Spread the love

Vele kruiden en specerijen kennen we vooral uit de keuken om allerlei gerechten op smaak te brengen. Maar wist je dat de meerderheid van deze pittige smaakmakers daarnaast ook een veelzijdige geneeskracht hebben? Eén van deze kruiden met een positieve invloed op onze gezondheid is ongetwijfeld kaneel. Vooral de laatste jaren is er heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kaneel, en dat zijn er wat! Maar wat is nu precies kaneel en welke aandoeningen kunnen we ermee voorkomen of de symptomen ervan minstens verzachten?

Kaneel is er zowel in stokjes als in poeder

 

Om kennis te maken met de gezondheidsvoordelen van kaneel moeten we uiteraard weten wat kaneel  nu precies wel is. Kaneel is een specerij dat gewonnen wordt uit uit de binnen bast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan meerdere soorten kaneel, maar de meest bekenden zijn zeker Cassia kaneel of kassie en Ceylon kaneel. Cassia is zoeter en branderiger van zijn Ceylon broertje en wordt bij ons het meest gebruikt. Kaneel is verkrijgbaar in kaneelstokjes en in kaneel poeder. Kaneelstokjes geven pas hun smaak aan gerechten als ze samen met het gerecht gekookt of gestoofd worden. Kaneelpoeder wordt zowel in warme als in koude dranken en gerechten gebruikt en zorgt onmiddellijk voor het gewenste aroma.

Tip van de diëtiste: kaneel barst van het mineraal mangaan en calcium. Calcium zorgt voor sterke botten en helpt bij de bestrijding van osteoporose. Er zitten geen vitaminen in kaneel, maar dat wordt goed gemaakt door de antibacteriële eigenschappen van dit tropisch kruid.

Zoet en rijk karakter

Kaneel wordt in onze keuken erg populair, en wordt veel gebruikt in gerechten uit de Arabische en Indiase keuken. Kaneel geeft zowel aan gerechten als dranken een warm, zoet en rijk karakter. Wij gebruiken kaneel vooral in zoete gerechten zoals appelmoes, stoofpeertjes, appeltaart en speculaas. In de Arabische en Indiase keuken wordt kaneel veel gebruikt in pittige gerechten zoals allerlei stoofpotjes en in curry’s.

Geneeskrachtig

Kaneel is niet alleen een dankbare specerij in de keuken. Ook bij ons begint de wetenschap de geneeskracht van kaneel meer en meer te (h)erkennen. Oudere volkeren deden al veel vroeger. Zo gebruikte men in het oude Egypte kaneel in allerlei parfums en bij het de van mummificeren van hun overledenen.

Kaneel staat ook centraal in de Indiase geneeskunde en dan vooral bij allerlei aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. In de klassieke Chinese geneeskunde gebruikte men de twijgen en de bast van kaneel voor de verwarming van de ledematen en de romp. Volgens deze Chinese geneeskunde is kaneel doeltreffend bij problemen met de ademhaling en voor het verbeteren van je bloedsomloop.

In de oudheid getuigde kaneel van rijkdom

Deze specerij zorgt voor meer weerstand en is dan ook doeltreffend:  bij verkoudheden, vermoeidheid en koorts.
Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel en je concentratie aan slechte LDL- cholesterol op een gezond peil en wordt ook in sportmiddens meer en meer gewaardeerd. Het zorgt namelijk voor de extra aanmaak van anabole eiwitten in de spiercellen, waardoor meer glucose wordt opgenomen en zo meer energie vrij komt.

De vele gezondheidsvoordelen van kaneel worden nog versterkt in combinatie met honing en dat vooral bij:

Verkoudheden: een lepel lauwe honing met een snuifje kaneel verzacht je hoest.

Sinussen: een mengsel van kaneel en honing maakt ook je sinussen schoon.

  • Blaasinfecties: meng twee theelepels kaneelpoeder en één lepel honing in een glas lauw water.
  • Artritis: gebruik tegen artritis en andere gewrichtsklachten zowel ’s morgens als ’s avonds een tas heet water met twee lepels honing en een snuifje kaneelpoeder.

    De vele gezondheidsvoordelen van kaneel worden nog versterkt in combinatie met honing
  • Maagpijn en maagkrampen: maak een drankje met kaneel en honing. Dat is vooral doeltreffend tegen gassen, een opgeblazen gevoel na de maaltijd en winderigheid. Een combinatie van kaneel met honing helpt niet alleen de symptomen van maagzweren verzachten. Kaneel en honing pakken maagzweren zelfs aan de wortel aan.
  • Hoge cholesterol: thee met twee theelepels honing en drie theelepels kaneelpoeder doet je concentratie aan slechte LDL- cholesterol gevoelig dalen.
  • Slechte adem: kun je bestrijden door dagelijks te gorgelen met één theelepel honing en kaneel in warm water.
  • Alzheimer: volgens wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Tel Aviv zou kaneel wel eens dé oplossing kunnen zijn van AlzheimerEen extract uit kaneelpijpjes zou de ontwikkeling van deze ouderdomsziekte kunnen afremmen. Dat zou kaneel te danken hebben aan zijn bestanddeel CEppt dat een sterke antivirale werking heeft. Het extract CEppt remt de vorming van giftige amyloid- eiwitten, die plaques vormen in de hersenen van Alzheimerpatiënten.
  • Diabetes 2: komt als gevolg van de vergrijzing steeds meer en meer voor, verwonderlijk genoeg ook op steeds jongere leeftijd. Een te hoge bloedsuiker zorgt voor een grote kans op hart- en vaatziekten. Kaneel helpt je bloedsuiker te verlagen. Andere specerijen die je bloedsuikerspiegel helpen verlangen zijn nootmuskaat en kurkuma.
  • Tumoren en kanker: er wordt volop wetenschappelijk onderzoek verricht naar de mogelijk positieve werking van kaneel op kwaadaardige tumoren en kanker.

Kaneel is een veel gebruikt kruid in de Zuiderse en Oosterse keuken, zoals hier in de Griekse moussaka

Hoe kaneel gebruiken

Kaneel vind je in natuurwinkels en bioshops in de vorm van allerlei (dure) voedingssupplementen. Kaneel kan je ook gewoon kopen in alle supermarkten en gespecialiseerde kruidenwinkels. Kaneel is geneeskrachtig vanaf één gram per dag. De maximum grens ligt op vijf gram.

Je kan kaneel in allerlei gerechten gebruiken:

In zoete desserts: zoals gebak, appelmoes, rijstpap, pudding, chocolademelk…

In de Zuiderse en Oosterse gerechten: zoals in Griekse moussaka en in Indische gerechten met kip. 

In gebakken gerechten: zoals bij kip met rijst.

Warme dranken: zoals glühwein (met rode wijn), grog (met rum), winterkoffie en winterthee ‘s, winterse chocolademelk…

Ceylon kaneel:  en Cassia of kassie zijn vooral aangewezen bij diabetes.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Een gedachte over “De veelzijdige geneeskracht van kaneel”
  1. Kaneel kent inderdaad vele gezondheidsvoordelen! Cassia kaneel bevat echter meer Coumarine dan Ceylon kaneel; wat bij de inname van een grote hoeveelheid schadelijk kan zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.