Kruiden tegen hoofdpijn en migraine
Spread the love

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende (chronische) pijn waarmee we worden geconfronteerd. Naar schatting leeft rum 25 procent van onze bevolking met een of andere vorm van hoofdpijn. Er bestaan namelijk meerdere soorten hoofdpijn. Om (langdurige) pijn te verzachten grijpen we massaal naar pijnstillers. Dat is lang niet altijd de beste manier om van je pijn verlost te raken. De juiste voeding helpt minstens even doeltreffend en veroorzaakt geen schadelijke nevenwerkingen. Je kunt de werking van deze voeding extra ondersteunen met een evenwichtig gedoseerde multivitamine.

Wat zijn de beste natuurlijke middelen tegen hoofdpijn?

Hoofdpijn en zeker migraine verstoren vaak zowel ons professioneel als ons sociaal leven. Het verlaagt aanzienlijk onze levenskwaliteit. Toch is het in principe geen ziekte, maar een symptoom van een of onderliggende aandoening, meestal stress. In de meeste gevallen zijn de oorzaken moeilijk te achterhalen.

Kruiden tegen hoofdpijn

De homeopaat en de natuurgenezer beschikken over vele kruiden en natuurlijke middeltjes om je pijn te verzachten:

Sint- Janskruid tegen spanningshoofdpijn

Thee van sint-janskruid helpt vooral bij spanningshoofdpijn. Het ontspant brengt vooral innerlijke rust. Sint- Janskruid is ook doeltreffend bij een lichte vorm van depressiviteit, neerslachtigheid en bij prikkelbaarheid. Het zorgt voor het verwijden van je bloedvaten, erg nuttig bij spanningshoofdpijn.

Lavendel tegen spanningshoofdpijn

Enkele druppeltjes lavendel in je bad of op je hoofdkussen helpen je ontspannen en brengen je tot rust. Je kan ook verse lavendel gebruiken. Pluk een takje lavendel, wrijf de bloemetjes fijn en snuif de geur ervan diep naar binnen.

Voeding

Wat je eet, maar vooral drinkt, heeft een belangrijke invloed op (spannings) hoofdpijn. Beperk in dit geval zoveel mogelijk het eten van suiker, chocolade, varkensvlees, en noten. Drink ook zo weinig mogelijk cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, en fris- en energiedranken. Melk en wijn kunnen ook hoofdpijn veroorzaken.

Zout

Soms helpt zoute voeding bij emotionele problemen zoals een onverwerkt verdriet.

Kruisbladklokje

Gebruik het kruisbladklokje bij hevig kloppende pijn aan je linkerslaap en linker je oog, gecombineerd met hartkloppingen.

Heggenrank

Is efficiënt bij barstende hoofdpijn, meestal boven je linkeroog.

Iris

Iris verzacht vooral de pijn bij rechtszijdige migraine in combinatie met een wazig zicht, misselijkheid en hevig braken.

Bloedwortel

Wordt vaak voorgeschreven bij kloppende pijn die vertrekt vanuit je rechter schouder en eindigt bij je rechter oog. Je aders ter hoogte van je slapen zijn uitgezet en je gezicht loopt rood aan.

Hondenmelk

Wordt ingezet bij pijn die van de ene naar de andere kant trekt.

Gele klaver

Geschikt voor het verzachten van hevig kloppende pijn die sterk vermindert bij bloedverlies (menstruatie, bloedneus).

Homeopathische geneesmiddelen

Ook verschillende homeopathische geneesmiddelen kunnen soelaas brengen bij hoofdpijn:

Belladonna D4 van dokter Vogel

Belladonna D4 van dokter A. Vogel helpt bij hoofdpijn gecombineerd met misselijkheid en braken.

Geriaforce 

Geriaforce van dokter A. Vogel bevordert de doorbloeding in je kleine en middelgrote bloedvaten, vooral in je hersenen. Dat verzacht je hoofdpijn.

