De gezondheidsvoordelen van anijs zullen je ongetwijfeld aangenaam verrassen. Anijs is een aromatische plant die al eeuwenlang in de geneeskunde wordt gebruikt. Van oudsher werd anijs vooral gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten en je darmflora te verbeteren. Maar ook als natuurlijk middel tegen hoesten en verkoudheden.
Wat is anijs?
Anijs (Pimpinella anisum) is een plant uit de schermbloemenfamilie, en komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied (vooral Griekenland) en West-Azië.
De zaden van de anijsplant hebben een zoete, kruidige smaak en worden vaak gebruikt in snoepjes, likeuren, thee en andere culinaire toepassingen.
De voedingswaarde van anijs
Anijszaadjes zijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen, vooral van:
- Vitaminen: vooral vitamine B6
- Mineralen: zoals ijzer, mangaan, calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor en koper
- Voedingsvezels
- Eiwitten
De gezondheidsvoordelen van anijs: zorgt voor een gezonde darmflora
Eén van de belangrijkste voordelen van anijs is dat het meehelpt aan een gezonde darmflora. Die bestaat uit gezonde darmbacteriën. Die helpen ons om onze voeding beter te verbeteren, onze immuunfunctie te ondersteunen en ons te beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers.
Anijs doodt allerlei schadelijke darmbacteriën en beschermt de gezonde varianten.
Anijs beschermt onze lichaamscellen en weefsels
Dit kruid bevat ook polyfenolen, sterke antioxidanten. Dankzij hun antioxidante eigenschappen verminderen ze allerlei ontstekingen. Die beschadigen onze lichaamscellen en weefsels en zijn vaak oorzaak van allerlei chronische ziekten.
De gezondheidsvoordelen van anijs: verzacht aandoeningen van onze luchtwegen
Anijs verzacht allerlei luchtwegenaandoeningen zoals infecties, verkoudheden en hoesten. Het werkt ook slijmoplossend.
Andere gezondheidsvoordelen van anijs
Anijs betekent nog meer voor onze gezondheid. Het:
- Verzacht de symptomen van stress, angst en depressie
- Beschermt tegen pijnlijke maagzweren
- Voorkomt de vorming van schimmels en slechte bacteriën
- Verzacht pijnlijke maandstonden
- Vermindert vervelende overgangsklachten
- Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Hoe gebruik je anijs?
Er zijn verschillende manieren waarop je anijs kunt gebruiken. Een eenvoudige manier is om regelmatig anijszaadjes te kauwen, zeker na elke maaltijd. Dit helpt spijsverteringsproblemen te verlichten en de groei van goede darmbacteriën te bevorderen.
Hoeveel anijs gebruiken?
Om van alle gezondheidsvoordelen van anijs te genieten volstaat 20 gram anijszaadpoeder per dag.
Anijsthee
Je kunt ook thee maken van gedroogde anijszaadjes door ze in kokend water te laten trekken. Voeg eventueel een theelepel honing en vers geperst citroensap toe om de voordelen nog versterken.
Anijsolie
Anijsolie is ook verkrijgbaar en kan worden gebruikt als natuurlijk middel tegen spijsverteringsproblemen. Voeg een paar druppels anijsolie toe aan een glas water of voeg het toe aan je badwater om te ontspannen en stress te verminderen.
Voor wie is het gebruik van anijs geschikt?
Vooral zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van anijs. Sommige kunnen ook allergisch kunnen zijn voor anijs.
Anijs is verkrijgbaar in poeder, extract, olie en zaadvorm.
Conclusie: anijs past in elk gezond eetpatroon
Anijs is niet alleen lekker in gerechten en drankjes. Het draagt tegelijk bij aan een gezonde darmflora. Daarnaast zorgt anijs voor nog meer gezondheidsvoordelen bieden.
Door regelmatig anijszaadjes te kauwen of thee te drinken van gedroogde anijszaadjes, stimuleer je de groei van goede bacteriën. Dat verlicht heel wat spijsverteringsproblemen.
Voeg anijs toe aan je gezond eetpatroon om je darmgezondheid te ondersteunen.