Detoxen met een rijstvastenkuur wordt nu ook bij ons meer en meer gedaan. Je lichaam zuiveren van alle toxische afvalstoffen kun je op vele manieren. Je bent zo in staat die manier te kiezen die het best bij je past. Verkies je een zachte manier van vasten om je lichaam te bevrijden van alle giftige afvalstoffen, dan is rijstvasten een gezond alternatief. Rijstvasten is ook geschikt om gezond te vermageren. Wat mag je wel en niet eten tijdens zo’n kuur rijstvasten en welk effect heeft het op je gezondheid?
Detoxen met rijstvastenkuur, hoe doe je dat?
Omdat je met zo’n kuur rijstvasten vast voedsel mag eten hou je zo’n detoxkuur makkelijker vol. Rijst heeft vele voordelen. Het is niet alleen gemakkelijk verteerbaar, maar zorgt er ook voor dat je alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, en antioxidanten naar binnen krijgt. Dat is bij de meeste andere detoxkuren zeker niet het geval. Zo’n rijstvastenkuur verloopt in drie fasen en elke fase duurt minstens vijf dagen. De duur ervan hangt uiteindelijk af van wat je er zelf mee bedoelt. Rijstvasten komt oorspronkelijk uit de macrobiotiek.
Met een vet detox verbrand je meer opgeslagen vet en val je makkelijker af.
Zilvervliesrijst
Overweeg je een zuiveringskuur met rijstvasten, geef dan de voorkeur aan zilvervliesrijst, een bron van onmisbare voedingsvezels. Zilverrijst heeft ook een lagere glycemische index dan witte rijst. Ben je om de een of andere reden geen fan van zilvervliesrijst dan zijn basmati- en wilde rijst geschikte alternatieven!
Het verloop van een rijstvastenkuur
Eén dag voor de start van zo’n ontgiftingskuur met rijstvasten drink je een glas lauw water met één eetlepel magnesiumsulfaat. Dat heeft een laxerend effect en spoelt je darmen schoon.
Detox met een rijstvastenkuur in drie fases
De eerste fase
Tijdens deze eerste fase eet je uitsluitend rijst. Eén kopje zilvervliesrijst verdeel je over je drie maaltijden. Meng door de rijst één eetlepel noten- of olijfolie en breng op smaak met een snuifje peper en zout en/of sojasaus. Voor een gemakkelijke verteerbaarheid van de rijst eet je traag, en kauw je goed. Deze eerste fase van je rijstvasten duurt zo lang je dat zelf wil. Hou je deze eerste fase langer dan één week vol, dan is een voedingssupplement aan te raden. Drink minstens anderhalve liter water per dag. Kruidenthee zonder cafeïne is ook toegestaan
De tweede fase
Naast een kopje rijst verdeeld over 3 maaltijden, mag je nu ook groenten en fruit eten. Eén uur voor je ontbijt eet je één stuk fruit. Voor je middagmaal is een klein bordje met rauwkost of een stuk fruit toegestaan. ‘s Avonds eet je geroerbakte groenten met rijst. In deze tweede fase mag je twee keer per dag een glas verdund groente- of fruitsap drinken
De derde fase
Met de derde en laatste fase mag je de voeding uit voorgaande fase aanvullen met zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en kaas. Deze eet je tegelijk met de groenten of het fruit, dus zowel bij je ontbijt als bij je middagmaal en één uur voor je rijstmaaltijd. Aan je avondmaal mag soja, lamsvlees, vis, noten of wild toevoegen. Deze derde fase hou je eveneens minimaal vijf dagen worden vol. Daarna mag je je vertrouwd eetpatroon langzaam opbouwen.
Je lichaam zuiveren van alle (giftige) afvalstoffen doe je best op een natuurlijke manier. Met rijst of met kruiden bijvoorbeeld: