Dadels gezond
Spread the love

Dadels zijn gezond, ook al zijn ze een van de zoetste soorten fruit die we kennen. Ze bevatten veel (fruit) suikers, maar die zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers. Toch blijven het suikers: eet dadels dus zeker niet elke dag. Geef de voorkeur aan verse dadels: gedroogde dadels bevatten namelijk het meeste suiker. Dadels kopen doe je best online. Daar vind je alle soorten dadels van de beste kwaliteit. Klik hier om je dadels te bestellen! 

Wat kunnen dadels voor onze gezondheid betekenen? 

Dadels zijn vruchten afkomstig van de dadelpalm. Alleen vrouwelijke dadelpalmen dragen vruchten. Daar groeien ze als trossen dicht bij elkaar. Dankzij hun steenharde pit maken ze deel uit van de steenvruchten. Dadels beschikken namelijk over een harde pit in het midden van de vrucht. Dadels zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Daar worden nu nog altijd de meeste dadels geteeld. Maar nu groeien ze ook in de VS en in Australië. Er zijn meer dan vierhonderd soorten dadels.

De voedingswaarde van verse dadels

Dadels bevatten naast fruitsuikers heel wat gezonde voedingsstoffen. Dat zijn vooral:

  • Vitaminen: zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, vitamine C, E en K
  • Mineralen: naast kalium en magnesium zijn dat vooral, calcium, natrium, fosfor, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Dadels zijn gezond: ze zijn rijk aan sterke antioxidanten

Antioxidanten beschermen je tegen de vrije radicalen. Die kunnen je lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. 

Soorten dadels

We hebben de keuze uit meer dan vierhonderd soorten dadels. De bekendsten zijn hier Ajwa dadel en Dadels Medjoul.

Ajwa dadels

Dit soort dadels zijn meestal iets kleiner en harder minder sappig en voelen iets harder aan in je mond. Ze zijn de goedkoopste soort dadels en worden vaak gekonfijt. Dat maakt dat ze meer suiker bevatten en erg zoete smaak hebben.

De gezondste soort dadels

Dat zijn ongetwijfeld de Medjoul dadels. Ze zijn groter, zijn rijker aan vruchtvlees en hebben een specifieke karamelachtige smaak. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan verse dadels in plaats van gedroogde dadels waar het vocht werd aan onttrokken. Dat maakt deze gedroogde dadels taaier en nog zoeter. Gedroogde dadels bewaren langer.

Verse dadels gezond

Dankzij al deze gezonde bestanddelen zorgen dadels voor heel wat gezondheidsvoordelen

Dadels zijn gezond: ze helpen je zelfs afvallen

Van dadels alleen val je zeker niet af. Ze horen wel thuis in elk gezond eetpatroon. Eet dadels met mate en ze helpen je makkelijker je overgewicht verliezen. Naast fruitsuikers krijg je met het eten van dadels ook heel wat gezonde voedingsstoffen binnen, vooral hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels. Beiden zijn onmisbaar als je iets aan je overgewicht wilt doen. Fruit eten is gezond, ook als je makkelijker wilt afvallen. Maar in dat geval beperk je je fruitconsumptie bij voorkeur tot twee verschillende stukken fruit per dag. Dadels maken je ook fitter en sterker.

Dadels zijn gezond: ze zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte

Deze vruchten zijn ook rijk aan voedingsvezels. Die kunnen zich aan de slechte HDL- cholesterol binden en uit ons lichaam verwijderen. Dat brengt je cholesterolgehalte weer in evenwicht. Vezels zorgen tegelijk voor een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet en makkelijker afvalt.

Dadels verlagen het vetgehalte in je bloed 

Volgens Israëlische wetenschappers kunnen dadels de hoeveelheid vet (triglyceriden) in ons bloed verlagen. Dat verkleint je risico op aderverkalking en op hart- en vaatziekten.

Dadels zijn gezond: helpen tegen hoge bloeddruk

Dit komt door de aanwezigheid van belangrijke mineralen zoals magnesium en kalium. Daarnaast zorgt magnesium voor een optimale stofwisseling en helpt het je te ontspannen. Dadels kunnen je ook helpen om je magnesiumgehalte op peil te houden.

Beschermen tegen botontkalking of osteoporose

Dankzij de aanwezigheid van kalium, calcium en fosfor helpen dadels zowel je botten als je nagels en je haar beschermen. Zo kunnen ze osteoporose of botontkalking vertragen en zelfs voorkomen. Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Dadels zijn een goede bron van calcium voor mensen die dit mineraal niet uit zuivel willen halen.

Verminderen je risico op gewrichtspijn

Door de aanwezigheid van magnesium hebben dadels een sterk ontstekingsremmende werking. Dat vermindert je risico op hart- en vaatziekten, gewrichtspijn zoals artritis en alzheimer.

Verbetert je hersenfunctie, concentratie en geheugen

Precies zoals bananen barsten ook dadels van vitamine B6. Dat verbetert je hersenfunctie en je concentratie en versterkt je geheugen.

Dadels verhogen je natuurlijke weerstand

Door de aanwezigheid van veel voedingsvezels zorgen dadels mee voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. De basis van een goede natuurlijke weerstand ligt in onze darmen. Vezels zorgen voor een gezonde darmwand en verbeteren je stoelgang. Een hogere weerstand verklein je kans op verkoudheden, griep, ontsteking van je luchtwegen, bronchitis en infecties van je urinewegen.

Gebruik dadels

Dadels eet je vers uit het vuistje als gezond tussendoortje. Je kunt ze ook gebruiken in alle (Oosterse) stoofschotels, in je zelf gemaakte smoothies en in zelf gebakken koekjes, taart of gebak.

Dadels als alternatief voor suiker

Je kunt dadels ook gebruiken als gezond alternatief voor suiker.

Conclusie

Vooral verse dadels zijn gezond als je ze met mate eet. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ingepast in je gezond eetpatroon helpen ze je zelfs makkelijker afvallen. Door te veel dadels te eten krijg je het omgekeerde effect. Dan zijn ze een oorzaak van overgewicht en daaraan verbonden aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes.

Goldate: biologische dadelproducten uit Dubai

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 gedachte over “Dadels zijn gezond: Dit kunnen ze voor jou betekenen + Recepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole