INHOUDSOPGAVE
ToggleBitter eten maakt het hart gezond zegt een spreekwoord. Maar bittere voeding doet zoveel meer dan dat. Artisjok, witloof en andijvie zijn bekende groenten die bitter smaken. Maar er is veel meer bittere voeding dan we denken. En allemaal zijn even rijk aan gezonde voedingsstoffen en bevatten ingrediënten die we in andere voeding niet vinden.
Wat kan bittere voeding ook voor jouw gezondheid betekenen?
We houden het meest van zoet dat is duidelijk. Door onze trek in zoet eten we minder bitter. Zo verleerden we de smaak van bitter eten. Zodanig zelfs dat bittere groenten een steeds minder uitgesproken smaak hebben. Dat bekomt men door ze te kruisen met zoetere varianten. En deze evolutie is vooral spijtig voor onze gezondheid.
Lees ook: Alleen groenten en fruit eten om af te vallen een goed idee?
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Bitter eten: Bitter is een van onze vijf basissmaken
Naast zoet, duidelijk onze favoriet, zuur, zout en umami is bitter een van onze vijf basissmaken. Umami is bij ons veel minder bekend. Deze smaak vinden vaak terug in sojasaus en in Japanse gerechten. Bitter eten heeft zijn typische smaak te danken aan de aanwezigheid van bitterstoffen. Die bitterstoffen zijn lang niet altijd dezelfde. Bitterstoffen in bijvoorbeeld artisjokken zijn verschillend van die in witlo(o)f, ijsbergsla en grapefruit. Bitter eten is niet alleen rijk aan vele gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten dus ook ingrediënten die men in andere voedingsproducten niet aantreft.
De gezondheidsvoordelen van bitter eten
Bitter eten heeft een positieve invloed op onze gezondheid. We zetten de belangrijkste op een rijtje:
Bitter eten zorgt voor een gezonde spijsvertering
En daarmee samenhangend ook voor een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Alle bittere voeding is rijk aan vitamine A, D, E en K en zeker aan zwavel. Die stimuleren onze galblaas en maagzuurproductie, waardoor we onze voeding veel beter verteren. Ze maken ook onze darmwand beweeglijker. Zo nemen we meer gezonde voedingsstoffen op en wordt onze stoelgang regelmatiger en zachter.
Lees ook: Te weinig eiwitten: De symptomen en wat je er aan kunt doen
Bitter eten zuivert onze lichaam van alle giftige afvalstoffen
Bitterstoffen zoals cynarine verbeteren de werking van onze lever en galblaas. Zo wordt ons lichaam natuurlijk gezuiverd van alle giftige afvalstoffen die zich in onze weefsels opstapelen. De stoffen in bitter eten verlagen ook onze slechte LDL- cholesterol in ons bloed. Dat helpt in de eerste plaats tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
Bitter eten zuivert zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Zo regelt voeding met een bitter kantje regelt zo ons insulinegehalte. Het gaat hier om een hormoon dat onze vetopslag en vetverbranding regelt. Hoe lager onze concentratie aan insuline hoe meer vet je verbrandt. Een stabiele bloedsuikerspiegel verkleint ook ons risico op diabetes en vermindert (vr) eetbuien. Eet daarom regelmatig grapefruit.
Lees ook: Vitaminen helpen bij snel en gezond afslanken
Bitter voedsel dat gezond voor je is
Dat doe je met deze gezonde voeding:
-
Kruisbloemige groenten: en vooral broccoli, spruitjes, kool, boerenkool, radijs en rucola maken deel uit van deze uitgebreide familie. De bitterstoffen die zich in deze groenten bevinden verkleinen ons risico op.
-
Andere bittere groenten zijn: artisjok, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer en meloen.
-
Fruit: alle rood fruit zoals druiven, bessen en cranberry’s, appelen, peren, ananas en mango.
- Kruiden: peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt.
Paardenbloem
De bladeren van paardenbloem zijn ook eetbaar en erg voedzaam. Ze zijn rijk aan rijk aan vitamine A, C en K en aan mineralen waaronder calcium, mangaan en ijzer. Zo is het groen van paardenbloemen zijn een uitstekende bron van de pre-biotica die voor een gezonde darmflora. Paardenbloem verbetert ook de gezondheid van onze ogen en beschermd tegen cataract en maculaire degeneratie.
Lees ook: Natuurlijk afslanken zorgt ook voor een betere gezondheid
Bitter eten met citrusschillen
De schil van zowel zoete als zure citrusvruchten bevatten bitterstoffen. Dat komt door de aanwezigheid van flavonoïden. Dat zijn de sterkste antioxidanten die we kunnen eten. Ze beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen die ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. De stoffen in de schil van citrusvruchten werken sterk ontstekingsremmend en zuiveren ons lichaam. Gedroogde en geraspte citrusschillen gebruik je in allerlei desserts en kruidenmixen.
Bitter eten met Rauwe cacao
Cacao wordt gemaakt van de bonen van de cacaoplant en smaakt erg bitter. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld cacaoboter, in vanille en in suiker om chocolade te maken. Pure chocolade is het gezondst en bevat minstens 85 procent rauwe cacao. Eet dagelijks maximaal 20 gram pure chocolade. Dat helpt bij:
- Overgewicht
- Teveel ongezond buikvet
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Hoge (slechte) cholesterolwaarde
- Slechte bloedcirculatie en bloedarmoede
- Nierproblemen en nierstenen
- Slechte spijsvertering
- Huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis
Lees ook: Rauwe cacao – Bestaat er dan ook gezonde chocolade?
Koffie
Is een belangrijke leverancier van sterke antioxidanten. Vele wetenschappelijke studies leerden ons dat het drinken van vier kopjes koffie ons risico op hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer en Parkinson sterk verminderen.
Lees ook: Is koffie drinken gezond of laten we ons bakje troost best staan?
Groene thee
Is rijk aan gezonde voedingsstoffen en helpt tegen overgewicht, teveel buikvet, ontstekingen, aderverkalking, hart- en vaatziekten risico op hartaandoeningen kan verminderen.
Rode wijn
Het drinken van rode wijn (maximaal twee glaasjes per dag):
-
Doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen.
-
Beschermt tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterolgehalte, een slechte bloedstolling en een verstoorde darmflora.
Voldoende bitter eten doe je in een gezond eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).
Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]