Dit eten maakt je moeSlaap je goed en ben je overdag toch vaak moe? Dan kun je deze voeding best vermijden.
Spread the love

Dit eten maakt je moe en lusteloos. Je voedingspatroon heeft namelijk meer invloed op je energie en de mate waarin je vermoeid bent.

Zowel er voedingsmiddelen bestaan die je energievoorraad constant aanvullen, is er ook voeding die je sneller vermoeid.

In dit artikel bespreken we welk eten je beter kunt vermijden als je last hebt van vermoeidheid, en geven we ook tips voor natuurlijke middelen tegen vermoeidheid.

Welke voeding vermijd je best als je regelmatig moe bent?

Ben je regelmatig moe, kamp je vaak met een middagdip of heb je overdag moeite om wakker te blijven? Dan is de kans groot dat er iets mis is met je dagelijks voedingspatroon.

Deze natuurlijke middelen zoals kruiden en voedingssupplementen geven je extra energie en voorkomen vermoeidheid:

Sommige voedingsmiddelen veroorzaken een energiedip, en maken je moe en slaperig. Dat is vaak het geval met:

Dit eten maakt je moe: Vette voedingsmiddelen

We hebben het dan in de eerste plaats over fastfood, gefrituurd eten en volle zuivelproducten. Die verteren moeilijk, wat extra energie vraagt. Met vermoeidheid als gevolg. Dit kan ervoor zorgen dat je je vermoeid en suf voelt na het eten van dit soort voeding.

Het vermijden of matigen van deze voedingsmiddelen kan helpen om energiedips te voorkomen en je alertheid gedurende de dag te behouden.

Ongezonde, suikerrijke tussendoortjes

Ongezonde, suikerrijke tussendoortjes zoals snoep, koekjes, gebak en frisdrank, geven je snel een echte energieboost. Maar snel daarna slaat de vermoeidheid toe.

Het hoge suikergehalte van al deze snacks zorgt namelijk voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een even sterke daling. Daardoor voel je je uiteraard moe en lusteloos.

Dit eten maakt je moe: Bewerkte granen

Bewerkte granen vinden we vooral in alle witte broodsoorten, in witte deegwaren en rijst en in kant- en klare ontbijtgranen.

Naast veel suikers bevatten al deze voedingsproducten weinig of geen voedingsvezels. Zo veroorzaken ze snelle pieken in je bloedsuikerspiegel. Met het gekende gevolg: vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie.

Cafeïnehoudende dranken

Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, frisdrankjes, energiedrankjes en houden je gedurende korte tijd wakker.

Het overmatig gebruik van deze dranken hebben echter het tegenovergestelde effect. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en uiteindelijk vermoeidheid.

Alcohol

Alcohol en alcoholische dranken maken je eerst slaperig. Verrassend genoeg verminderen ze ook de kwaliteit van je slaap.

Daardoor slaap je minder diep en word je vaker wakker. Dat veroorzaakt vermoeidheid en slaperigheid overdag.

Dit eten maakt je moe: Bananen

Bananen zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat je spieren ontspant en zo je energie negatief kan beïnvloeden.

Voeding rijk aan magnesium zoals bananen, pompoenpitten en vette vis kunnen je dus slaperig maken. Raak je moeilijk in slaap of slaap je slecht? Dan kan een banaan eten voor je gaat slapen helpen.

Wit brood

Eet je vaak witte broodsoorten, witte pasta of rijst? Dan raak je moeilijker voldaan, zodanig zelfs dat je kunt blijven eten.

Deze voedingsmiddelen zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten ze weinig of geen vezels.

Daarom vervang je deze producten best door hun volkoren varianten. Die leveren langdurig en geleidelijk energie, waardoor vermoeidheid geen kans krijgt.

Dit eten maakt je moe: Rood vlees

Voeding met een hoog vetgehalte, zoals hamburgers, maken je versuft en slaperig. Het vraagt namelijk heel wat energie om ze te verteren.

Naast wekelijks minstens een keer vette vis te eten, kies je regelmatig voor een handjevol onbewerkte noten, zaden en pitten.

Deze voeding bevat veel omega-3 vetzuren, een belangrijke bron van energie. Deze omega-3 vetten verbeteren ook je hersenfunctie en je.    

Dit eten maakt je moe: Kersen

De resultaten van meerdere onderzoeken tonen aan dat kersen en kersensap slaperigheid in de hand werken.

Daar is hun hoog melatoninegehalte verantwoordelijk voor. Vooral rood fruit, maar ook groene bladgroenten, kiwi’s, ananas, avocado, citrusvruchten en tomaten zijn rijk aan melatonine.

Je eet ze dus best ‘s avonds.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die een negatief effect kunnen hebben op je energieniveau. Het is belangrijk om te weten welke voeding je beter kunt vermijden als je last hebt van vermoeidheid:

Natuurlijke middelen tegen vermoeidheid

Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die kunnen helpen bij vermoeidheid. Dat is vooral het geval met kruiden en natuurlijke voedingsmiddelen zoals:

  • Ginseng
  • Ashwagandha
  • Rhodiola
  • Citroenmelisse
  • Gember
  • Passiebloem
  • Groene thee
  • Guarana
  • Sint-janskruid
  • Ginkgo biloba

Extra tips tegen vermoeidheid

Hieronder vind je een aantal tips:

  • Beweging: regelmatig bewegen verhoogt je energieniveau, stimuleert je bloedsomloop en geeft je een gevoel van welzijn.
  • Gezonde voeding: eet evenwichtig en gevarieerd met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Het zijn belangrijke bronnen van energie.
  • Drink meer water drinken: en minstens twee liter per dag. Water drinken voorkomt uitdroging en dat kan vermoeidheid veroorzaken.

Conclusie: Luister naar je lichaam

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, en zeker een eenzijdig en ongezond eetpatroon. Het vermijden van fastfood, geraffineerde koolhydraten en overmatig cafeïnegebruik houd je energieniveau op peil.

Daarnaast zijn voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende water drinken en het gebruik van natuurlijke middelen zoals kruidensupplementen goede manieren om vermoeidheid tegen te gaan.

Zorg goed voor jezelf en luister naar je lichaam. Als de vermoeidheid aanhoudt, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen voor verder onderzoek en advies.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.