Koolhydraatarm brood
Spread the love

Brood zonder koolhydraten wordt alsmaar populairder. En zeker niet alleen bij diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen.

Brood zonder koolhydraten bevat vooral minder suiker. Als het ober koolhydraten gaat, moeten we namelijk het onderscheid maken tussen goede (gezonde) en slechte koolhydraten.

Slechts koolhydraten zijn vooral suiker en zetmeel. Die brengen onze gezondheid niets bij. We kunnen ze dus missen.

Goede koolhydraten zijn trage koolhydraten. Die vinden we vooral in alle volkorengranen en in volkorenproducten. Dat zijn vooral alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.

Waarom is brood zonder (ongezonde) koolhydraten een gezond alternatief?

Brood blijft een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon. Brood met de juiste koolhydraten is een uitstekend alternatief voor witte broodsoorten. Die barsten van de geraffineerde suikers.

Langzame koolhydraten bevatten alle gezonde voedingsstoffen om gezond te functioneren. Naast vitaminen en mineralen zijn dat vooral voedingsvezels.

Die geven ons snel een voldaan gevoel, waardoor we minder eten en makkelijker afvallen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten, naast eiwitten en vetten. Ze vormen de belangrijkste energiebron voor ons lichaam en worden meestal gevonden in voedingsmiddelen zoals granen (waaronder brood), pasta, en ren suikers.

Koolhydraten worden afgebroken tot glucose in ons lichaam, wat nodig is voor verschillende metabolische processen.

Wat is brood zonder koolhydraten?

Zoals de naam al aangeeft, is brood zonder koolhydraten een variant van brood waarbij de hoeveelheid koolhydraten aanzienlijk is verminderd of zelfs volledig is verwijderd.

In plaats daarvan worden er vaak andere ingrediënten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel en psylliumvezels.

Deze ingrediënten bevatten minder ongezonde, snelle koolhydraten en hebben vaak een hoger gehalte aan vezels en gezonde vetten.

De gezondheidsvoordelen van brood zonder koolhydraten

Het consumeren van brood zonder koolhydraten kan verschillende voordelen hebben voor de gezondheid:

Gewichtsverlies let de juiste koolhydraten is geen dikmaker

We zegden het al: brood met de juiste koolhydraten is geen dikmaker, integendeel. In een gezond eetpatroon helft ons makkelijker afvallen en ons gewicht beter onder controle houden.

Koolhydraten worden snel afgebroken tot glucose. Dat leidt tot pieken in onze bloedsuikerspiegel en zorgt voor meer honger en trek in zoet tussen de maaltijden.

Het vervangen van traditioneel brood door een koolhydraatarm alternatief vermindert schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Het is dus zeker een gezond alternatief voor diabetici.

Stabiele bloedsuikerspiegel vooral interessant voor diabetici

Omdat brood zonder ongezonde koolhydraten onze bloedsuikerspiegel veel minder beïnvloedt dan traditioneel brood, is brood met langzame koolhydraten uitstekend voor diabetici.

Het vermijden van snelle suikerpieken regelt onze bloedsuikerspiegel en verbetert en onze insulinegevoeligheid.

Vezelrijke voeding voor een gezonde spijsvertering

Brood zonder of met de juiste koolhydraten bevat veel meer vezels dan traditioneel brood. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Ze verminderen ons risico op overgewicht, aderverkalking, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes.

Gezondere vetten rijk aan gezonde vetten

Brood zonder koolhydraten bevat vaak veel minder suiker en veel meer gezonde, onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega-3 vetzuren.

Dat danken we vooral aan het gebruik van amandelmeel en kokosmeel. Ze verbeteren niet alleen de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Ze verhogen tegelijk onze gezonde HDL- cholesterol.

Recepten voor brood zonder koolhydraten

Brood met de juiste koolhydraten bak je best zelf met onze gezonde recepten, namelijk:

Amandelmeelbrood

Meng 200 gram amandelmeel met vier eieren, twee eetlepels gesmolten kokosolie, een theelepel bakpoeder en een snufje zout.

Bak het mengsel in een cakevorm op 180 graden.

Kokosmeelbrood

Combineer 100 gram kokosmeel, zes eieren, 120 ml gesmolten kokosolie, een theelepel bakpoeder en een snufje zout.

Bak het beslag op 180 graden.

Lijnzaadbrood

Meng 200 gram gemalen lijnzaad, vier eieren, 120 ml water, twee eetlepels olijfolie en een snufje zout. Laat het mengsel vijf minuten rusten en bak het vervolgens op 180 graden.

Brood zonder snelle koolhydraten met rozemarijn, salie en tijm

Ingrediënten voor vier personen: 220 gram kokosmeel, 220 gram lijnzaadmeel, 40 gram bakpoeder, vier eetlepels gedroogde rozemarijn, twee eetlepels gedroogde salie, drie eetlepels gedroogde tijm, vier eetlepels knoflookpoeder, acht eieren, drie eetlepels olijfolie, 220 milliliter kokosmelk, vijf eetlepels appelciderazijn, peper en zout

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 180 graden
  • Vet een grote bakvorm in met olijfolie of kokosolie. Leg bakpapier op de bodem
  • Meng het kokosmeel, lijnzaadmeel, bakpoeder, knoflookpoeder en de kruiden
  • Doe de eieren in een andere kom. Mix deze met een keukenmachine.
  • Doe er de olijfolie, melk en appelciderazijn bij en meng alles grondig door elkaar
  • Doe het kokosmeel, lijnzaadmeel, het bakpoeder, knoflookpoeder en de kruiden er tijdens het mixen bij
  • Bak het brood gaar
  • Laat het eventjes afkoelen in de oven voordat je het eruit haalt en verder laat afkoelen

Conclusie: Brood zonder koolhydraten zorgt voor veel gezondheidsvoordelen

Brood zonder koolhydraten biedt een gezond alternatief voor mensen die hun inname van koolhydraten willen verminderen of een koolhydraatarm dieet volgen.

Het helpt bij gewichtsverlies, het regelt onze bloedsuikerspiegel en verbetert onze lichamelijke gezondheid.

Met de juiste ingrediënten bak je je brood zonder koolhydraten best zélf.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole