Gezonde eet- en levensstijl
Spread the love

Een gezonde eet- en levensstijl is nodig om niet alleen je gezondheid te verbeteren. Door gezond te eten en te leven zul je ook langer gezond blijven. Om deze doelen te bereiken eet je gezond en natuurlijk en beweeg je dagelijks. Dat hangt van meerdere factoren af. Als je daar maximaal rekening mee houdt, zul je het resultaat al vlug merken. Zowel op de weegschaal als aan je buikomtrek.

Dit kan zo een gezonde eet- en levensstijl voor je betekenen

Een gezonde levensstijl betekent meer dan alleen maar gezond eten. Dat betekent ook dagelijks voldoende bewegen en op tijd en stond ontspannen. Bij gezond eten hoort uiteraard ook gezond drinken, en dat vergeten we meestal. In een gezond levenspatroon drink je zo weinig mogelijk alcohol en frisdrank, ontspan je regelmatig en slaap je voldoende om stress zoveel mogelijk te beperken. Dat is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen. Dat zijn vooral aderverkalking, hard- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

Ga je voortaan gezond eten en leven? Voor je daarmee start kun je best een ImuPro test op mogelijke voedselallergieën laten uitvoeren.

Wat is gezond eten?

Een gezonde eet- en levensstijl is in de eerste plaats natuurlijk eten. Natuurlijke en bewerkte voeding herken je aan zijn ingrediënten. Natuurlijke voeding zoals groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten en volkoren granen en – producten bestaan maximaal uit vijf ingrediënten. De zuiverste voeding heeft dus maar een ingrediënt.
Bewerkte voeding herken je aan zijn uitgebreide lijst met bestanddelen. Dat gaat van toegevoegde suikers en vetten tot smaak-, geur-, kleur- en bewaarmiddelen. Rood en bewerkt vlees, vooral vlees als broodbeleg (salami, worst, paté) zijn de grootste vijanden van een gezond eetpatroon.

Wat is een gezonde levensstijl?

Gezond eten gaat altijd samen met gezond leven. Dat betekent in de eerste plaats dagelijks bewegen. Heb je een zittend werk of beweeg je weinig? Dan moet je nu niet precies gaan bewegen zoals een topsporter. Dan volstaan een half uurtje wandelen, joggen of fietsen. Eens je lichaam hieraan aangepast kun je je inspanningen nog altijd opvoeren.

Een gezonde levensstijl betekent ook gezond slapen

Om je gezondheid en je conditie te verbeteren én te bewaren is voldoende slaap even belangrijk. Een gezonde slaap herstelt je van de geleverde inspanningen overdag. De hoeveelheid slaap die we nodig hebben hangt van meerdere factoren af. Vooral van je leeftijd, geslacht, gewicht en van de geleverde inspanningen. Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt dus van persoon tot persoon. Terwijl de ene genoeg heeft aan vier uur slaap, kan de andere nooit genoeg slapen. In normale omstandigheden wordt acht uur slaap als ideaal beschouwd.

Dit eet je in een gezond eet- en leefpatroon

Door dagelijks gezond en natuurlijk te eten word je nooit geconfronteerd met een tekort aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen voedingsvezels, eiwitten en andere onmisbare nutriënten. In een gezond eetpatroon eet je:
Veel verse groenten: minstens 300 gram rauwe, gekookte of gestoofde groenten per dag
⦁ Fruit: wegens de aanwezigheid van fruitsuikers eet je nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag
Minstens eenmaal per week peulvruchten: zoals doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten. Die barsten van hoogwaardige eiwitten en zijn uitstekende vleesvervangers
Onbewerkte noten, zaden en pitten: maar niet meer dan een handjevol of 25 gram per dag
Kies altijd voor volkorengranen: voornamelijk voor haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
Eet uitsluitend volkoren producten: zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
Niet te veel vlees: maximaal honderd gram per dag
Wekelijks minstens een keer (vette) vis: dat zijn vooral wilde zalm, tonijn, paling, schol, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot en schelvis, haring en ansjovis. Al deze vissoorten zijn rijk aan gezonde vetzuren en vooral omega-3
Gebruik zoveel mogelijk onverzadigde vetten: zoals olijfolie en halvarine

In een gezonde eet- en levensstijl zijn alle voedingsproducten uit de ‘Schijf van vijf’ toegelaten.

Gezond loeven tips: drink voldoende water

Voldoende gezond drinken is even belangrijk dan gezond eten. Drink dagelijks voldoende water. Dat is minstens anderhalve liter en liefst meer per dag. Water uit onze voeding zoals groenten en fruit meegerekend.
Water spoelt ons lichaam schoon en geeft ons snel een langdurig voldaan gevoel. Dat is belangrijk voor al diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. Drink daarom een groot glas lauw water voor elke maaltijd.
Goede alternatieven voor water zijn een zelf gemaakte smoothie, koffie of thee zonder melk of suiker en kruidenthee.

In een gezond eet- en leefpatroon eet of drink je geen:


Bewerkte voeding
⦁ Voeding met te veel suiker en vet
⦁ Kant- en – klare gerechten
⦁ Diepvriesmaaltijden
⦁ Alcoholische dranken
⦁ Frisdranken
⦁ Light voeding en dranken

Voedselallergie test

Voor je start met een gezond eet- en leefpatroon is het uitvoeren van een voedselallergie test een goed idee. Zo weet je of je kampt met allergieën welke voedingsmiddelen leiden tot chronische klachten.
Dat doe je makkelijk en doeltreffend met LHM Diagnostiek, het exclusieve ImuPro partnerlaboratorium voor België en Nederland.
De ImuPro is inzetbaar als je last hebt van darmklachten, een opgeblazen gevoel, hoofdpijnen, huidklachten of misselijkheid. Een vertraagde voedselallergie of een voedselallergie IgG kan de oorzaak zijn van deze klachten en symptomen. DeImuPro geeft je alle duidelijkheid.

De ImuPro test

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van ons lichaam tegen een bepaalde soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht.

De voordelen van de ImuPro test

Vergeleken met soortgelijke testen zorgt deze ImuPro test voor heel wat voordelen. De ImuPro test is:


Wetenschappelijk onderbouwd
⦁ Gebruiksvriendelijk met een eenvoudige afname door een vingerprik
⦁ Test op 90 of 270 voedselallergieën
⦁ Wordt gebruikt in meer dan veertig landen
⦁ Levert een gepersonaliseerd rapport met een eliminatie en provocatieplan
⦁ Laboratoriumanalyse in overeenstemming met de betrouwbare ELISA- methode
⦁ Meer dan twintig jaar ervaring

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole