BoriumBorium speelt als spoorelement een belangrijke rol bij de vorming van sterke botten. Wat betekent borium nog allemaal voor je gezondheid?
Spread the love

Borium speelt als spoorelement een belangrijke rol bij de ontwikkeling en vorming van botten. Daardoor voorkomt of vertraagt het osteoporose of botontkalking.

Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de overgang.

Daarnaast is borium betrokken bij onze hersenfunctie en ondersteunt het de aanmaak van geslachtshormonen en vitamine D.

Ik kreeg de jongste dagen meermaals de vraag wat boron allemaal voor onze gezondheid kan betekenen.

In dit artikel begreep ik uitgebreid de rol van borium op het vlak van onze gezondheid.

Wat is borium?

Boron, is dus een spoorelement waar maar weinig van nodig heeft. Groenten, fruit, peulvruchten en noten bevatten dit spoorelement.

Borium vind je vooral in:

 • Gedroogde pruimen
 • Pruimensap
 • Avocado
 • Noten: vooral in amandelen en in pecannoten
 • Druiven en druivensap
 • Cacaopoeder
 • Wijn
 • Rozijnen

Het belang van borium voor botten en gewrichten

Dit spoorelement helpt op verschillende manieren bij sterke en gezonde botten:

Goede opname van calcium

Borium helpt bij de omzetting van vitamine D in zijn actieve vorm. Deze vitamine is onmisbaar voor een goede opname van calcium in je darmen.

Mineralisatie

Het helpt bij de opname van calcium en magnesium in de botmatrix, nodig voor sterke botten. Zo verkleint boron je risico op osteoporose.

Ondersteunt de aanmaak van collageen

Borium ondersteunt de aanmaak van collageen. Dat is een van de belangrijkste bouwstenen van je botten, huid, spieren, pezen en bindweefsel.

Borium zorgt voor snel spierherstel Spierherstel: 

Wanneer je zwaar traint, vergroot je risico op spierschade en ontstekingen. Boron vermindert die ontstekingen en zorgt voor een sneller spierherstel na intensieve trainingen.

Tekort aan borium medeoorzaak van artritis

Een tekort aan borium kan een deel van de oorzaak zijn van artritis.

Epidemiologische studies wijzen erop dat mensen in landen met een lage boron inname een hoger risico hebben op de ontwikkeling van artritis.

Verhoogt oestrogeengehalte

Borium speelt een rol in de hormoonregulatie, vooral met betrekking tot oestrogeen. Het kan namelijk de oestrogeenspiegel verhogen na de menopauze.

Oestrogeen is belangrijk voor je botdichtheid. Wanneer je door de overgang minder oestrogeen produceert, neemt de botafbraak sterker toe en kan er osteoporose ontstaan.

Gezonde hersenfunctie

Meerdere onderzoek wijzen erop dat oestrogeen een belangrijke rol speelt bij het optimaliseren van je cognitieve functie, met name op het gebied van geheugen, aandacht en leren.

Verhoging van je testosteron

Onderzoek wijst erop dat suppletie met dit spoorelement kan leiden tot een verhoging van je totale testosteronspiegel, met name bij personen met lage waardes.

Voeding rijk aan borium

Dit spoorelement komt voornamelijk voor in:

 • Fruit: Pruimensap, Avocado, appels, druiven, perziken, rozijnen, druivensap.
 • Groenten: Bladgroenten (zoals spinazie), broccoli, wortelen en aardappelen.
 • Noten: Amandelen, pinda’s en hazelnoten.
 • Peulvruchten: Rode kidneybonen, linzen en erwten.
 • Granen: Tarwezemelen, bruine rijst en haver.
 • Dranken: Koffie, thee en wijn (met mate).

Supplementen

Borium suppletie houdt in dat je borium inneemt in de vorm van een voedingssupplement. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder citraat, borium glycinaat en borium aspartaat.

Citraat is een van de meest voorkomende vormen.

Hoeveel borium gebruiken?

Je dagelijkse behoefte aan dit spoorelement hangt van meerdere factoren af, voornamelijk van je leeftijd, geslacht, gewicht en fysieke activiteitsniveau.

Over het algemeen wordt volwassenen aanbevolen om twee tot drie mg per dag te consumeren om de algemene gezondheid te ondersteunen.

Voordat je begint met het gebruik van supplementen, raadpleeg je best je vertrouwde huisarts of je diëtist.

Conclusie: borium is een onmisbaar spoorelement

Borium is een essentieel spoorelement dat belangrijk is voor Je gezondheid. Het komt voor in fruit, groenten, noten en peulvruchten en ondersteunt de gezondheid van je botten. Dit spoorelement beïnvloedt ook de hormoonregulatie, met name oestrogeen en testosteron, en speelt een rol bij de cognitieve functie.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole