieder gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen. Ze helpen je aan een slanke lijn en een platte buik en zijn uitstekend als gezond tussendoortje. Je eet dit fruit met mate, bij voorkeur in een gezond eetpatroon met veel hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten
Nog gezondheidsvoordelen van druiven
Druiven verbranden niet alleen meer opgeslagen en doen ons makkelijker afvallen. Druiven
- Een Gezonde en jonge huid: zonder puistjes, acne, eczeem en psoriasis
- Beschermen tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, en een verstoord cholesterolgehalte
- Verbeteren onze spijsvertering en zorgen voor een vlotte stoelgang
- Stimuleren ons metabolisme of stofwisseling waardoor je extra vet verbrandt
- Zuiver ons van alle (giftige) afvalstoffen. En ook dat helpt je meer vet te verbranden en gemakkelijker afvallen
- Verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet en afvalt.
- Gezonde, witte tanden zonder ontsierende vlekken of verkleuringen
- Sterke nagels en glanzend haar
- Een versterker immuunsysteem
- Meer natuurlijke weerstand
- Een kleiner risico op allerlei aandoeningen
- Een vlugger herstel na ziekte of een operatieve ingreep
- Voorkomt nierproblemen zoals pijnlijke nierstenen
- Vermindert je risico op allerlei allergieën
- Heeft een positief effect op diabetes
- Zorgen voor de gezondheid van je ogen
- Kunnen zelfs Alzheimer voorkomen
Recept gezonde smoothie met druiven en aardbeien
Ingrediënten voor twee personen: 150 gram pitloze rode druiven, 150 gram verse aardbeien, tien hazelnoten, twee eetlepels havermout, een eetlepel honing, 240 milliliter yoghurt en honderd milliliter zelf geperst sinaasappelsap
Bereiding
- Kraak de hazelnoten open en doe alle ingrediënten in je blender
- Mix gedurende tot je een romige smoothie verkrijgt
Extra inspiratie
Maak ook een heerlijke en vooral gezonde smoothie met 150 gram druiven, een banaan, twee handjes spinazie, een theelepel gebroken lijnzaad, en water of 240 milliliter yoghurt voor een romige smoothie.
Recept druiven cake
Ingrediënten: tweehonderd gram boter, tweehonderd gram stevia of kokosbloemsuiker, tweehonderd gram zelfrijzend bakmeel en tweehonderd gram blauwe druiven
Bereiding
- Je oven voor verwarmen op 180 graden
- Klop de boter met suiker luchtig. Klop in een kommetje de eieren los
- Voeg al kloppend en beetje bij beetje de eieren aan toe
- Mix het zelfrijzend bakmeel met zout erdoor tot een glad beslag
- Schep de druiven erdoor
- Schep het beslag in een ingevette cakevorm
- Bak de cake in 55 minuten gaar in het midden van de oven
- Haal de cake uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.