Corona besmettingen stijgen sterk. Virologen houden de evolutie dan ook nauwlettend in de gaten.
De zomer staat voor de deur en plots zijn veel mensen uitgeteld door een coronabesmetting.
Wat zijn de oorzaken van deze plots stijging en moeten we ons zorgen maken?
Terwijl studenten zwoegen voor hun eindexamens en velen uitkijken naar een welverdiende vakantie, liggen talloze mensen geveld in bed of sleuren zich met koorts en een loopneus voort. De boosdoener? Een venijnige opmars van het coronavirus.
Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano waarschuwt: “Al wekenlang stijgt het aantal besmettingen onrustwekkend. We stevenen regelrecht af op een heuse zomergolf, een fenomeen dat ook de VS en andere Europese landen teistert.”
Zorgwekkende stijging
Maar liefst 9% van alle coronatests blijkt nu positief.
Viroloog Van Gucht: Dat is een alarmerende evolutie. Dit is geen gewone stijging, maar een zorgwekkend signaal dat we midden in een nieuwe coronagolf zitten die razendsnel om zich heen grijpt.
Wil je nog zorgeloos op vakantie kunnen? Onderschat dan deze dreiging niet en onderneem actie. Samen kunnen we het tij keren.
Corona besmettingen stijgen sterk: Vakantieplannen in de war?
Volg de richtlijnen nauwgezet op, bescherm jezelf en je geliefden met de bewezen maatregelen. Alleen zo voorkomen we dat deze zomergolf onze vakantieplannen in de war stuurt.
Geloof me, waakzaamheid is nu geboden. Jouw gezondheid en die van je dierbaren staat op het spel. Maar als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we alsnog genieten van een welverdiende, zorgeloze zomervakantie.
Hoge pieken
Het coronavirus lijkt misschien ver weg, maar niets is minder waar. Hoewel we minder testen dan voorheen, betekent dit niet dat het virus verdwenen is. Integendeel, het is moeilijker dan ooit om de ernst van de situatie in te schatten.
Maar er zijn manieren om toch een vinger aan de pols te houden.
Corona besmettingen stijgen sterk: Het rioolwater als stille getuige
Een betrouwbare indicator voor de verspreiding van het coronavirus is de hoeveelheid virusdeeltjes in ons afvalwater.
Elke Wollants, lab manager van het Rega Instituut in Leuven, vertelt: “We hebben twee hoge pieken gezien, gevolgd door een daling in één staal. We moeten afwachten of deze trend zich doorzet.”
Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, houdt de vinger aan de pols met hun eigen afvalwatersurveillance.
Momenteel geldt er een waarschuwing voor hoge viruscirculatie en een stijgende trend. Toch nuanceert viroloog Steven Van Gucht: “De aangetroffen hoeveelheden liggen wel vele malen lager dan in november of december.”
Reproductiegetal
Voor wie het zich nog herinnert: het reproductiegetal toont aan of het virus in kracht toeneemt: boven de 1 betekent een toename. Volgens de laatste cijfers van Sciensano ligt het nu op 1,326.
Het beeld is dus duidelijk, maar is het ook erg? “Grote zorgen maken we ons niet”, zegt Van Gucht. “De impact op de ziekenhuizen is beperkt.
Corona besmettingen stijgen sterk: Geen gewoon griepje
Maar het feit dat we aan het begin van de zomer toch nog een golf, of golfje, te zien krijgen, toont dat we hier niet met een gewoon griepje te maken hebben.
Covid is nog altijd niet uit onze samenleving verdwenen. Het zal nog geregeld altijd op geregeld terugkeren.
Bij de gewone griep is dat wel zo: daar is het bijvoorbeeld uitgesloten dat er half juni een opstoot zou zijn.”
Steven Van Gucht: ‘Zomergolf’
“We kunnen stilaan spreken van een zomergolfje, dat is ook in de Verenigde Staten zo en in andere Europese landen”, verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht.
“De opstoot hangt samen met de opmars van een nieuwe variant: we zitten nu aan varianten KP2 en KP3. “Het is een nazaat van JN1, de omikronvariant die vorig jaar in november en december een piek veroorzaakte”, zegt Van Gucht.
“Het is een variant met twee extra mutaties. Dat zijn er voldoende om voor een verhoogde circulatie te zorgen, maar niet genoeg om ons ongerust te maken.”