De gezondheidsproducten van Dokter A. Vogel kies je in vertrouwen bij:

Jasmijnwinde

Meestal efficiënt bij rechtszijdige hoofdpijn vanuit je achterhoofd naar je voorhoofd.

Cyclaam

Bij hoofdpijn aan je linkerslaap, gepaard gaande met flikkeringen voor je ogen.

Valkruid

Tegen zeurende hoofdpijn.

Braaknoot

Bij hoofdpijn als gevolg van een kater.

Soorten hoofdpijn

De ene hoofdpijn is inderdaad de andere niet. We onderscheiden dan ook meerdere soorten hoofdpijn, namelijk

Clusterhoofdpijn

Wordt gekenmerkt door aanvallen van zware hoofdpijn. Clusterhoofdpijn is een van de zwaarste hoofdpijnen die ons kan treffen. Clusterhoofdpijn herken je een stekende pijn achter één oog en één slaap. Dat oog is rood, gezwollen en traant. Inademen van medische zuurstof helpt in soms.

Spanningshoofdpijn

Manifesteert zich met een drukkend, dof en beklemmend gevoel rondom je hoofd. Je hebt meestal ook pijn in je nek en in je schouders. Rust, aangepaste ontspanningsoefeningen, een warme douche of een bezoek aan de sauna verlichten je pijn. In sommige gevallen brengt ook fysiotherapie verzachting.

Migraine

Is samen met clusterhoofdpijn de pijnlijkste vorm van pijn. Je voelt een hevige en kloppende pijn, meestal aan één kant van je hoofd. Zowel licht als geluid verergeren je pijn. In vele gevallen gaat migraine samen met misselijkheid en braken en met het zien van lichtvlakken of aura’s. Stilte en een donkere kamer maken de pijn min of meer draaglijk

Menstruale hoofdpijn

Dit is het gevolg van een verandering in je hormoonspiegel. Je hoofdpijn manifesteert zich dan meestal bij het begin van je cyclus.

Oorzaken van hoofdpijn

Soms is er een duidelijke oorzaak van hoofdpijn. Het gaat dan vaak om een ontsteking van je voorhoofdsholte als gevolg van een val of, in zeldzame gevallen, van een hersenaandoening. Vooral bij migraine en spanningshoofdpijn zijn de oorzaken veel moeilijker, en vaak zelfs niet te achterhalen.

Stress

Spanningshoofdpijn wordt meestal gelinkt aan stress. Hoofdpijn gaat dan meestal gepaard met stijve en pijnlijke nekspieren.

Erfelijk

Migraine is voor een deel erfelijk. Het komt in bepaalde families opvallend meer voor dan in andere, en vooral vrouwen. Migraine gaat meestal samen met braken en een overgevoeligheid voor licht en geluid.

Hoofdpijn triggers

Zovele soorten hoofdpijn, zovele verschillende uitlokkers of triggers. De meest voorkomende zijn:

  • Spanning in nek en- of schouders
  • Geestelijke spanning als gevolg van stress
  • Het overmatig slikken van…pijnstillers
  • Het gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie en koolzuurhoudende frisdranken
  • Gebrek aan slaap
  • Een sterke schommeling van je hormoonspiegel, vooral tijdens je menstruatie en menopauze
  • Het dragen van een te zwakke of te sterke bril
  • Te hoge bloeddruk.
  • Ontsteking van je voorhoofdsholte (sinusitis)

We maken ook het onderscheid tussen hoofdpijn voorhoofd, hoofdpijn achterhoofd, hoofdpijn ter hoogte van je slapen en hoofdpijn misselijkheid. En ook tussen kloppende en zeurende pijn. Niet alleen de symptomen maar ook de behandeling van deze verschillende soorten zijn verschillend. Daarom is langdurige hoofdpijn ongeschikt voor zelfmedicatie. Is deze pijn niet vlug verdwenen of keert ze regelmatig terug, raadpleeg dan bij voorkeur je huisarts.

Psychische oorzaken

Hoofdpijn heeft vaak ook psychische oorzaken. Omgevingsfactoren spelen hierbij een belangrijke rol.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole